Στην Ελλάδα, οχι στο εξωτερικό: Έγιναν 374 επιθέσεις σε ορθόδοξους ναούς το 2020!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 95% των στόχων είναι χριστιανικοί τόποι λατρείας
Δεν είναι μόνον στα κράτη της Μέσης Ανατολής ή της Αφρικής που οι χριστιανοί και οι ναοί τους δέχονται επιθέσεις, αλλά ακόμη και στο ίδιο το λίκνο της Ορθοδοξίας, στη χώρα μας.

Αυτό αποκαλύπτει αναλυτική έκθεση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων σχετικά με τις επιθέσεις κατά χώρων λατρείας στη χώρα μας, η οποία ανατρέπει κάθε είδους ρητορική περί… ισλαμοφοβίας και λοιπών συναφών εννοιών και αναδεικνύει σε νούμερο ένα -με τεράστια διαφορά από τον δεύτερο- στόχο επιθέσεων τους χριστιανικούς ναούς.

Συνολικά, μόνον για το έτος 2020 καταγράφηκαν στη χώρα μας τετρακόσια τέσσερα (404) περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας, με τα 385 από αυτά να αφορούν χριστιανικούς τόπους λατρείας, σχεδόν δηλαδή το 95% του συνόλου. Συγκεκριμένα, τριακόσια εβδομήντα τέσσερα περιστατικά αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία, δηλαδή το 92,57% επί του συνόλου. Εφτά περιστατικά αφορούν την Καθολική Εκκλησία, ήτοι το 1,73% επί του συνόλου. Τέσσερα περιστατικά αφορούν τους Γνήσιους Ορθοδόξους Χριστιανούς (ΓΟΧ), ήτοι το 0,99% επί του συνόλου.

Δέκα ήταν τα περιστατικά στα οποία οι στόχοι σχετίζονταν με τον Ιουδαϊσμό και μόλις εννέα περιστατικά έχουν να κάνουν με ισλαμικούς χώρους λατρείας, δηλαδή συνολικά το 2,23% του πληθυσμού. Τα πάσης φύσεως αυτά περιστατικά αφορούν βανδαλισμούς, διαρρήξεις, κλοπές, ιεροσυλίες, νεκροσυλίες, ληστείες, τοποθετήσεις εκρηκτικών μηχανισμών και λοιπές βεβηλώσεις.

Εντύπωση, πάντως, κάνει ότι στις φωτογραφίες που συνοδεύουν την έκθεση διακρίνει κανείς δύο είδους κυρίαρχες τάσεις βανδαλισμού κατά των χριστιανικών εκκλησιών. Η μία
από αυτές είναι η αναγραφή υβριστικών και βλάσφημων συνθημάτων σε ιερούς ναούς, με σύμβολα και συνθηματολογία που σχετίζονται με τον αντιεξουσιαστικό χώρο ή την άκρα Αριστερά και η οποία φέρνει εμφανώς στο μυαλό οποιουδήποτε τις αντικρίζει ένα νέο κύμα
αντικληρικαλισμού, το οποίο απειλεί το δικαίωμα των πιστών να εκτελούν με ασφάλεια και ελευθερία τα θρησκευτικά τους καθήκοντα.

Η έτερη τάση, την οποία ξεκάθαρα μπορεί κανείς να διακρίνει, αφορά τις βεβηλώσεις εικόνων και οργάνων της εκκλησίας. Συχνά έχουμε δει φωτογραφίες με μάτια εικόνων ξυσμένα και σχετικού είδους καταστροφές, οι οποίες στο παρελθόν έχουν συνδεθεί με δράση οργανωμένων ομάδων μουσουλμάνων, οι οποίοι διακατέχονται από αντιχριστιανικό μίσος.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναρωτιέται κανείς εάν το ελληνικό κράτος, αντί να δίνει λεφτά για να καταπολεμήσει την ισλαμοφοβία, τον ρατσισμό και όλα τα υπόλοιπα, που είδαμε μάλιστα να…. παρελαύνουν σε καμπάνια του Υπουργείου Δικαιοσύνης, θα έπρεπε να ρίξει το βάρος του στο να καταπολεμήσει τη χριστιανοφοβία, που φαίνεται ότι λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις εντός της χώρας μας. Ή μήπως αυτού του είδους οι «δράσεις» δεν καλύπτονται από τα προγράμματα της Ε.Ε.;

ΔΗΜΟΦΙΛΗ