Ευρωπαϊκός και Ελληνικός αυτοχειριασμός;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Οι Αμερικανοί με το non peper καταργούν στην ουσία τον East Med, του οποίου αμφισβητούν τη συμβατότητα με τα προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και χαρακτηρίζουν ως πρώτη προτεραιότητα, τους διασυνδετήριους αγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ.

α) Οι απόλυτοι καταστροφείς του περιβάλλοντος μιλούν για κλιματική αλλαγή! β) Από που και ως που ανακατεύονται οι ΗΠΑ σε ένα σχέδιο στο οποίο δεν συμμετέχουν; γ) Πως δέχονται οι κυβερνήσεις των κρατών που συμμετέχουν αυτή την «συμβουλή»; δ) Είναι αυτό καλό για εμάς;

Οι ΗΠΑ με το σχιστολιθικό αέριο που παράγουν δολοφονούν την ίδια την γη, πως λοιπόν μας βάζουν προσκόμματα δήθεν κλιματικής αλλαγής; Οι λόγοι πρέπει να αναζητηθούν αλλού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε) είναι αυτή που χρηματοδοτεί στο σχέδιο του αγωγού, και οι άλλες χώρες που συμμετέχουν, και όχι οι ΗΠΑ οι οποίες κακώς επεμβαίνουν και ακόμη χειρότερα, ακούγονται από τους υπολοίπους.

Είναι προς το συμφέρον της πατρίδας μας και του ελληνισμού γενικότερα; Σαφέστατα όχι, και αυτό αποδεικνύεται από τους διθυράμβους που γραφτήκαν στον τύπο της Τουρκίας, για το πάγωμα του αγωγού East Med. Μια Τουρκία που ξέρει να παίζει και με Ρώσους και με Αμερικανούς, καταφέρνοντας να παίρνει το καλύτερο και των δύο κόσμων.

Όσο για την αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης; Ηρωική, ούτε για την τιμή των όπλων δεν υπήρξε, σε αντίθεση με την Λευκωσία, που απάντησε σε αυτό το non peper των Αμερικανών, που πιστεύουν ότι απευθύνονται σε υποχείρια τους. Η απάντηση της Αθήνας που δεν ήρθε όπως έπρεπε, σε κάνει να αναρωτιέσαι. Μα καλά η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ενέργεια, δεν χρειάζεται υδρογονάνθρακες; Να μην ξεχνάμε ότι προμηθευόμαστε αέριο και ηλεκτρική ενέργεια από χώρα που μας απειλή με πόλεμο, σκεφτείτε κάποια μέρα να κλείσουν απότομα αυτές οι στρόφιγγες τι θα γίνει στην χώρα μας, κάτι αντίστοιχο με αυτό που θα συμβεί αν η Ρωσία, που την στριμώχνουν άγρια δυτικοί και ΗΠΑ αποφασίσει να κλείσει τις δικές της.

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω, η ΕΕ. και κατά επέκταση η Ελλάδα έχουν τάσεις αυτοχειριασμού; Ειδικά η Ε.Ε. που τον Απρίλιο του 2019, ενέταξε τον EastMed στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος και ενέκρινε χρηματοδότηση μελέτης 34.500.000,00€ και η οποία λόγω και της πίεσης από τις ΗΠΑ, υπαναχώρησε και άφησε το σχέδιο να καταρρεύσει, δείχνοντας προς την Αμερική και αποσείοντας τις δικές της αδυναμίες και ευθύνες που την βαραίνουν.

Αυτοχειριασμός; Αλλιώς πως μπορεί κάποιος να εξηγήσει, πως ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένα κοιτάσματα υδρογονανθράκων εντός της Ελληνικής ΑΟΖ, που ταυτόχρονα είναι και της ευρωπαϊκής ένωσης και τα οποία είναι εκμεταλλεύσιμα και θα δώσουν αυτάρκεια ενέργειας για πάρα πολλά χρόνια, να τα αφήνουν ανεκμετάλλευτα. Δεν θεωρό καθόλου τυχαία την δήλωση που έκανε ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Arab News, σχετικά με τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα εξής: «Η Ελλάδα πιστεύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και δεν πρόκειται να αρχίσει να σκάβει τον βυθό της Μεσογείου για να βρει αέριο και πετρέλαιο, για έναν πολύ απλό λόγο… Χρειαζόμαστε 10 με 20 χρόνια για να το βρούμε και να το εκμεταλλευτούμε, και από οικονομική άποψη θα ήταν πολύ πιο ακριβό για παράδειγμα από το δικό σας, της Σαουδικής Αραβίας. Έτσι, οικονομικά δεν οραματίζομαι την Ελλάδα να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου». Επίσης αναφέρθηκε και στο Αιγαίο λέγοντας ότι «είναι ένας παράδεισος στη γη. Δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε κόλπο του Μεξικού. Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου». Για να είμαστε σωστοί πρέπει να αναφέρουμε ότι κύκλοι του υπουργείου κάνουν λόγο για απόπειρα παρερμηνείας των δηλώσεων του Νίκου Δένδια σε συνέντευξή του σε εφημερίδα της Σαουδικής Αραβίας. Διευκρινίζουν δε ότι:

1) Είναι προφανές ότι τα λεχθέντα δεν αφορούν το υπάρχον ενεργειακό πρόγραμμα της χώρας. 2) Οι απόψεις του υπουργού Εξωτερικών για την πράσινη ενέργεια και την αειφόρο ανάπτυξη είναι γνωστές και διατυπωμένες κατ΄ επανάληψη. 3) Η παγκόσμια τάση τείνει προς την κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος, της πράσινης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών και υπηρετείται από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως αποδεικνύεται από το μεγάλο βήμα της απολιγνιτοποίησης

Θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ στο δεύτερο σκέλος που αναφέρεται στο Αιγαίο. Πραγματικά αν ξεκινήσουν εξορύξεις ανάμεσα στα νησιά και γίνει ένα ατύχημα, κύριος είδε ποτέ θα ξανά συνέλθουν νησιώτες και φύση από μια τέτοια καταστροφή. Εκείνο που δεν καταλαβαίνω, είναι για ποιον λόγο να μείνει ανεκμετάλλευτος ο υποθαλάσσιος πλούτος της λεκάνης της μεσογείου, και μάλιστα από την στιγμή που έχει αποδειχθεί στην πράξη, ότι οι ανανεώσιμες πήγες όχι μόνο δεν φτάνουν, αλλά καταστρέφουν περιβάλλον και γόνιμη γη.

Όσο για την απολιγνιτοποίηση, που αναφέρεται στην 3η παράγραφο των κύκλων του υπουργείου γεννά άλλη απορία. Την στιγμή που Γερμανία και Πολωνία παίρνουν παράταση λειτουργίας τους αρκετά χρόνια και παράλληλα δημιουργούν καινούργια λιγνιτικά εργοστάσια, πως ερχεσαι και λες απολιγνιτοποίηση και από που θα βρεις ενέργεια; Από ανανεώσιμες δεν φτάνει, τα υδροηλεκτρικά παράγουν ένα μέρος, το υπόλοιπο είναι εισαγόμενο. Αντί λοιπόν να θωρακίσεις την πατρίδα σου ενεργειακά, πας να της δώσεις την χαριστική βολή στην αυτάρκεια ενέργειας. Απρονοησία, ανικανότητα, διαφορετικός σχεδιασμός Ελλήνων και Ε.Ε; Ο καιρός θα δείξει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ