Μοριακό τεστ: Πώς ο Δήμος Συκεών ξεφτίλισε την Κυβέρνηση και κατέβασε την τιμή του PCR στα 27 ευρώ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την επανεξέταση του ποσού των 47 ευρώ, το οποίο ορίστηκε ως πλαφόν για το κόστος του μοριακού τεστ (σ.σ. του λεγόμενου PCR) για την ανίχνευση του κορωνοϊού και της Covid-19, ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, και πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης, καθώς αυτό, όπως τονίζει, είναι υπέρογκο.

Το θέμα, όπως αναφέρει η εφημερίδα Μακεδονία, είχε τεθεί από τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη επιτακτικά ενόψει της 6ης Ιανουαρίου 2022, όταν και ετέθη σε ισχύ το πλαφόν το οποίο ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καλώντας την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία «να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία».

Η θέση που εξέφρασε με τη παρέμβασή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης ενισχύεται από το αποτέλεσμα των διαγωνισμών-δημοπρασιών που διενήργησε ο δήμος και τα Νομικά του Πρόσωπα, με τις τελευταίες διαδικασίες να εξασφαλίζουν το ποσό των 27 και 29 ευρώ ανά μοριακό τεστ (PCR), αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του δήμου.

Αναλυτικά η δήλωση παρέμβαση του Σίμου Δανιηλίδη έχει ως εξής:

«Επειδή τις τελευταίες ημέρες πολύς λόγος γίνεται για το πλαφόν στην τιμή των μοριακών τεστ, θέλω να θέσω υπόψη της κοινωνίας, αλλά και της Πολιτείας, της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων που τοποθετούνται επί αυτού, την εμπειρία και τα δεδομένα του δικού μας δήμου, του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Από το καλοκαίρι του 2020 αρχίσαμε επίσημα, σύμφωνα πάντα με τις προβλεπόμενες διατάξεις της νομοθεσίας, να διενεργούμε διαγωνισμούς-δημοπρασίες, τόσο ως δήμος όσο και ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Δημοτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης-Δ.Κ.Κ.Π.Α.).

Αυτές οι δημοπρασίες επιφύλασσαν ευχάριστη έκπληξη. Όταν η ‘‘αγορά’’ και οι νόμοι του κέρδους, ίσως και της κερδοσκοπίας, το καλοκαίρι του 2020 έβγαζαν ως τιμή μονάδος τα 120 και 140 ευρώ για κάθε μοριακό τεστ, με την πρώτη δημοπρασία που κάναμε τον Οκτώβριο του 2020 η τιμή με τον ανταγωνισμό κατέβηκε στα 40 ευρώ/τεστ.

Το καλοκαίρι του 2021, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο μήνα, ο δήμος με τη δημοπρασία την οποία έκανε, και η οποία είναι σε ισχύ αυτή την στιγμή, εξασφάλισε τιμή κόστους τα 29 ευρώ/μ.τ. Το δε Ν.Π.Δ.Δ. (ΔΚΚΠΑ), στο οποίο υπάγονται τα ΚΑΠΗ και άλλες κοινωνικοπρονοιακές Υπηρεσίες, που έχουν σχέση με την Τρίτη Ηλικία και τους Βρεφονηπιακούς και Παιδικούς Σταθμούς, στις 1 Σεπτεμβρίου 2021 η τιμή την οποία έβγαλε ο διαγωνισμός είναι τα 27 €/μ.τ.

Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται κατ’ αρχήν πόσο χαμηλότερο είναι το κόστος αγοράς του μοριακού τεστ. Και βέβαια ο καθένας από μας μπορεί να υπολογίσει τα δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ενθυλάκωσαν πολύ μεγάλα συμφέροντα που διακινούν τα μοριακά τεστ.

Ως δήμαρχος, ως πολίτης, αλλά ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, είχα καταγγείλει από την πρώτη στιγμή το όργιο κερδοσκοπίας το οποίο υπήρχε, και βέβαια είχα προτείνει συμφωνία του κράτους και του αρμόδιου υπουργείου με τους εισαγωγείς αυτών των υλικών των τεστ, αλλά και των Εργαστηρίων, έτσι ώστε να υπάρχει παραχώρηση, και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος.

Και βέβαια το πλαφόν των 47 ευρώ, που εκ των υστέρων ανακοινώθηκε πριν από δύο ημέρες, όπως διαπιστώνεται από τις τιμές τις οποίες έχει επιτύχει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, το ποσό των 47 ευρώ ανά μοριακό τεστ είναι υπέρογκο, τη στιγμή που εμείς ως δήμος αυτή τη στιγμή έχουμε σύμβαση με 27 ευρώ/τ.μ.

Άρα η κυβέρνηση οφείλει άμεσα όχι μόνο να επανεξεταστεί την απόφασή της για τον ορισμό του πλαφόν στα 47 ευρώ/μ.τ. αλλά να κινηθεί αποφασιστικά σε τιμή πολύ χαμηλότερη των 40 ευρώ, και να βάλουν φρένο στον χορό των δισεκατομμυρίων ευρώ πατάσσοντας την κερδοσκοπία. Το ιδανικότερο, ωστόσο, σ’ αυτήν την κρισιμότατη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας, θα ήταν να θεσπιστεί η δωρεάν παροχή του μοριακού τεστ, όπως συμβαίνει σε τόσες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ