Ετήσιες τουρκικές ασκήσεις σε ελληνικές περιοχές του Αιγαίου!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πιστή… στις παραδόσεις της η Τουρκία, ακόμα μία φορά καταλαμβάνει ελληνική κυριαρχία για έναν ολόκληρο χρόνο σε τρεις περιοχές στο ανατολικό Αιγαίο, για αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά, ενώ παράλληλα θέτει στα άχρηστα το FIR Aθηνών.

  • Της Κύρας Αδάμ

Φέτος η Άγκυρα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα σε βάρος ελληνικής κυριαρχίας και με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης. Και τούτο, διότι οι περιοχές κατάληψης ελληνικής κυριαρχίας από την επιφάνεια θάλασσας μέχρι το άπειρο συνδυάζονται τώρα και με κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τον πυθμένα με τρεις ΝΑVTEX.

Έτσι, η ελληνική κυριαρχία στο ανατολικό Αιγαίο καταπατείται για έναν ολόκληρο χρόνο από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι τα 10.000 πόδια ύψος.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, διότι η Τουρκία χρησιμοποιεί κατά κόρον πλέον και τα UAV (drones), τα οποία σε ημερήσια βάση «περιπολούν» ανενόχλητα από τον Έβρο μέχρι το Καστελλόριζο, σαν ρουφιάνοι, δίνοντας όλες τις πληροφορίες της στρατιωτικής κίνησης στο Αιγαίο στο σύστημα αεράμυνας της Τουρκίας, η οποία με τα στοιχεία αυτά ανενόχλητη πετά στο Αιγαίο.

Η Άγκυρα ζήτησε από την Αθήνα να εκδώσει τρεις διεθνείς αγγελίες για τρεις περιοχές στη διεθνή θάλασσα και στον διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, προκειμένου να εκτελέσει στρατιωτικές τουρκικές αεροναυτικές ασκήσεις με πυρά για έναν ολόκληρο χρόνο, από τις 2 Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Η κυβέρνηση δεν εξέδωσε τις αγγελίες αυτές, με αποτέλεσμα η Άγκυρα να εκδώσει τις δικές της αγγελίες μέσα στο FIR Αθηνών.

Αναλυτικότερα, με βάση τα επίσημα ελληνικά, τουρκικά και διεθνή στοιχεία:

Η Τουρκία τόσο στα τρία αιτήματά της προς την Αθήνα όσο και στις τρεις αγγελίες που εξέδωσε δεν αναφέρει ότι οι τρεις περιοχές κείνται στο FIR Αθηνών (στο οποίο η έκδοση αγγελιών, με βάση τον ICAO, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της Ελλάδας), αλλά απλώς αναγράφει ότι οι τρεις περιοχές των τουρκικών ασκήσεων κείνται στο Αιγαίο.

Οι τρεις μόνιμες περιοχές, που φαίνονται με κόκκινο στον χάρτη 1, καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία όχι μόνο στα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και εγγύτερα των 6 ναυτικών μιλίων στη Λήμνο, στη Σαμοθράκη, στον Αη Στράτη, στη Σκύρο, στην Ικαρία, στα Χταπόδια, στους Μπελμπιούς κ.λπ. Στην πράξη, δηλαδή, υπάρχει τουρκική κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας και μάλιστα με πραγματικά πυρά για έναν χρόνο και η κυβέρνηση δεν κάνει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες προς τον ΟΗΕ και τον ICAO για να διασφαλίσει την ελληνική κυριαρχία, αλλά παριστάνει τον μοναδικό θεατή, για να μην προκαλέσει την Άγκυρα. Αποτέλεσμα, όλα τα θέματα που εξαρτώνται από την ελληνική κυριαρχία (ΑΟΖ, σχέδια πτήσης, FIR, SAR κ.λπ.) να «βουλιάζουν» στη «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν.

nb hartis adam elliniki kyriarhia
Χάρτης 1: Με κόκκινο χρώμα καταδεικνύονται οι τρεις μόνιμες περιοχές, οι οποίες καταλαμβάνουν ελληνική κυριαρχία όχι μόνο στα 10 ναυτικά μίλια του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και εγγύτερα των 6 ναυτικών μιλίων!

Οι τρεις περιοχές του χάρτη 1 ενεργοποιούνται ταυτόχρονα με τις τουρκικές περιοχές ασκήσεων με UAV που ισχύουν μέχρι τις 23 Ιανουαρίου 2022. Η Τουρκία έσπευσε να αναγγείλει την επανάληψη αυτών των ασκήσεων για ακόμα έναν μήνα, από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022.

Δι’ αυτού του τρόπου δημιουργείται μια εφιαλτική κατάσταση για όλα τα συμφέροντα της Ελλάδας, όχι επί χάρτου, αλλά στην πράξη και σε καθημερινούς χρόνους.

Στον χάρτη 2 φαίνονται με κόκκινο οι περιοχές και οι διαδρομές των τουρκικών ασκήσεων UAV και με πράσινο χρώμα οι τρεις περιοχές με πυρά για έναν ολόκληρο χρόνο, πάνω στην ελληνική κυριαρχία, με αποτέλεσμα η κυριαρχία των νήσων, νησίδων και βραχονησίδων ανατολικά του 25ου μεσημβρινού (μέση του Αιγαίου) να καταλαμβάνεται από την Τουρκία με στρατιωτικά μέσα, με τους Έλληνες αρμοδίους να παριστάνουν… τους αναρμόδιους σε βάρος της χώρας και μάλιστα με το αζημίωτο.

nb hartis adam elliniki kyriarhia1
Χάρτης 2: Με κόκκινο χρώμα επισημαίνονται οι περιοχές και οι διαδρομές των τουρκικών ασκήσεων UAV και με πράσινο χρώμα οι τρεις περιοχές όπου θα γίνουν τουρκικές ασκήσεις με πυρά για έναν ολόκληρο χρόνο

Με τις τρεις περιοχές των ετήσιων τουρκικών ασκήσεων η Άγκυρα παραβιάζει το σύνολο της διεθνούς νομιμότητας και όλες τις αποφάσεις των διεθνών οργανισμών, οι οποίοι απαγορεύουν δέσμευση περιοχών για ασκήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα (όχι πέραν των 7 ημερών). Επιπροσθέτως, οι ασκήσεις αυτές εμποδίζουν την εναέρια κυκλοφορία και προκαλούν προβλήματα στην ασφάλεια των πολιτικών αεροσκαφών, παρά ταύτα, η Τουρκία με τις τρεις ασκήσεις μπλοκάρει τους αεροδιαδρόμους προς και από το αεροδρόμιο της Λήμνου και πλείστους διεθνείς αεροδιαδρόμους από την Ευρώπη προς Μέση Ανατολή και αντιστρόφως, ενώ τα τουρκικά αεροσκάφη δεν θα καταθέτουν σχέδια πτήσης, θέτοντας στα άχρηστα το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης.

Επιπλέον στέλνει στον καιάδα το μνημόνιο Παπούλια – Γιλμάζ, που απαγορεύει τέτοιου είδους ασκήσεις.

Επιπροσθέτως, η Τουρκία εξέδωσε και τρεις NAVTEX με πυρά (1252,51,50/2021) για τις ίδιες περιοχές από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τον πυθμένα. Δι’ αυτού του τρόπου η ελληνική κυριαρχία «ξεπατώνεται» από τον πυθμένα της θάλασσας μέχρι τα 10.000 πόδια ύψος.

Αυτές οι προκλητικές δράσεις της Τουρκίας γίνονται προκειμένου η Άγκυρα να νομιμοποιήσει τις διεκδικήσεις της σε βάρος της Ελλάδας, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν θα αντιδράσει, αλλά και ούτε θα ενημερώσει την κοινή γνώμη σχετικώς, γιατί τότε θα απαιτείτο ελληνική αντίδραση.

Η κυβέρνηση δεν προσέφυγε ακόμα μία φορά στους αρμόδιους οργανισμούς για τις ενέργειες της Τουρκίας (αφήνοντας έτσι το μονοπώλιο στην Άγκυρα να καταγγέλλει συνεχώς και σωρηδόν την Ελλάδα στους διεθνείς οργανισμούς), γεγονός που δημιουργεί αρνητικές εντυπώσεις για την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο, οδηγώντας την σε αδιέξοδο.

Η κυβέρνηση αρκέστηκε απλώς στην έκδοση αναποτελεσματικών αγγελιών, όπως αποδεικνύεται στη αγγελία Α 4256/21 που δημοσιεύει η «κυριακάτικη δημοκρατία» και αποδεικνύει ότι υπάρχει τουρκική κατάληψη και κατοχή ελληνικής κυριαρχίας που αφορά τη συγκεκριμένη περιοχή της Λήμνου.

nb keimeno adam anaggelia
Η αγγελία Α 4256/21 που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση για την τουρκική κατάληψη περιοχής της Λήμνου για έναν ολόκληρο χρόνο!

Το ελληνικό λάθος που έγινε όπλο στα χέρια της Άγκυρας

Σημειώνεται ότι το FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, που καθορίστηκε από τον ICAO το 1950 στην Κωνσταντινούπολη, αποτελεί ασπίδα προστασίας για την Ελλάδα, διότι αποτελεί/ορίζει τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας. Έρχεται όμως σήμερα η Άγκυρα και αμφισβητεί την ύπαρξη του FIR Αθηνών/Κωνσταντινούπολης, βασιζόμενη στη διαχρονική ελληνική πολιτική λαθών, που δεν διορθώνονται στην πορεία.

Και τούτο διότι η Αθήνα, από το 1999, προκειμένου να συγκαλύψει προηγούμενο λάθος της, κήρυξε το σύνολο του FIR Αθηνών «ελεγχόμενη περιοχή», δηλαδή μετέτρεψε τον διεθνή εναέριο χώρο μέσα στο FIR σε ελληνική κυριαρχία, κάτι που απαγορεύεται από τον ICAO, τον OHE κ.λπ., θέτοντας το FIR Αθηνών στα άχρηστα και καθιστώντας το ανύπαρκτο.

Έκτοτε καμιά κυβέρνηση δεν διόρθωσε το λάθος αυτό, ενώ και η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να αποδέχεται τις καταστροφικές ενέργειες και συνέπειες των προηγουμένων κυβερνήσεων. Έτσι προέκυψε και ο ανύπαρκτος και επικίνδυνος ελληνικής εφεύρεσης όρος «Ελληνικό FIR», για τον οποίο η Άγκυρα κατήγγειλε αστραπιαία την Ελλάδα στον ICAO και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανήμερα της έλευσης των Rafale.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ