Διαψευδει η ΕΡΤ οτι εχει εγκρίνει κονδυλι για τριπλες εκλογες μεσα στο 2022 και διευκρινίζει τι ακριβώς αφορά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε επικοινωνία που είχαμε με το Γραφείο Τύπου της ΕΡΤ, μας ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τη χρηματοδότηση μίας σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις που έλαβαν χώρα από το 1974 κι έπειτα με παρουσιαστή τον κ. Νίκο Γουλιά. Η παραγωγή θα εξιστορεί τα όσα διαδραματίστηκαν λίγες εβδομάδες πριν τη διενέργεια των εκλογών και θα παρουσιάζει τα γεγονότα που προηγήθηκαν και οδήγησαν σε αυτές. Αναλυτικά η απάντηση που μας στάλθηκε:

Η νέα παραγωγή που ενέκρινε η ΕΡΤ αφορά την παραγωγή 12 ημίωρων ντοκιμαντέρ στα οποία θα καταγραφεί το κλίμα που κυριαρχούσε στην Ελλάδα σε όλες τις εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης από το 1974 και μετά. Πρόκειται για μία πραγματικά ενδιαφέρουσα αλλά και φιλόδοξη προσπάθεια, καθώς δεν υπάρχει αντίστοιχη ενιαία βιβλιογραφία και ως εκ τούτου θα είναι η πρώτη φορά που θα επιχειρηθεί να καταγραφεί και κυρίως να οπτικοποιηθεί η πρόσφατη εκλογική ιστορία της χώρας. Ουσιαστικά τα ντοκιμαντέρ θα προσπαθήσουν να αναπαραστήσουν κάθε εποχή της μεταπολιτευτικής διαδρομής της Ελλάδας με άξονα τις εθνικές αναμετρήσεις, όχι μόνο επειδή οι εκλογές ανήκουν εξ ορισμού στις πιο σημαντικές της στιγμές, αλλά κι επειδή τα 12 επεισόδια δεν θα περιοριστούν μόνο στην παρουσίαση των τριών εβδομάδων που διαρκεί κάθε προεκλογική περίοδος, αλλά και των βασικών γεγονότων που προηγήθηκαν και οδήγησαν σε αυτές.

Κάθε επεισόδιο θα περιλαμβάνει μία ή και δύο εκλογικές αναμετρήσεις (πχ. 1974-1977, 1981-1985) και θα μεταφέρει με τη βοήθεια του σπάνιου αρχείου της ΕΡΤ την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στη χώρα πριν από τις εκλογές. Θα ξαναθυμηθούμε και θα δούμε στις οθόνες μας τα προεκλογικά σποτ, τα συνθήματα, και τα τραγούδια που επέλεγαν κάθε φορά τα κόμματα, τις αφίσες και τις γιγαντοαφίσες που γέμιζαν την Ελλάδα, τις τακτικές που ακολουθούσαν τα στρατηγεία των βασικών διεκδικητών της εξουσίας, και βέβαια εικόνες από τις τεράστιες συγκεντρώσεις των πολιτικών αρχηγών. Μέσα από τη νέα σειρά της ΕΡΤ οι παλιότεροι θα θυμηθούν και οι νεότεροι θα μάθουν και τα διλήμματα που έμπαιναν στους πολίτες πριν προσφύγουν στις κάλπες, όπως βέβαια και τα αποτελέσματα κάθε εκλογικής αναμέτρησης, ακόμη και των κομμάτων που πλησίασαν, αλλά δεν κατόρθωσαν να μπουν στη βουλή.

Την ιδέα της πρωτότυπης αυτής σειράς των ντοκιμαντέρ είχε ο δημοσιογράφος – πολιτικός επιστήμονας, Νίκος Γουλιάς, που έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια μια τεράστια έρευνα γύρω από όλες τις εθνικές εκλογές της Μεταπολίτευσης συγκεντρώνοντας σπάνιο υλικό, αλλά και αποσπώντας δεκάδες συνεντεύξεις με τους πρωταγωνιστές κάθε εκλογικής αναμέτρησης, ενόψει και του υπό έκδοση βιβλίου του «Η Ελλάδα στις κάλπες. 1974-2019. Εθνικές εκλογές, κόμματα και εκστρατείες». Στα ντοκιμαντέρ δεν θα μιλήσουν μόνον βουλευτές ή και πολιτευτές κάθε εποχής. Αλλά και όσοι καθόριζαν την τακτική των κομμάτων στα λεγόμενα «war rooms». Οι «στρατηγοί» δηλαδή κάθε προεκλογικής εκστρατείας οι «συγκεντρωσιάρχες», οι σύμβουλοι επικοινωνίας, οι διαφημιστές, οι γραφίστες, οι σκηνοθέτες των πολιτικών αρχηγών, ακόμη και οι image makers κάθε εποχής. Τη γνώμη τους θα καταθέσουν βέβαια και πολιτικοί επιστήμονες όπως και διακεκριμένοι δημοσιογράφοι του έντυπου Τύπου παλιότερα και του ηλεκτρονικού αργότερα, όπως και οι στενοί συνεργάτες των πρώην πρωθυπουργών και των αρχηγών της αντιπολίτευσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ