Παρέμβαση – κόλαφος του Stephen M. Kohn για την δίωξη Βαξεβάνη: Εμπλοκή του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ο Stephen M. Kohn είναι ο πρόεδρος Δ.Σ. του Εθνικού Κέντρου μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος και εταίρος στη δικηγορική εταιρεία προάσπισης των δικαιωμάτων των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, Kohn, Kohn and Colapinto.

Εκπροσωπεί μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Εσθονίας και της Ελβετίας.

Ο Stephen M. Kohn είναι και δικηγόρος των Ελλήνων μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην υπόθεση Novartis, πράγμα που σημαίνει ότι γνωρίζει την υπόθεση όσο κανείς άλλος.

Αναφορικά λοιπόν με τη δίωξη του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και των άλλων δημοσιογράφων (Παπαδάκου, Τάρκας), ο καταξιωμένος νομικός επιρρίπτει ξεκάθαρες ευθύνες στην κυβέρνηση, αφού όπως λέει χαρακτηριστικά: “Οι αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτεθούν σε δημοσιογράφους ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, παραβιάζουν διεθνείς νόμους και πρέπει να καταστούν υπόλογοι”.

Προαναγγέλει μάλιστα προσφυγή στο Συμβούλιο της Ευρώπης κατά των αυτουργών και της κυβέρνησης.

Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του: 

“Επιθέσεις στην ελευθερία του λόγου, στην ελευθεροτυπία και στο δικαίωμα του κοινού να ενημερώνεται για τη διαφθορά είναι ανυπόφορες, παράνομες και πρέπει να υπάρξει αντίσταση εναντίον τους”.

“Το να επιτίθεσαι σε δημοσιογράφους που έχουν καταγγείλει τη διαφθορά στα πιο υψηλά επίπεδα είναι μια απειλή για τη δημοκρατία. Υπονομεύει τη δυνατότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος να εκθέσουν τη διαφθορά. Η διαφθορά εμφανίζεται σε όλα τα επίπεδα. Δεν έχει σημασία η ιδεολογία ή τα πολιτικά πιστεύω ενός διεφθαρμένου πολιτικού. Η διαφθορά υπονομεύει τον κανόνα του νόμου, στοιχίζει στους φορολογούμενους και υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη”.

“Το να χρησιμοποιείς τα δικαστήρια προκειμένου να φιμώσεις τη διαφωνία αποτελεί παραβίαση της Οδηγίας της ΕΕ για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και της Σύμβασης κατά της διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Ελλάδα αποτελεί μέλος αυτών των συμβάσεων. Οι αξιωματούχοι που χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση προκειμένου να επιτεθούν σε δημοσιογράφους ή μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, παραβιάζουν διεθνείς νόμους και πρέπει να καταστούν υπόλογοι”.

“Το Εθνικό Κέντρο μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος θα υποβάλει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο της Ευρώπης ζητώντας μια άμεση διερεύνηση αυτών των προφανών καταχρήσεων εξουσίας”.

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ