Αυτοί είναι οι δύο υψηλόβαθμοι του Μαξίμου που γνώριζαν για την έρευνα Τσιόδρα – Λύτρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η απαράδεκτη στοχοποίηση του καθηγητή Πρεζεράκου γίνεται για να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Η προσπάθεια στοχοποίησης του έγκριτου και έντιμου καθηγητή Παναγιώτη Πρεζεράκου, υποκρύπτει μία απαράδεκτη σκοπιμότητα η οποία εκπορεύεται απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου. Όταν προ ημερών σας αποκάλυψα την αψυχολόγητη ενέργεια του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος αιφνιδίως είχε αποφασίσει την «καρατόμηση» Πρεζεράκου και την αντικατάσταση του από την κ. Αγαπηδάκη, είχα κάνει λόγο για μια «ανεξήγητη» απόφαση.

Η εξήγηση δόθηκε μετά την απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να εμπλέξει τον Πρεζεράκο στην υπόθεση απόκρυψης της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα και την οργισμένη διάψευση του τελευταίου.

Ο μέχρι πρότινος Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Πρεζεράκος, ενημερώθηκε ότι «αποχωρεί» από την θέση του, από τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη! Ο οποίος μάλιστα του διευκρίνισε πως δεν υπάρχει η καμιά «μομφή» προς το πρόσωπό του, αντίθετα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει εντολή να επιλέξει ο ίδιος ο κύριος Πρεζεράκος οποιαδήποτε θέση σε κάποιον άλλον οργανισμό για να μεταπηδήσει. Απόδειξη πως η συγκεκριμένη μετακίνηση δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιας εσφαλμένης ενέργειας του καθηγητή Πρεζεράκου, αλλά μία πολιτική απόφαση την οποία του ανακοίνωσε ο υπουργός επικρατείας, έπειτα από συνεννόηση – όπως ο ίδιος ισχυρίστηκε – με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Και για να του «χρυσώσουν το χάπι», τον άφηναν να επιλέξει ο ίδιος την θέση που θα ήθελε να μετακινηθεί.

Προς τιμήν του, ο κύριος Πρεζεράκος ενημέρωσε τον κύριο Γεραπετρίτη ότι θα επέστρεφε στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα και πως δεν επιθυμούσε να αναλάβει θέση σε οποιονδήποτε οργανισμό. Μετά τις σημερινές εξελίξεις, καθίσταται σαφές ότι ο λόγος αντικατάστασης του καθηγητή, ήταν για να του «φορτώσουν» έπειτα την εσφαλμένη διαχείριση της έκθεσης.

Η εμπλοκή Σκέρτσου

Η σημερινή δήλωσή του άλλου υπουργού επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Κάποιοι την εξέλαβαν ως μία απέλπιδα και ανόητη προσπάθεια να υπερασπίσει επικοινωνιακά τον πρωθυπουργό, προσπαθώντας να απαξιώσει την σημασία της έρευνας των δύο κορυφαίων επιστημόνων.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική. Ο υπουργός επικρατείας δεν μπήκε στο κάδρο για να υπερασπίσει τον πρωθυπουργό, αλλά τον ίδιο του τον εαυτό.

Ο κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος που υπηρετεί ως Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, Είναι ο άνθρωπος ο οποίος είχε θεσμικά την ευθύνη παραλαβής της έκθεσης από τον κύριο Σωτήρη Τσιόδρα! Διότι ο κύριος Πρεζεράκος και να ήθελε να την παραλάβει, δεν είχε κανένα θεσμικό ρόλο που να δικαιολογεί κάτι τέτοιο.

Ο κ Κωτσιόπουλος λοιπόν, ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος, πρέπει να παρέλαβε την έκθεση και να ενημέρωσε απευθείας το Μέγαρο Μαξίμου και συγκεκριμένα τον κύριο Άκη Σκέρτσο, με τον οποίο διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις. Έτσι εξηγείται και η «πρεμούρα» του υπουργού επικρατείας να παρέμβει σε μία υπόθεση που φαινομενικά δεν τον αφορούσε.

Πιθανότατα γνώση είχε και ο έτερος υπουργός επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διότι αυτός ήταν που ανακοίνωσε στον καθηγητή Πρεζεράκο την απομάκρυνση του. Ο κ. Γεραπετρίτης δεν θα έμπαινε ποτέ σε αυτή τη διαδικασία, εάν δεν γνώριζε τον λόγο. Και ο λόγος είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να «φορτώσει» στον καθηγητή Πρεζεράκο την κακή διαχείριση της συγκεκριμένης έρευνας. Εκτός εάν ο μέχρι πρότινος πανίσχυρος κ. Γεραπετρίτης πήρε απλώς εντολή να αποπέμψει τον κύριο Πρεζεράκου, χωρίς να γνωρίζει το λόγο, ώστε με αυτόν τον τρόπο να καλυφθεί ο πανίσχυρος πλέον κύριος Σκέρτσος.

Σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για την απόλυτη κατάντια του κυρίου Γεραπετρίτη, που από πανίσχυρος υπουργός θα έχει μετατραπεί σε «παιδί για τα θελήματα» του κ. Άκη Σκέρτσου!

Το μόνο που κατάφεραν οι δύο υπουργοί, είναι να εκθέσουν ανεπανόρθωτα τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος – όπως σας είχα γράψει από την πρώτη στιγμή – δεν ήταν δυνατόν να πει μία τέτοια ανακρίβεια από το βήμα της Βουλής, αναφερόμενος στην θνησιμότητα εκτός ΜΕΘ, εάν κάποιοι στενοί συνεργάτες του δεν τον είχαν παραπληροφορήσει. Είναι όμως καιρός για τον κύριο Μητσοτάκη να πάρει πλέον τις αποφάσεις του, διότι το κόστος που έχει επωμιστεί από αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση, είναι προσωπικό. Διότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με κωμικές θεωρίες συνωμοσίας για πυρκαγιές που τις βάζουν δήθεν αντιεμβολιαστές για να μην τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες, αλλά με την πιθανή αιτία απώλειας χιλιάδων Ελλήνων.

Ειδικά από την στιγμή που η εισαγγελική έρευνα για το θέμα έχει ξεκινήσει και θεωρείται βέβαιον ότι θα κληθεί ο θεσμικά αρμόδιος, κ. Ιωάννης Κωτσιόπουλος ως Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, για να συμβάλλει στην έρευνα. Θεωρώ αδιανόητο ένας επιστήμονας με το κύρος του κυρίου Κωτσιόπουλου, να μην ενημέρωσε αμέσως το Μέγαρο Μαξίμου με το που έλαβε την έκθεση στα χέρια του.

newsbreak.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ