Oσο η ελληνική διπλωματία συνεχίζει να στηρίζει εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων την «ευρωπαϊκή προοπτική» κρατών των Βαλκανίων, η Τουρκία καταφέρνει να διεισδύει ολοένα βαθύτερα σε αυτές, διαμορφώνοντας ακόμη και την επόμενη ημέρα με βάση τα συμφέροντά της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Αλβανία, που πλέον εισάγει τα τουρκικά ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία της, υποκύπτοντας σε ένα πάγιο αίτημα της Αγκυρας.
Λίγες μόνον ημέρες μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αλβανία, ξεκίνησε με ταχύτατο ρυθμό η προσπάθεια να υλοποιηθεί η τουρκοαλβανική συμφωνία που αφορά την εκπαίδευση, και ειδικά την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας στα αλβανικά σχολεία. Οπως αποκαλύπτει η έγκυρη ιστοσελίδα himara.gr, τα 9ετή (δημοτικό και γυμνάσιο) σχολεία της Αλβανίας, χωρίς να χάσουν χρόνο και φυσικά μετά τη σχετική εντολή του υπουργείου Παιδείας, έχουν αρχίσει να ρωτούν μαθητές και γονείς για τις προτιμήσεις τους σχετικά με την εισαγωγή της τουρκικής γλώσσας ως μαθήματος επιλογής (ως δεύτερη ξένη γλώσσα). Η ιστοσελίδα δημοσιεύει μάλιστα μηνύματα που δάσκαλοι έστειλαν σε γονείς μαθητών, προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία με σκοπό την εκκίνηση της διδασκαλίας της τουρκικής.
ΣΤΑ ΣΧΟΙΝΙΑ ο Ερντογάν,
τον ΚΑΤΑΤΡΟΠΩΣΕ η ελληνική διπλωματία! pic.twitter.com/SvsOW0xHiH— Christos Xanthakis (@ChristosXanthak) January 22, 2022
Η Τουρκία επιζητούσε εδώ και χρόνια αυτό το αποτέλεσμα, με τις πρώτες σχετικές συμφωνίες να υπογράφονται ήδη από το 2018 και τους Τούρκους αξιωματούχους να πιέζουν συνεχώς για την υλοποίησή του. Μετά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν, όπως φαίνεται, ο στόχος πραγματοποιήθηκε, κι έτσι η Τουρκία αποκτά ακόμη ισχυρότερο πολιτιστικό αποτύπωμα στη βαλκανική χώρα, όπου ανθεί ο ανθελληνισμός και η ελληνική μειονότητα βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών.
Φυσικά, η τουρκική επιρροή στη γείτονα, που εκφράζεται με κάθε τρόπο, αυτά ακριβώς τα στοιχεία θα επιδιώξει να μεγεθύνει, προκειμένου να διατηρεί και να ισχυροποιεί το βαλκανικό της προγεφύρωμα.
Το μόνο που μένει να δούμε, πλέον, είναι την αλβανική κυβέρνηση να προσπαθεί να «επιβάλει» τα τουρκικά και σε σχολεία της περιοχής της αναγνωρισμένης ελληνικής εθνικής μειονότητας.