Μελινα Μερκουρη: Εκθεση αφιέρωμα με προσωπικά της αντικείμενα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ολοκληρώνονται οι δράσεις του υπουργείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη» με αφορμή το «Έτος Μελίνας Μερκούρη», για την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννησή της, με την έκθεση «Μελίνα Μερκούρη: Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς», που εγκαινιάζεται στις 18 Ιανουαρίου.

Να θυμίσουμε πως επειδή το 2020 που ανακηρύχθηκε «Έτος Μελίνας Μερκούρη» συνέπεσε με την εξαρση της πανδημίας, γι αυτό αρκετές από τις εκδηλώσεις, που είχαν προγραμματιστεί, μεταφέρθηκαν το 2021 και το 2022.

Σύμφωνα με την Λίνα Μενδώνη:

Μέσα από ένα πλούσιο υλικό, που σε μεγάλο μέρος του παρουσιάζεται για πρώτη φορά, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η συναρπαστική ζωή, η σπουδαία καριέρα, η θυελλώδης και πολύμορφη προσωπικότητα της Μελίνας Μερκούρη. Η Μελίνα παραμένει ένας μύθος, καθώς συνδύασε τη λάμψη της καλλιτεχνικής της πορείας με το πάθος του αγώνα. Έναν αγώνα σθεναρό και έντονο απέναντι στη δικτατορία, δυναμικό και συναισθηματικό για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το «σπίτι» της για πολλά χρόνια, τιμά τη μνήμη της Μελίνας, τη μαγευτική προσωπικότητά της, την προσφορά της στην Ελλάδα και στον Πολιτισμό, τους γεμάτους πάθος αγώνες της. Τη θυμόμαστε και την αγαπάμε πάντα.

47F79697 3CCD 4C61 AB88 BE5EB92512B4

Ενω οπως δηλωσε η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Μανουέλλα Παυλίδου:

Χάρη στην αμέριστη και σταθερή στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε κάθε εκδήλωση του Ετους Μελίνας Μερκούρη, είμαστε έτοιμοι να σας υποδεχθούμε στον κόσμο της Μελίνας. Έναν κόσμο όπου ο πολιτισμός και η πολιτική δεν υπήρξαν ποτέ αφηρημένες έννοιες, αλλ’ αντίθετα πραγματώθηκαν πάντα ως εγκάρδιες πράξεις που διαπνέονταν από όραμα, δημιουργικότητα, πίστη και αλληλεγγύη.

Στην έκθεση μνημονεύονται, η λαμπρή καριέρα της, ο ανυποχώρητος αντιδικτατορικός αγώνας και η θεσμική προσφορά της Μελίνας στον σύγχρονο πολιτισμό μας, στη συντήρηση και στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων και, ασφαλώς, στη διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι ενθύμια μιας προσωπικότητας που κέρδισε μια θέση στον συλλογικό μας μύθο εκφράζοντας την με αυθεντικότητα και ανιδιοτέλεια την προσωπική της αλήθεια.

Στην έκθεση υπάρχουν πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό, κοστούμια από παραστάσεις και ρούχα που τη συνόδευσαν σε σημαντικές της στιγμές, αφίσες από τις μεγάλες της κινηματογραφικές επιτυχίες, προσωπικά της είδη, το καμαρίνι της αλλά και αντικείμενα που είχε μαζί της στο τελευταίο ταξίδι της στη Νέα Υόρκη ενώ πολλα από αυτά τα αντικείμενα παρουσιάζονται για πρώτη φορά.

Η έκθεση φιλοξενείται στους Νέους Φούρνους της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 11 Μαρτίου 2022 και η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ