Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Νέος φράχτης 26 χιλιομέτρων στη μεθόριο του Έβρου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ενίσχυση του Έβρου και ειδικότερα στα σύνορα με την Τουρκία αφού αποφασίσθηκε από την ελληνική κυβέρνηση η κατασκευή νέου φράχτη, συνολικού μήκους 26 χιλιομέτρων, αλλά σε επιλεγμένα σημεία και κυρίως στην περιοχή των Φερών.

Όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί επισκευή-ανακατασκευή του υπάρχοντος τεχνητού εμποδίου (φράχτης) στην περιοχή Καστανέων (βόρειος Έβρος), παράλληλα με την κατασκευή του νέου φράχτη.

Δόθηκαν επίσης στη δημοσιότητα τα παρακάτω στοιχεία:

Από τον Απρίλιο έως τα τέλη Νοεμβρίου, απετράπη η είσοδος σε 143.472 άτομα, ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι ήταν 98.798 άτομα.

Το 2022 θα ενισχυθεί η δύναμη των συνοριοφυλάκων με 550 άτομα, από τους οποίους 250 θα τοποθετηθούν στην Αλεξανδρούπολη και οι υπόλοιποι 300 στους τρεις νομούς της ανατολικής Μακεδονίας.

Θα γίνει εκπαίδευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σε συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα (συνοριακός έλεγχος και συνοριακή φύλαξη, διαβατηριακός έλεγχος, πλαστότητα εγγράφων, ανάλυση κινδύνου, ταυτοποίηση υπηκοότητας (screening), αφενημέρωση (debriefing), προστασία ανθρώπινων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, εκμάθηση ξένων γλωσσών).

Επίσης, επέκταση του αυτοματοποιημένου συστήματος επιτήρησης στο παραποτάμιο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων στην περιοχή του Έβρου και διασύνδεση των Περιφερειακών Κέντρων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης.

Θα γίνει ενίσχυση σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και μέσα (οχήματα διαφόρων τύπων, θερμικές κάμερες, συσκευές ανίχνευσης καρδιακών παλμών, συστήματα CCTV, κινητή μονάδα σάρωσης οχημάτων για τον εντοπισμό τυχόν κρυμμένων παράνομων μεταναστών). Ειδικότερα, όσον αφορά τα οχήματα έχουν διατεθεί τον τελευταίο χρόνο περισσότερα από 230 καινούργια οχήματα διαφόρων τύπων, μέσω χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια (Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας – ΙΣΦ).

Να σημειωθεί ότι μέχρι τώρα ο φράχτης που έχει κατασκευαστεί καλύπτει 38 χιλιόμετρα από τα 190 της μεθορίου στον Έβρο. Υπάρχουν σκέψεις να «σφραγιστεί» όλο το μήκος των συνόρων μας με την Τουρκία, αρκεί φυσικά να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ