Τα δύο μεγάλα εγκλήματα της κυβέρνησης, οδηγούν κοινωνία και επιχειρήσεις στην εξαθλίωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχουν περάσει κάποιοι μήνες από τότε που ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης «διαβεβαίωνε» ότι οι αυξήσεις των τιμών είναι «φαινόμενο παροδικό», υπογραμμίζοντας ότι το «φαινόμενο» αναμένεται να υποχωρήσει, από τα Χριστούγεννα και μετά.

Αυτές τις διαβεβαιώσεις μάλιστα ο υπουργός δεν τις έδωσε σε κάποια από τις εκατοντάδες τηλεοπτικές του εμφανίσεις, αλλά κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της βουλής, λόγω της επίκαιρης επερώτησης 56 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την ακρίβεια.

Τα Χριστούγεννα έφτασαν και μας προσπέρασαν, όμως η ακρίβεια όχι μόνο δεν  «εξαφανίστηκε», αλλά φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει αφού πλέον η αύξηση στο κόστος ενέργειας και γενικότερα στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, έχουν κυριολεκτικά γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

96C07ED3 87F0 450A 8ADA CB3F59197D64
27 Σεπτεμβρίου ο Άδωνις διαβεβαίωνε ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχουμε τελειώσει με την ακρίβεια

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν οι εφιαλτικές εκτιμήσεις της Κομισιόν. Στην έκθεση της ευρωπαΐκής επιτροπής για την αγορά φυσικού αερίου το τρίτο τρίμηνο του 2021, διαπιστώνεται πως με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια οι τιμές δεν πρόκειται να επιστρέψουν στα προγενέστερα επίπεδα, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια!

Αντίθετα, η επιτροπή βλέπει περαιτέρω αύξηση τους αμέσως επόμενους μήνες, καθώς δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του τέταρτου τριμήνου του 2021. Αντίστοιχα θα κινηθούν και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από τις τιμές φυσικού αερίου.

Έκθεση – καταπέλτης για την Ελλάδα

Η έκθεση της ευρωπαΐκής επιτροπής, συνιστά πραγματικό ράπισμα για την κυβέρνηση και την πολιτική που ακολούθησε στα θέματα ενέργειας. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα Καθημερινή, από τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν, αναδεικνύονται περίτρανα οι αδυναμίες του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος. Δηλαδή η οριακή επάρκεια ενέργειας αλλά και το ακριβό μείγμα καυσίμου!

Την ίδια στιγμή που σε άλλες χώρες, η ηλεκτροπαραγωγοί από το φυσικό αέριο υποκαταστάθηκε από τους φθηνότερους άνθρακα και λιγνίτη!

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα διπλό έγκλημα. Για το οποίο η κυβέρνηση έχει την μεγάλη ευθύνη.

Από τη μία, η αναστολή λειτουργίας των λιγνιτικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος, εκτίναξη όπως αποδεικνύεται τις τιμές, αλλά κυρίως κατέστησε την πατρίδα μας «ενεργειακό όμηρο» επάρκειας και κερδοσκοπίας.

Από την άλλη, η κυβέρνηση απέδειξε ότι είναι παντελώς ανίκανη να προβλέψει τις διεθνείς εξελίξεις, διότι όχι μόνο προέβη στην βίαιη απολιγνιτοποίηση όταν η ενεργειακή κρίση ήταν προ των πυλών, αλλά «διαβεβαίωνε» ότι αυτή η κρίση θα είχε λήξει μέχρι τα Χριστούγεννα.

Μίγμα ασχετοσύνης, επικινδυνότητας, εξυπηρέτησης συμφερόντων με μεγάλο χαμένο τον ελληνικό λαό. Που πραγματικά δεν ξέρει πως θα πληρώσει τις υποχρεώσεις και τους λογαριασμούς που έχουν εκτιναχθεί σε αδιανόητα ύψη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ