Πόσο ασφαλής εινα τελικά η μίνι καραντίνα των 5 ημερών;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθόλου ενθαρρυντικά δεν ειναι τα αποτελέσματα μελετης από το Πανεπιστήμιο του Εξιτερ που δείχνει πως η τακτική μείωσης της καραντίνας στις πέντε ημέρες, που ακολουθούν πολλές χώρες, μπορεί να αποδειχθεί έως και καταστροφική, καθώς ποσοστό της τάξης του 13% των ασθενών με κορωνοϊό μπορεί να συνεχίσει να μεταδίδει τον ιό και μετά την πάροδο 10 ημερών.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα μέσω ενός προσαρμοσμένου διαγνωστικού τεστ που δείχνει αν ο ιός παραμένει ενεργός. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο διεθνές «Journal of Infectious Diseases», εξέτασε 176 άτομα που είχαν βρεθεί θετικά με το κλασικό τεστ του μοριακού ελέγχου και διαπίστωσε ότι το 13% των ανθρώπων μετά το πέρας των 10 ημερών εξακολουθεί να παρουσιάζει κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να είναι ακόμα μολυσματικό.

Μάλιστα, ορισμένοι από τους συμμετέχοντες διατήρησαν αυτά τα επίπεδα μέχρι και 68 ημέρες μετά τη μόλυνσή τους. Οι ερευνητές της μελέτης πιστεύουν ότι το νέο διαγνωστικό τεστ θα πρέπει να εφαρμοστεί σε περιβάλλοντα όπου οι άνθρωποι είναι ευάλωτοι για να σταματήσει η εξάπλωση του Covid-19.

Η καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Eξιτερ Λόρνα Χάρις, εποπτεύουσα της μελέτης, επεσήμανε πως «αν και πρόκειται για σχετικά μικρή μελέτη, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο δυνητικά ενεργός ιός μπορεί μερικές φορές να επιμένει πέρα από μια περίοδο 10 ημερών και θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανό κίνδυνο περαιτέρω μετάδοσης. Πολύ περισσότερο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά ιδιαίτερο σε αυτούς τους ανθρώπους, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε ποιοι είναι».

Τα συμβατικά PCR τεστ, εξηγούν οι ειδικοί, ελέγχουν την παρουσία ιικών θραυσμάτων. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να διαγνώσουν αν κάποιος έχει κολλήσει πρόσφατα τον ιό, όμως δεν μπορούν να εντοπίσουν εάν είναι ακόμα ενεργός και αν το άτομο είναι μολυσματικό. Το συγκεκριμένο τεστ που χρησιμοποιήθηκε στην τελευταία μελέτη δίνει θετικό αποτέλεσμα μόνο όταν ο ιός είναι ενεργός, οπότε μπορεί δυνητικά να μεταδοθεί περαιτέρω.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ