Σάλος με την επιστολή εργαζομένων και ηθοποιών για τις συνθήκες εργασίας σε κορυφαία τηλεοπτική σειρά

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Σε μια περίοδο που κάθε πιθανή και απίθανη πτυχή της παραγωγής ενός σίριαλ ή μιας ταινίας τυγχάνει κρατικής χρηματοδότησης, με πακτωλό χρημάτων από το ΕΚΟΜΕ. Σε μια περίοδο που τα κέρδη των εταιρειών παραγωγής αυξάνουν κατακόρυφα, οι εργαζόμενοι στο Οπτικοακουστικό βλέπουν κάθε δικαίωμα, μισθολογικό ή εργασιακό, να συρρικνώνεται (όταν δεν εξαφανίζεται τελείως) σε μια πορεία αντιστρόφως ανάλογη της “ανάπτυξης” που ακούγαμε…

Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης-ενημέρωσης για την εργασία μάθαμε ότι τα γυρίσματα είναι δεκάωρα με μισή ώρα διάλειμμα για φαγητό και μισή ώρα μάζεμα του εξοπλισμού και φόρτωμά του στα οχήματα της εταιρείας, ότι υπερωρία εννοείται μόνο στο γύρισμα μετά το πέρας του εννιαμισάωρου και τελευταία πως η εταιρεία τα πεντάλεπτα και τα δεκάλεπτα δεν τα θεωρεί υπερωρία (!!!), ότι ο μισθός που ακούσαμε εμπεριέχει τα δώρα και τα επιδόματα ισόποσα επιμερισμένα στους μήνες της σύμβασης!

Ανακαλύψαμε στις συμβάσεις μας ότι τελικά δεν είμαστε παντρεμένοι και δεν έχουμε και παιδιά! Όλα αυτά μετά από συμπλήρωση εντύπου-φόρμας της εταιρείας κατά την πρόσληψη όπου όλοι ξεκαθαρίσαμε την οικογενειακή μας κατάσταση.

Μάθαμε ότι ΟΛΟΙ θα πληρωνόμαστε με δυο μήνες καθυστέρηση!

Μάθαμε ότι οι άνθρωποι που οδηγούν τα οχήματα της εταιρείας, που παρεμπιπτόντως είναι ειδικότητες που εργάζονται στο δεκάωρο γύρισμα δεν αξιώνονται για καμία επιπλέον ώρα. Η εργασία τους ξεκινάει και τελειώνει στον τόπο του γυρίσματος, τι κι αν κάνανε άλλες 2 ώρες στον δρόμο με τα οχήματα της εταιρείας που ξεκίνησαν και επέστρεψαν σε αυτή.

Για ένα σίριαλ διάρκειας γυρισμάτων 11-12 μηνών, εξαναγκαζόμαστε σε 3 συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για προφανείς λόγους! Μια από Ιούνιο έως Δεκέμβριο, με 15 μέρες υποχρεωτική άδεια τον Αύγουστο (τον οποίο πληρωθήκαμε το μισό μισθό!) και τις 3 υποχρεωτικές αργίες. Άρα δεν δικαιούμαστε άλλη άδεια. Η δεύτερη ορισμένου χρόνου ξεκίνησε 22/12 με 21/3. Η διοίκηση μας έχει ενημερώσει ότι τα γυρίσματα θα κρατήσουν μέχρι τέλος Μαΐου οπότε έρχεται και τρίτη σύμβαση μέχρι το τέλος του σίριαλ!

Στην πλήρη αποθέωση της “ατομικής ευθύνης”, αν λείψουμε για οποιοδήποτε λόγο χάνουμε το μεροκάματό μας. Αν χρειαστεί το πόστο μας αντικαταστάτη, ψάχνουμε ΕΜΕΙΣ να βρούμε γιατί συνήθως η παραγωγή δεν βρίσκει και μάλιστα τον πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας. Για άδεια ασθενείας αν δεν έχεις χαρτί από δημόσιο νοσοκομείο κόβεται το μεροκάματο. Κάποιοι παραπέμφθηκαν από δημόσια νοσοκομεία να συνεχίσουν τις εξετάσεις τους σε εξειδικευμένα ιδιωτικά κέντρα υγείας, οπότε έχασαν το μεροκάματό τους.

Είδαμε ότι τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ μπορούνε και να μην τηρούνται όταν δεν είναι εφικτό η παραγωγή να φέρει εις πέρας το έργο της. Ακούσαμε εν καιρώ πανδημίας ότι αν έχεις κάποια αδιαθεσία “πάρε «Depon» και έλα”.

Μάθαμε την επιθυμία της εταιρείας μετά από ιδιωτικό συμφωνητικό που μας προώθησε να υπογράψουμε ότι σε περίπτωση νόσησης από COVID καμία αξίωση δεν έχει ο εργαζόμενος από την εταιρεία!

Σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος η νομοθεσία καλύπτει τον εργαζόμενο μια ώρα πριν την άφιξή του και μια ώρα μετά την αναχώρηση από το χώρο εργασίας του, λαμβάνοντας υπόψη το ωράριο της σύμβασης που εν προκειμένω είναι οκτάωρη πενθήμερη με σταθερή ώρα έναρξης – λήξης. Το οποίο δεν ανταποκρίνεται στα καθημερινώς διαφορετικά ωράριά μας και δεν καλύπτει κανέναν.

Αναφορικά με τις υπάρχουσες συνθήκες εργασίας και μετά από τεράστιο αριθμό παραιτήσεων εργαζομένων, αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας από την πλευρά της εργοδοσίας, το συνεργείο αποφάσισε ομόφωνα και θέτει τα εξής ζητήματα:

Δεν θα δεχθούμε άλλες υπερωρίες στο μέλλον και όσες έχουν γίνει να εξοφληθούν στην επόμενη μισθοδοσία. Αν παρ’ όλα αυτά ζητηθεί επίσημα υπερωρία, να δεσμευτεί η παραγωγή ότι θα πληρωθεί κανονικά και ανεξαιρέτως σε όλους τους εργαζόμενους του set όπως ορίζει ο νόμος και η εξόφλησή τους να γίνεται στο μήνα που αναλογεί.
Να καταβάλλονται κανονικά τα μεροκάματα όταν ακυρώνονται γυρίσματα λόγω υπαιτιότητας της παραγωγής (π.χ. λόγω COVID, καιρικών συνθηκών, ηθοποιών, χώρου κλπ.).
Όσοι αναρρώνουν υποχρεωτικά σε καραντίνα λόγω COVID να πληρώνονται κανονικά όπως ορίζει ο νόμος. Να αποσύρει η εταιρεία το εν λόγω ιδιωτικό συμφωνητικό.
Όταν υπάρχει βραδινό γύρισμα να λαμβάνονται υπόψη αυστηρά οι 10 ώρες απόκλιση από το WRAP μέχρι το επόμενο ORDINO. Υπάρχουν ειδικότητες που μετά το WRAP και πριν το ORDINO εξακολουθούν να εργάζονται για την παραγωγή.
Οποιαδήποτε εργασία μετά τις 22.00 να πληρώνεται με την προσαύξηση που ορίζει ο νόμος.
Κάθε μέρα rapid test και δύο φορές την εβδομάδα PCR COVID TEST σε όλο το συνεργείο και κάθε φορά που συμμετέχουν στα γυρίσματα βοηθητικοί ηθοποιοί να υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία.
Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να μεταφέρει τους τεχνικούς με δικά του έξοδα στον τόπο εργασίας όταν ο τόπος εργασίας βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 30 χλμ. από τα “Kapa studios”. Στην περίπτωση που ο τεχνικός μεταβεί στον τόπο εργασίας με δικό του μέσο, ο παραγωγός καταβάλλει το κόστος εξόδων μεταφοράς με την υποβολή των αντίστοιχων παραστατικών. Ο χρόνος μετάβασης και επιστροφής τεχνικού θεωρείται χρόνος εργασίας.
Να γνωρίζουμε το πρόγραμμα της επόμενης εβδομάδας από την προηγούμενη, ώστε να είναι εφικτό να προγραμματίζουμε τις ζωές μας!
Να λαμβάνονται πολύ σοβαρά υπόψη στην επιλογή των εξωτερικών τοποθεσιών γυρισμάτων οι καιρικές συνθήκες (ακραίοι καύσωνες – χιόνια).
Τέλος τα ORDINO να γίνονται 8.00 πρωί όπου και όποτε αυτό είναι εφικτό και νωρίτερα αν δεν υπάρχουν βραδινές εξωτερικές λήψεις.
Είμαστε όλοι επαγγελματίες και ενδιαφερόμαστε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα γι’ αυτό ζητάμε καλύτερες συνθήκες εργασίας.

8ωρο για να έχουμε ζωή.
Κανονική άδεια δηλαδή 2 μέρες κάθε μήνα, όπως ορίζει η νομοθεσία.
Να καταβάλλονται κανονικά όλα τα νόμιμα επιδόματα (παιδιών, γάμου, άδειας).
Να αποδεχτεί η εταιρεία και βεβαίωση ιδιώτη ιατρού σε περίπτωση ασθένειας.
Σταθερό μηνιάτικο και όχι όταν υποχρεωνόμαστε σε άδεια να πληρωνόμαστε ως ημερομίσθιοι.
Καινούρια σύμβαση μέχρι τη λήξη του σίριαλ.
Αυξήσεις στους μισθούς.
Ιδιωτικό συμφωνητικό που να ορίζει ρητώς όλα τα παραπάνω.
Εδώ και τώρα ΣΣΕ για όλα τα συνεργεία, όλων των ειδικοτήτων.
Μέτρα υγιεινής, εδώ και τώρα.
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του Καραγιάννη να συζητήσουν στα συνεργεία τους και να πάρουν αποφάσεις καταδίκης αυτής της κατάστασης, τους καλούμε να οργανώσουν τον αγώνα τους και να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Καλούμε όλα τα Σωματεία στον χώρο του Πολιτισμού και στο Θέαμα – Ακρόαμα και ειδικότερα την ΕΤΕΚΤ, να πάρουν θέση για τις άθλιες συνθήκες εργασίας και να μας στηρίξουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ