Μαύρα χάλια τα σχεδια της κυβέρνησης για την περίπτωση που ξεφύγει η Όμικρον

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στους πολίτες και την ατομική ευθύνη στηρίζει το σχέδιό της η κυβέρνηση για το τέταρτο κύμα της πανδημίας που σαρώνει τη χώρα, τη στιγμή μάλιστα που όλα δείχνουν ότι η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να κυριαρχήσει της Δέλτα.

Τη στιγμή που τα κράτη της Ευρώπης λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα ενόψει των Χριστουγέννων, η κυβέρνηση επιμένει στο αφήγημά της για «ατομική ευθύνη». Όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το προσεχές διάστημα δεν θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς αυτά που εφαρμόζονται ήδη, κρίνει ότι είναι αρκετά για να εμποδίσουν την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

Παρά το γεγονός ότι με ανακοίνωσή του ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας καλεί τα νοσοκομεία να είναι σε ετοιμότητα για έκρηξη κρουσμάτων, στη χώρα μας, καμία νέα ενέργεια δεν έχει πραγματοποιηθεί για να στηριχθεί το ΕΣΥ με προσωπικό και δομές: «Nα προετοιμάσουν τα νοσοκομεία και οι εγκαταστάσεις Υγείας για την επικείμενη σημαντική αύξηση της πίεσης της υγειονομικής περίθαλψης».

«Ο Οργανισμός θεωρεί ότι η μετάδοση στην κοινότητα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και προβλέπει έκρηξη κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες, λόγω της μεγαλύτερης μεταδοτικότητας της νέας μορφής του ιού και της ικανότητάς του να ξεφεύγει από τις άμυνες που αναπτύχθηκαν χάρη στα εμβόλια» ανέφερε το ECDC.

Η ατομική ευθύνη το… «όπλο» της κυβέρνησης

Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown το οποίο εφαρμόζεται ήδη στην Ολλανδία, έχει απορριφθεί επανειλημμένα από τα στελέχη της κυβέρνησης της ΝΔ και όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, το μοναδικό εργαλείο που κρατάει στα χέρια της για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι τα self test, τα οποία φυσικά θα πραγματοποιηθούν με αίσθημα ατομικής ευθύνης. Όποιος την αισθάνεται, θα… αυτοεξεταστεί.

Μετά από τα σφοδρά πυρά που δέχτηκε η κυβέρνηση για τις διαρροές περί υποχρεωτικών rapid test στους εμβολιασμένους και μάλιστα με δική τους χρέωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος επέμεινε παρά το «άδειασμα» των επιστημόνων, ότι ήταν δική τους εισήγηση, ανακοίνωσε τελικά δύο δωρεάν self test για κάθε πολίτη μέσα στις γιορτές.

«Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις» δήλωσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε τους πολίτες να είναι… υπεύθυνοι και να κάνουν περισσότερα τεστ τα οποία θα πληρώνουν από την τσέπη τους:

«Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας» δήλωσε το πρωί της Τρίτης.

Καθοριστικό ρόλο στην λήψη νέων μέτρων, παίζει πάντα η κατάσταση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία φυσικά εξακολουθούν να λειτουργούν με τεράστιο φόρτο, καθώς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μάχη τη στιγμή που ασθενείς παραμένουν σε ράντζα και διασωληνομένοι πρόχειρα.

«Διασκεδάστε τώρα και μετά βλέπουμε»

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θέλησε να επιτρέψει στους πολίτες να διασκεδάσουν ανενόχλητοι στις γιορτές, υπάρχουν πιθανά μέτρα τα οποία μπορεί να ληφθούν στη συνέχεια, όπως η επέκταση της τηλεργασίας και το μειωμένο ωράριο στην εστίαση και την διασκέδαση. Αυτό που τόνισε ωστόσο είναι οτι τα σχολεία δεν θα κλείσουν σε καμία περίπτωση, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα στα παιδιά έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και τα σχολεία.

«Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί» υποστήριξε.

Με το βλέμμα στην εστίαση

Από τα χείλη του πρωθυπουργού δεν ακούστηκε ούτε μια λέξη για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, παρά τις προειδοποιήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι νεκροί σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν τις 20.000, ωστόσο η κυβέρνηση περιορίζεται στο να μειώσει το ωράριο στην εστίαση και να αυξήσει την τηλεργασία. Αυτό είναι το Plan B των υπευθύνων για την διαχείριση της πανδημίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με ανάρτησή του ο καθηγητής Δημόσιας Υγείας κ. Θεόδωρος Λύτρας, τόνισε σήμερα ότι μετάλλαξη Όμικρον έχει σχεδόν κυριαρχήσει στις ΗΠΑ και ό,τι είναι να μας συμβεί, θα γίνει πολύ σύντομα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ