Eurogroup: Υπό αίρεση τα μέτρα στήριξης!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στον Χρήστο Σταϊκούρα και τον Άδωνι Γεωργιάδη για τις δηλώσεις του τελευταίου περί μείωσης του ΦΠΑ σε προϊόντα (τις οποίες «μάζεψε» στη συνέχεια), φαίνεται πως έχουν φτάσει sτις Βρυξέλλες. Μάλιστα, αυτό το κυβερνητικό αλαλούμ συνέβη την ώρα που τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών πραγματοποιούσαν συνεχείς τηλεδιασκέψεις με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ενώ προετοιμάζεται και το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να σταλεί ένα σαφές και ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα προς τις χώρες που διαθέτουν τεράστιο χρέος -δηλαδή, κυρίως στην Ελλάδα- για τα ελλείμματά τους, ενώ θα γίνει υπενθύμιση όσων ειπώθηκαν στο τελευταίο Eurogroup του 2021, ότι οι συγκεκριμένες χώρες θα πρέπει να «μαζέψουν» το δημόσιο χρέος τους από το 2022!

Στη χειρότερη θέση απ’ όλες τις χώρες της ευρωζώνης η Ελλάδα

Ολα αυτά αποτελούν σαφή μηνύματα προς την Ελλάδα, που βρίσκεται στη χειρότερη θέση απ’ όλες τις χώρες της ευρωζώνης, με την παροχολογία να χτυπά «καμπανάκια» στις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό και ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στις δηλώσεις Γεωργιάδη, σημείωσε πως ο Προϋπολογισμός δεν μπορεί να εκτροχιαστεί τον πρώτο μήνα της χρονιάς.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι προ μηνός υπήρξε άγρια κόντρα κυβέρνησης – Κομισιόν για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία η Ε.Ε. θέλησε να υπαγορεύσει ένα προς ένα, θυμίζοντας τις εποχές των Μνημονίων, προκειμένου η Αθήνα να υποβάλει το επίσημο αίτημα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Με τους δανειστές να συμπεριφέρονται σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα από την ώρα που η Ελλάδα μπήκε στα Μνημόνια, φαίνεται πως διατηρούν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα στήριξης, τα οποία πλέον θα είναι άκρως στοχευμένα και θα αφορούν μόνο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την Υγεία, ενώ για να μειωθεί το χρέος απαιτούν να γίνουν επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ