Η κολχικίνη μειώνει τη σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέα έρευνα ανατρέπει τα συμπεράσματα παλαιότερων μελετών, καθώς διαπίστωσε ότι η κολχικίνη μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο θανάτου από Covid-19.

Την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου που χρησιμοποιείται ευρέως για την ουρική αρθρίτιδα, που είναι γνωστή και ως ποδάγρα, εξέτασαν ερευνητές, αναλύοντας συνδυαστικά τα στοιχεία τεσσάρων άλλων ερευνών για την κολχικίνη που είχαν διεξαχθεί στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στον Καναδά και στη Βραζιλία.

Συνολικά οι τέσσερις μελέτες αφορούσαν 6.000 ασθενείς με Covid-19 και καθεμία από αυτές είχε διαπιστώσει «ξεκάθαρα οφέλη» από τη χορήγηση της κολχικίνης.Αναλύοντας τα επιμέρους στοιχεία αυτών των μελετών, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Ami Schattner του Hebrew University of Jerusalem στο Ισραήλ, διαπίστωσαν ότι με τη χορήγηση της κολχικίνης υπήρχε «σημαντική βελτίωση στους δείκτες της πολύ σοβαρής νόσησης από τον κορωνοϊό και το πιο σημαντικό από όλα ήταν ότι υπήρξε μείωση των θανάτων κατά περίπου 50% σε σχέση με αυτούς στους οποίους δεν είχε χορηγηθεί κολχικίνη».

Το παραπάνω συμπέρασμα θεωρείται πολύ σημαντικό από τους ειδικούς, καθώς η κολχικίνη είναι φτηνό φάρμακο και, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα του φαρμάκου, για την αντιμετώπιση του Covid-19. Υπολόγισαν ότι η ιδανική δοσολογία για να μειωθεί στο μισό ο κίνδυνος θανάτου από το κορονοϊό είναι 0,5 milligram την ημέρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ