Ο υπουργός που έκανε βόλτες με κλεμμένη Μερσεντές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ απο το newscenter.gr

Θα μπορούσε να ήταν σενάριο ευφάνταστης κωμωδίας. Κι όμως είναι πραγματικότητα. Ένας υπουργός, κι όχι οποιοσδήποτε, αλλά του Προστασίας του Πολίτη έκανε βόλτες με το υπηρεσιακό του αυτοκίνητο, μια υπερπολυτελή Μερσεντές S-350. Τίποτε το περίεργο έως εδώ. Μόνο που το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο!

Τόπος τα ελληνοαλβανικά σύνορα, στο φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής, λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 1999. Ο υπουργός του αντίστοιχου Αλβανικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Σπάρτακ Πότσι, επισκέπτεται την Ελλάδα. Έχει επιλέξει να ταξιδέψει οδικώς μέχρι την Αθήνα από τα Τίρανα.

Την εποχή εκείνη γίνεται μεγάλος ντόρος για τα κλεμμένα πολυτελή αυτοκίνητα από όλη την Ευρώπη που καταλήγουν στην Αλβανία. Υπάρχει ειδικό πανευρωπαϊκό σύστημα που είναι καταχωρημένα τα στοιχεία τους.

Τώρα το ποιος τελωνειακός εντυπωσιάστηκε από την πολυτέλεια του αυτοκινήτου και θέλησε να το ελέγξει δεν έχει γίνει γνωστό. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι ο τότε αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας που αργότερα έγινε Διοικητής της Τροχαίας Αθηνών, Κωνσταντίνος Τζέκης έδωσε την άδεια να εφαρμοστεί ο νόμος και να ελεγχθεί το αυτοκίνητο.

Οι τελωνειακοί πρότειναν στην υπουργική ακολουθία να τους κεράσουν καφέ μέχρι να τελειώσουν τα διαδικαστικά. Όσο απολάμβαναν τον καφέ ο υπουργός και οι συνεργάτες του, οι τελωνειακοί διαπίστωναν ότι οι υποψίες τους ήταν βάσιμες. Το αυτοκίνητο είχε κλαπεί πριν τρία χρόνια από την Ιταλία. Αδιάψευστος μάρτυς ο αριθμός πλαισίου. Ενημερώθηκε το ελληνικό υπουργείο και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που ήταν υπουργός ζήτησε να μη γίνει γνωστό το περιστατικό μέχρι να υπογραφούν οι διμερείς συμφωνίες που είχαν προσυμφωνηθεί. Έτσι ο Πότσι συνέχισε το ταξίδι του για την Αθήνα, αλλά μεταξύ των αυτοκινήτων της συνοδείας του υπήρχε κι ένα με τον Τζέκη που σκοπό είχε πλέον να παρακολουθεί τις κινήσεις του αυτοκινήτου που έπρεπε να παραδοθεί στον κάτοχό του.

Ειρωνεία: Ο Αλβανός υπουργός στην Αθήνα παρακολούθησε επίδειξη των ΕΚΑΜ και στη συνέχεια υπέγραψε συμφωνίες αστυνομικής συνεργασίας μέσα στις οποίες περιλαμβανόταν και το λαθρεμπόριο!

F 1 2

Αφού τελείωσαν τα ταρατατζούμ της επίσκεψης ήρθε η… ώρα της αλήθειας. Ο Αστυνομικός Διευθυντής Φλώρινας Τζέκης ενημέρωσε την αλβανική αντιπροσωπεία ότι το αυτοκίνητο ήταν κλεμμένο. Στην αρχή αρνήθηκαν λέγοντας ότι το έχουν ελέγξει. Τα στοιχεία όμως ήταν συντριπτικά. Το υπουργείο Οικονομικών της Αλβανίας ειδοποίησε ότι το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είχε κατασχεθεί από μια συμμορία και δόθηκε στη συνέχεια στον υπουργό ως υπηρεσιακό.

Ο Πότσι ζήτησε να μην δοθεί δημοσιότητα στο γεγονός και πήρε το αεροπλάνο της γραμμής για να επιστρέψει στη χώρα του. Το αυτοκίνητο μεταφέρθηκε στην Κρυσταλλοπηγή για να το παραλάβει ο Ιταλός κάτοχός του ο οποίος είχε χάσει κάθε ελπίδα να το βρει.

Όλα καλά; Θα ήταν εάν κάποιος δεν «κάρφωνε» την ιστορία στον αστυνομικό ρεπόρτερ Πάνο Σόμπολο που στις 27 του μήνα αποκάλυψε την ιστορία η οποία δημιούργησε το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Την είδηση ανέφεραν όλες οι μεγάλες εφημερίδες από τη γαλλική Λιμπερασιόν μέχρι τους Τάιμς…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ