Η Ελλάδα της νέας εποχής απαιτεί μια άλλη πορεία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι κρίσιμες διαφορές μας με την Κυβέρνηση Μητσοτάκη

Του Νίκου Ε. Ηγουμενίδη*

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Πατρίδα” του Ηρακλείου, 13 Ιανουαρίου 2022

Η πανδημία μπορεί να μην έχει «χρώμα», «χρώμα» όμως έχουν οι επιλογές και οι λύσεις στην καθημερινότητα που μαυρίζει την ψυχή μας. Αυτό είναι φανερό σε όλα τα πολλά και μεγάλα θέματα που μας απασχολούν. Από το ζήτημα της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης μέχρι τη διαχείριση σε όλα τα πεδία της οικονομικής κρίσης (ενεργειακή κρίση, αντιμετώπιση ακρίβειας, απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων) και στο έλλειμμα δημοκρατίας με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας. Σε όλα τα επίμαχα μέτωπα είναι εμφανής η σύγκρουση των δυο αντίθετων πολιτικών επιλογών. Η ιδεολογική αφετηρία και η πρακτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη βρίσκεται σε αντιδιαστολή με την ιδεολογική αφετηρία, πρακτική και πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

1.     Στο μέτωπο της Δημόσιας Υγείας:

·     Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Προχωρά με σημαία την πανδημία στην εκχώρηση ζωτικού χώρου στον ιδιωτικό τομέα και με λύσεις που εξασφαλίζουν κέρδη για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε βάρος των πολιτών (π.χ. μετακύλιση κόστους των rapid test στους πολίτες). Αγνοεί την μείωση του υγειονομικού προσωπικού, κλείνει τα μάτια στη φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό, επιμένει ιδεοληπτικά στην εμπορευματοποίηση των παροχών υγείας. Δρόμος αποκλεισμού από τις υπηρεσίες υγείας των οικονομικά ασθενέστερων.

·     ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Σταθεροποιήσαμε εν μέσω μνημονίων το υπό κατάρρευση Εθνικό Σύστημα Υγείας και εν μέσω πανδημίας προτείνουμε και παλεύουμε για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας. Ικανό να εξασφαλίζει δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας. Χωρίς φραγμούς και διακρίσεις, με σεβασμό στους εργαζόμενους, δηλαδή με αναγνώριση της προσφοράς και με αναβάθμιση της θέσης τους (ένταξη στα ΒαρέαΑνθυγιεινά Επαγγέλματα, εισαγωγικός μισθός γιατρού 2000€, μόνιμες προσλήψεις).

2.     Στο μέτωπο της εργασίας:

·     Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Καταργεί το 8ωρο, επιλέγει τις ατομικές συμβάσεις, επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία χωρίς πρόσθετες αποδοχές με “πληρωμή” σε ρεπό. Διπλασιάζει τις φθηνές υπερωρίες, οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις. Επιφυλάσσει για τους νέους την εξευτελιστική αύξηση του βασικού μισθού κατά 2%, δηλαδή 0,52 ευρώ μικτά το μεροκάματο και τη μερική απασχόληση των 200 ευρώ με σπαστό ωράριο. Αντιμετωπίζει ιδεοληπτικά το φτηνό εργατικό δυναμικό και την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων ως μαγνήτη επενδύσεων.

·     ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Δεσμευόμαστε στην κατάργηση των αντιεργατικών νόμων Χατζηδάκη, προτείνουμε αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ για να ενισχυθούν οι εργαζόμενοι και να στηριχθεί η ενεργός ζήτηση. Δηλαδή μια διαφορετική προσέγγιση που αντιμετωπίζει την εργασία όχι με όρους φιλανθρωπίας, αλλά αντίθετα ως κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας και αναπτυξιακής δύναμης. Αγωνιζόμαστε για ισχυρό πλαίσιο εργασιακών δικαιωμάτων για να μπορεί κάθε εργαζόμενος να αισθάνεται ασφαλής και να είναι πραγματικά παραγωγικός.

3.     Στο μέτωπο του Κοινωνικού Κράτους:

·     Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Προκρίνει την ατομική λύση. Θεωρεί ότι οι ανισότητες είναι “φυσιολογικό” κοινωνικό φαινόμενο. Δεν θέλει να αντιληφθεί ότι οι ανισότητες αυξάνονται εξαιτίας της υποχώρησης του δημοσίου έναντι του ιδιωτικού. Έχει στις προγραμματικές θέσεις της την συκοφάντηση και υπονόμευση των δημόσιων δομών και απαξίωση του κοινωνικού κράτους. Αποκρύπτει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ. Υποτάσσεται στον ατομισμό ή/και σε εκδηλώσεις κοινωνικού αυτοματισμού.

·     ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Προτάσσει την αντιμετώπιση του προβλήματος των ανισοτήτων, της φτώχειας και της ανασφάλειας. Αύξησε επί ημερών του τους πόρους στην πρόνοια από το 0,4% στο 2% του ΑΕΠ. Θεωρεί ότι μια δικαιότερη κοινωνία αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή που βρίσκεται στον πυρήνα της ιδεολογίας της Αριστεράς που αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες στρατηγικής και προγραμματικής της προτεραιότητας. Θέλουμε την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους για να προστατεύεται η σωματική και ψυχική υγεία κάθε πολίτη. Αναγνωρίζουμε την κοινωνική αλληλεγγύη ως προϋπόθεση για να «μείνει η κοινωνία όρθια».

4.     Στο μέτωπο της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας

·     Κυβέρνηση Μητσοτάκη: Επιλέγει το δρόμο της επιβολής. Τα μέτρα της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, βρίσκονται σε αναντιστοιχία με τις ανάγκες της κοινωνίας. Είναι τελείως ανεπαρκή για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Έτσι στις αναμενόμενες ημέρες οργής, αγανάκτησης και αντίστασης στην νεοφιλελεύθερη πολιτική της πρόταση, επιλέγει το δρόμο της αυταρχικής θωράκισης της εξουσίας της (μεταξύ άλλων ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων και την ενίσχυση της καταστολής).

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Θέλουμε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, το οποίο δεν θα διαχωρίζει κανέναν και καμία με βάση το φύλο, την καταγωγή, το χρώμα, τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Με σεβασμό στο λαϊκό κίνημα και εμπιστοσύνη στις κατακτήσεις του, θεωρούμε τον διάλογο, την δημόσια διαβούλευση και την πειθώ, το δρόμο για να κερδίσουμε την πλειοψηφία της κοινωνίας.  Για μας το πραγματικό διακύβευμα για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι να επικρατήσει ένα ισχυρό και δημοκρατικό κράτος-αρωγός της αναπτυξιακής και κοινωνικής προσπάθειας έναντι ενός αυταρχικού κράτους-προστάτη των συμφερόντων των ελίτ.

Το μέλλον που οραματιζόμαστε απαιτεί μια άλλη πλεύση. Σε όλα τα κρίσιμα πεδία που αφορούν το μέλλον και την ποιότητα της ζωής στη χώρα μας, το πρόγραμμα μας, εκφράζει την διέξοδο στα σημερινά αδιέξοδα, δίνει την προοπτική στις ζωντανές δυνάμεις της κοινωνίας. Αποτελεί τη λύση στην οποία εναποθέτουν την ελπίδα τους οι ασθενέστεροι, οι αδύνατοι, εκείνοι που έχουν ανάγκη και ωφελούνται από την πολιτική πρόταση της προοδευτικής παράταξης. Αντίθετα, η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας βλάπτει σοβαρά την υγεία, την οικονομία, τη χώρα. Και γι’ αυτό επιβάλλεται πλέον να αλλάξουμε πορεία. Γιατί θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις νέες γενιές. Μια νέα Ελλάδα, χωρίς τα βαρίδια του παρελθόντος. Με την αγωνιστική μας ενότητα, πλησιάζει η ώρα να την επιβάλλουμε!

*Βουλευτής Ηρακλείου  του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ