Η Τουρκία φυλάκισε 8 δημοσιογράφους και οδήγησε στα δικαστήρια άλλους 67 το Δεκέμβριο 2021

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνολικά 67 δημοσιογράφοι οδηγήθηκαν σε δίκη στην Τουρκία κατά τον μήνα Δεκέμβριο, με τους εισαγγελείς να απαιτούν μέχρι και 1.334 χρόνια φυλάκισης συνολικά, σύμφωνα με έκθεση της Ένωσης Τούρκων Δημοσιογράφων (TGC).

Πραγματοποιήθηκαν δίκες σε 36 υποθέσεις σε 10 επαρχίες. Τον Δεκέμβριο, τα δικαστήρια επέβαλαν συνολικά 14 χρόνια 8 μήνες και 15 ημέρες φυλάκιση σε οκτώ δημοσιογράφους ενώ αθώωσαν 25 δημοσιογράφους. Ένας δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε φυλάκιση εννέα μηνών, η οποία μετατράπηκε σε πρόστιμο 4.500 λιρών (340 $). Στο ίδιο χρονικό διάστημα, 11 δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης κρατήθηκαν, ενώ σε επτά δημοσιογράφους κινήθηκαν νέες υποθέσεις εναντίον τους. Τρεις δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν νέες έρευνες.

Οι δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν για τρομοκρατία, παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, εργασία χωρίς έγκυρη άδεια δημοσιογραφίας, υποκίνηση μίσους, συκοφαντία, έκθεση ιδιωτικών συνομιλιών, προσβολή του προέδρου, απόπειρα διατάραξης της ενότητας του κράτους, κατασκοπεία, μεταξύ άλλων κατηγοριών. Αρκετοί δημοσιογράφοι δέχθηκαν σωματική επίθεση, ενώ άλλοι δέχθηκαν απειλές για τη ζωή τους.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), στην έκθεσή της για το 2021, ανέφερε ότι τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας «εξολοθρεύτηκαν ουσιαστικά» μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 και την επακόλουθη κυβερνητική καταστολή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ