Βατερλώ της κυβέρνησης! Ανοίγουν πανικόβλητοι τις λιγνιτικές μονάδες σύμφωνα με την Καθημερινή

Διαψεύδει η ΔΕΗ με νεότερη ανακοίνωση της!

Αφού η κυβέρνηση προκάλεσε ανυπολόγιστη καταστροφή με την απόφαση της για βίαιη απολιγνιτοποίηση, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν πάρει παράταση ακόμα και μέχρι το 2040, τώρα, «μέσα στη νύχτα» με κοινή υπουργική απόφαση, αποφασίστηκε η παράταση λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τουλάχιστον μέχρι το 2025.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Χρύσας Λιάγγου στην Καθημερινή, η υπουργική απόφαση που ανήρτησε χθες στο «Διαύγεια» το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κάνει αποδεκτό το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, παρατείνοντας τις ώρες λειτουργίας 7 λιγνιτικών μονάδων (Αγ. Δημήτριος 1, 2, 3, 4 και 5, Μελίτη και Μεγαλόπολη 4) και των πετρελαϊκών μονάδων του ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη, βάζοντας ουσιαστικά στον πάγο το πρόγραμμα Μητσοτάκη περί απολιγνιτοποίησης.

Η καταστροφή όμως που έχει προκληθεί σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στην ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, είναι ανυπολόγιστη. Οι λογαριασμοί ρεύματος έχουν γονατίσει τους πολίτες και τους επαγγελματίες ολόκληρης της χώρας, ενώ έχουν διαλύσει κυριολεκτικά αγρότες και παραγωγούς.

Μένει να δούμε τώρα γιατί αυτή η αυτονόητη απόφαση δεν πάρθηκε όταν η Δ.Ε.Η. ήταν υπό δημόσιο έλεγχο. Γιατί αυτό το δώρο δόθηκε τώρα, μετά την ιδιωτικοποίηση.

Εκτός από την προφανή ζημιά του Δημοσίου, υπάρχει και μία έντονη οσμή σκανδάλου.

Από την πλευρά της, η ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο πλάνο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων, όπως αυτό έχει παρουσιαστεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 και υλοποιείται κανονικά. Η απόφαση της Γεν. Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ για τις ώρες λειτουργίας των υφιστάμενων λιγνιτικών μονάδων αφορά σε ώρες που θα έχουν εξαντληθεί έως τον προγραμματισμένο χρόνο απόσυρσής τους.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ είναι το ακόλουθο:

2021: Καρδιά 3-4 (αποσύρθηκαν)
2022: Μεγαλόπολη 3, Άγ. Δημήτριος 1-4
2023: Άγ. Δημήτριος 5, Μελίτη 1, Μεγαλόπολη 4
2025: Πτολεμαΐδα 5 (μετατροπή σε Φ.Α.)»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ