Μας πιέζουν για πλειστηριασμούς της πρωτης κατοικίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ψαλίδι» στα μέτρα στήριξης και «φρένο» στην παροχολογία των κυβερνητικών στελεχών έβαλε το Eurogroup στην Ελλάδα, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Αθήνα ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν εκτοξεύσει τα ελλείμματα σε τέτοιο σημείο, ώστε δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για νέες φοροελαφρύνσεις.

Οι Βρυξέλλες βάζουν «κόφτη» στα μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, καθώς διαμηνύουν πως θα πρέπει να συγκρατηθούν οι δαπάνες του κράτους. Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά το μικρότερο πρωτογενές έλλειμμα που παρατηρείται για το 2021 κατά 2 δισ. ευρώ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το τεράστιο έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας.

Αυτή ήταν άλλωστε και η δικαιολογία για την απόρριψη της πρότασης περί μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα, ενώ η απόφαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για το 2023 θα πρέπει να περάσει πρώτα από την «κρίση» των δανειστών.

Είναι σαφές, μετά την εντολή των Βρυξελλών, αλλά και τη στρατηγική που έχει υιοθετήσει το οικονομικό επιτελείο, ότι δύσκολα θα ληφθούν περαιτέρω οριζόντια μέτρα που θα αφορούν κυρίως φοροελαφρύνσεις. Μοναδική εξαίρεση αναμένεται να αποτελούν τα μέτρα που σχετίζονται με την ενεργειακή ακρίβεια, καθώς εδώ και μήνες γίνονται συνεχώς πρόσθετες παρεμβάσεις.

Οι δανειστές ασκούν στο οικονομικό επιτελείο ασφυκτικές πιέσεις να πατηθεί «γκάζι» στους πλειστηριασμούς, ενώ την ίδια ώρα βάζουν «φρένο» στην προστασία της πρώτης κατοικίας, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της «δημοκρατίας» στο φύλλο της 14ης Ιανουαρίου.

Σημειώνεται πως η μόνη προστασία α’ κατοικίας προσφέρεται -σε ένα άτυπο καθεστώς- από τις τράπεζες αποκλειστικά προς όσους ευάλωτους δανειολήπτες έχουν δηλώσει πρόθεση πτώχευσης, με την προστασία να διαρκεί έως τη δημιουργία του νέου φορέα. Αυτό σημαίνει πως τα υπόλοιπα ευάλωτα νοικοκυριά απειλούνται άμεσα με πλειστηριασμούς, ακόμα και για την πρώτη κατοικία τους.

Χιλιάδες ευάλωτα νοικοκυριά στηρίζονται πλέον σε μια άτυπη συμφωνία της κυβέρνησης με τις τράπεζες, οι οποίες είχαν συμφωνήσει το περασμένο καλοκαίρι να μην προχωρούν σε πλειστηριασμούς μόνο όσων δηλώνουν πως θέλουν να πτωχεύσουν.

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως πως το οικονομικό επιτελείο ζήτησε από τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να υπάρξει σχετική διάταξη, που να αποτυπώνει σε… χαρτί την προστασία της πρώτης κατοικίας, ωστόσο οι θεσμοί απέρριψαν αυτή την πρόταση, όπως επίσης και την εισήγηση να επιδοτείται η δόση του δανείου των ευάλωτων νοικοκυριών, έως ότου δημιουργηθεί ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, στον οποίο θα περνούν τα σπίτια όσων πτωχεύουν. Μάλιστα, οι δανειολήπτες θα έχουν το δικαίωμα να παραμένουν στα ακίνητα ως ενοικιαστές, πληρώνοντας ένα μηνιαίο ενοίκιο, ενώ θα μπορούν να λάβουν και στεγαστικό επίδομα από το κράτος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ