Παναγιώτης Κουρουμπλής: Σφαγιάστηκαν οι συντάξεις χηρείας και αναπηρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, αναφορικά με την περικοπή συντάξεων σε χήρες χήρους, αναπήρους κλπ, όπως προβλέπει η «εγκύκλιος Τσακλόγλου» κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, ο ανεξάρτητος βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Στην ερώτηση αναφέρεται ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για ανάπτυξη 8%, σφαγιάζει στην κυριολεξία τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, καταργώντας την Εθνική Σύνταξη. Παραμονή της Πρωτοχρονιάς επεφύλασσε η κυβέρνηση στους πλέον χαμηλοσυνταξιούχους έναν ιδιότυπο μπουναμά, που είχε να κάνει με την αρπαγή της εθνικής σύνταξης και τη μείωση των κύριων συντάξεων χηρείας και αναπηρίας στο 35% (αντί του 50% που ίσχυε) της κύριας σύνταξης .
Μετά τον αποκλεισμό περίπου 200.000 χαμηλοσυνταξιούχων, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων, που ποτέ δεν ειπώθηκε στη Βουλή, από την παροχή του έκτακτου επιδόματος, τώρα καλούνται οι πλέον χαμηλοσυνταξιούχοι να πιουν το «πικρό ποτήριο» μεγάλων γι αυτούς περικοπών. Το 8% της ανάπτυξης τελικά αφορά τους λίγους και οι ανισότητες, η ακρίβεια και η κοινωνική αδικία αφορούν τους πολλούς.

Επιπλέον στην ερώτηση τονίζεται ότι: «η συγκεκριμένη εγκύκλιος που φέρεται ως «εγκύκλιος Τσακλόγλου» δεν απαλλάσσει των ευθυνών του τον κ. Πρωθυπουργό, ο όποιος προεκλογικά υποσχόταν την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης προκειμένου να «αρπάξει» ψήφους. Ούτε και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη ο οποίος έσπευσε να καλύψει και να δικαιολογήσει πλήρως την ενέργεια του Υφυπουργού του. Δεν είναι «εγκύκλιος Τσακλόγλου», είναι «εγκύκλιος Μητσοτάκη-Χατζηδάκη», οι οποίοι αποδεικνύουν για άλλη μια φορά τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές τους, πολλά για τους λίγους, λίγα για τους πολλούς. Φτώχεια, φόβος, ανασφάλεια και αγωνία για το μέλλον έχουν κυριεύσει τους πολίτες που οι περισσότεροι έχουν δει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο η ζωή τους να επιδεινώνεται.»

Κατόπιν αυτών, ο κ. Κουρουμπλής ερωτά τον αρμόδιο υπουργό:

Θα αποσύρει άμεσα την εγκύκλιο που μειώνει συντάξεις κυρίως χηρείας και αναπηρίας;
Θα προχωρήσει άμεσα με τροπολογία στην κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης του Ν. 4387/2016;
Θα επαναφέρει τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας στο καθεστώς που ήταν πριν;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ