Ανησυχητική έρευνα για τις επιπτώσεις των κινητών τηλεφώνων στην υγεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι άνδρες που θέλουν να γίνουν μπαμπάδες πρέπει να χρησιμοποιούν λιγότερα τα κινητά τηλέφωνα. Ερευνητές από τη Νότια Κορέα ανακάλυψαν ότι η χρήση κινητών τηλεφώνων αυξάνει την έκθεση σε ηλεκτρομαγνητικά κύματα που μπορεί να μειώσουν τη συγκέντρωση σπέρματος, την κινητικότητα και τη βιωσιμότητά του.

«Οι άνδρες χρήστες κινητών πρέπει να επιδιώκουν να μειώσουν τη χρήση τους για να προστατέψουν την ποιότητα του σπέρματός τους» δηλώνει ο Γιουν Χακ Κιμ, βοηθός καθηγητή στο εθνικό πανεπιστήμιο του Πουσάν. Τα κινητά εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά κύματα ραδιοσυχνότητας χαμηλού επιπέδου που μπορούν πιθανά να προκαλέσουν βλάβη στον εγκέφαλο, στην καρδιά και στο ενδοκρινολογικό σύστημα, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Η επιστημονική ομάδα στη νέα έρευνα έκανε μια μετά ανάλυση ερευνών που δημοσιεύτηκαν από το 2012 έως το 2021, οι οποίες εστίαζαν στην επίδραση των κινητών στην ποιότητα του σπέρματος. Συγκεκριμένα, επανεξέτασαν δεδομένα 18 ερευνών, που βασίστηκαν συνολικά σε 4.280 δείγματα σπέρματος. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σχέση μεταξύ χρήσης κινητού και μείωσης της κινητικότητας, της βιωσιμότητας και της συγκέντρωσης σπέρματος. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν αν η επίδραση αυτή επιδεινώνεται ανάλογα με τα χρόνια της χρήσης.

Η απλή έκθεση στα κινητά έδειχνε να αρκεί. Δεδομένου ότι οι εταιρίες που παράγουν κινητά συνεχώς τα αναβαθμίζουν, οι ερευνητές προτείνουν να διενεργηθούν περισσότερες έρευνες για να αντληθούν περισσότερα δεδομένα για την επικινδυνότητα και των νέων κινητών έναντι της ανδρικής γονιμότητας και οι κατασκευαστές να προβούν στις κατάλληλες τροποποιήσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ