Πράσινο φως από τουρκία για μαζική παραγωγή του οπλισμένου εκπαιδευτικού “Hurjet”

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για τη μαζική παραγωγή του βασικού εκπαιδευτικού και ελαφρού μαχητικού της χώρας.

Η απόφαση για τη μαζική παραγωγή του “Hurjet” λήφθηκε σε συνεδρίαση της 12ης Ιανουαρίου για τις αμυντικές προμήθειες της Τουρκίας, της Εκτελεστικής Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας. Της συνεδρίασης προήδρευσε ο Ερντογάν.

Η Turkish Aerospace Industries (TAI), η οποία κατασκευάζει το αεροσκάφος, δεν αποκάλυψε πόσα αεροσκάφη θα παραχθούν στην 1η φάση.

Το οπλισμένο εκπαιδευτικό Hurjet είναι μια έκδοση με κινητήρα τζετ του αεροσκάφους Hurkus. Η TAI ξεκίνησε το πρόγραμμα Hurjet το 2018, με αρχικό στόχο να πραγματοποιήσει την παρθενική πτήση του αεροσκάφους το 2022. Η εταιρεία σχεδιάζει την παρθενική πτήση της Hurkus το 2023.

Οι Τούρκοι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι μόλις το Hurjet αποδειχθεί επιχειρησιακό, μέσω της χρήσης του από την τουρκική αεροπορία, οι προοπτικές εξαγωγών θα ανθίσουν.

«Οι συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για τις εξαγωγές, βοήθησαν στην επισημοποίηση της πρόθεσης της κυβέρνησης να ξεκινήσει την παραγωγή», είπε ένας αξιωματούχος.

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Νίγηρας έγινε ο πρώτος ξένος πελάτης του Hurkus. Το Αζερμπαϊτζάν, σύμμαχος της Τουρκίας στον Καύκασο, πιθανότατα θα γίνει ο δεύτερος ξένος πελάτης. Τον Δεκέμβριο, ένα Hurkus πραγματοποίησε πτητική δοκιμή στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Τουρκίας στο Μπακού. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας του Αζερμπαϊτζάν, Αντιπτέραρχος Ramiz Tahirov.

Επίσης τον Δεκέμβριο, η TAI έκανε μια παρουσίαση στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα, για να πουλήσει το αεροσκάφος στο Κατάρ.

Η TAI είναι επίσης υποψήφιος, με το Hurjet, σε  διαγωνισμό της Μαλαισίας για 18 ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη.

Το Hurjet θα έχει μέγιστη ταχύτητα 1,2 Mach και μπορεί να πετάξει σε μέγιστο ύψος 45.000 ποδιών. Ο σχεδιασμός του αεροσκάφους είναι για μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 3.000 κιλών, συμπεριλαμβανομένου οπλισμού, ραντάρ και κάμερας.

Η TAI έχει δηλώσει ότι, το Hurjet προορίζεται να αντικαταστήσει το γερασμένο αεροσκάφος Northrop Grumman T-38 Talon, που χρησιμοποιείται επί του παρόντος από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Το Hurkus-C, η οπλισμένη παραλλαγή της βασικής έκδοσης του Hurkus, διαθέτει οπλισμό όπως CIRIT, TEBER, HGK και LGK. Διαθέτει INS/GPS κατεύθυνσης βομβών, συμβατικές βόμβες και πολυβόλο

Το οπλισμένο Hurkus διαθέτει επίσης θωρακισμένα δομικά μέρη, σύστημα αυτοπροστασίας, data link, laser tracking, ηλεκτροοπτικό και υπέρυθρο pod, εξωτερική δεξαμενή καυσίμου και προηγμένα ηλεκτρονικά συστήματα.

defensenews.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ