Όποιος πιστεύει στις μελέτες “Α λα κάρτ” είναι αρνητής της επιστήμης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Μπάμπη Παπασπύρου

Η επιστήμη είναι είναι γνώση, μελέτη, είναι έρευνα είναι δοκιμές και είναι σίγουρα εξέλιξη…

Η επιστήμη με την ευρεία του όρου έννοια δήλωνε το οργανωμένο σώμα της εξακριβωμένης και τεκμηριωμένης γνώσης. Αυτός ο ορισμός περιλαμβάνεται στο έργο-διάλογο “Θεαίτητος” του Πλάτωνα, στο σημείο που ένας από τους συνομιλητές αναφέρει ότι «έστιν ουν επιστήμη δόξα αληθής μετά λόγου», δηλαδή η επιστήμη αποτελεί βεβαιωμένη με λογικά επιχειρήματα γνώση.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε χθες εκτενή αναφορά στη μελέτη Τσιόδρα και Λύτρα, όπως αναμενόταν λόγω της πολιτικής αντιπαράθεσης που έχει προκαλέσει, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2022.

Προσπαθώντας να υποβαθμίσει την σοβαρότητα της υπόψη μελέτης ανέφερε μεταξύ άλλων…

Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το σύστημα υγείας και να αυξήσω τον αριθμό των ΜΕΘ…”

Ξέχασε ο κ. Πρωθυπουργός ότι, η μελέτη δεν αναφερόταν μόνο στις ΜΕΘ είχε στοιχεία και στατιστικά θνητότητας, ανά περιοχή αλλά και άλλες ενδιαφέρουσες τεκμηριωμένες διαπιστώσεις

Παρόμοια με δόση ειρωνείας και αλαζονείας και η δήλωση του Υπουργού επικρατείας Σκέρτσου στις 17 Δεκ. 2021 στη βουλή για το ίδιο θέμα, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων:

Το αν γνωρίζαμε τη μελέτη είναι αδιάφορο. Δεν τη γνωρίζαμε, σημείωσε ενώ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση καθημερινά δέχεται δεκάδες τέτοιες εισηγήσεις και στατιστικά στοιχεία. «Πρόκειται για ήσσονος σημασίας ζήτημα»

Προφανώς και η 17σέλιδη αναφορά των Τσιόδρα & Λύτρα, ήταν πολλά περισσότερα από μια απλή εισήγηση με στατιστικά και αυτό λόγω του επιστημονικού κύρους των μελετητών και της υφής της μελέτης…

Οι μελέτες δεν είναι το άπαν σύμπαν βέβαια και σίγουρα δεν λύνουν όλα τα προβλήματα…Όμως είναι μια κατεύθυνση, μια εμπεριστατωμένη επιστημονικά προσέγγιση ενός ζητήματος και μάλιστα από ειδικούς του αντικειμένου.

Υπ’ αυτή την έννοια σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, της επιχειρηματικότητας και της πολιτικής επιβάλλεται να χρησιμοποιούμε και να λαμβάνουμε υπόψη τις μελέτες

Να τις λαμβάνουμε υπόψη ώστε το παραγόμενο προϊόν, να είναι ει δυνατόν επιστημονικά τεκμηριωμένο, ασφαλές, ωφέλιμο και πολιτικά ορθό… Όλα αυτά βέβαια υπάρχουν και συμβαίνουν σε μεγάλο βαθμό, σε σε μια σοβαρά δομημένη κοινωνία-χώρα

Στην περίπτωση όμως που κάποιος επιλεκτικά πιστεύει ή και εφαρμόζει τις μελέτες “Α λα κάρτ”, ανάλογα με το αν τον συμφέρουν σε προσωπικό ή κομματικό επίπεδο, αδιαφορώντας για το κοινό καλό

Τότε αυτός είναι αρνητής της επιστήμης.-

ΔΗΜΟΦΙΛΗ