Γραφει ο Ανδρέας Μουντζουρουλιας
Το δίκτυο λέγεται ότι αποτελεί μέρος της κινεζικής ανάπτυξης για το 5G, με τις πρώτες εταιρείες να έχουν υπογράψει συμβόλαια για να ξεκινήσουν εργασίες ανάπτυξης στην πόλη Chongqing.
Οι λεπτομέρειες είναι ασαφείς σχετικά με το τι ακριβώς θα καλύψει το δίκτυο ή πώς θα λειτουργήσει, αλλά ο στόχος είναι να καλυφθούν τα κενά στις επίγειες επικοινωνίες και να εξυπηρετηθούν οι αγροτικές περιοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κινήσεις αφορούν την κατασκευή 13.000 δορυφόρων, οι οποίοι θα βρίσκονται σε χαμηλή τροχιά της Γης.
https://twitter.com/andreasmoun/status/1487142959590092808
Οποιαδήποτε κίνηση κάνει η Κίνα στο διάστημα εγείρει ανησυχίες μεταξύ των ειδικών σε θέματα ασφάλειας. Η ύπαρξη ενός δορυφορικού Διαδικτύου θεωρείται έργο κορυφαίου επιπέδου για την κινεζική κυβέρνηση και θα μπορούσε να την δει να παρέχει υπηρεσίες επικοινωνιών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στην Κίνα, ανταγωνιζόμενη τους δυτικούς παρόχους.
Αυτή η νέα εξέλιξη θα δημιουργήσει έναν σταθμό βάσης επικοινωνιών στο Chongqing, σύμφωνα με την κινεζική κρατική δημοσίευση των μέσων ενημέρωσης Science and Technology Daily. Οι εταιρείες που ανέθεσαν τη σύμβαση για την κατασκευή του δορυφορικού κέντρου στο Chongqing, λένε ότι η πόλη προσφέρει μια σειρά στρατηγικών πλεονεκτημάτων, συμπεριλαμβανομένου του εργατικού δυναμικού και της οικονομίας.
Επί του παρόντος, υπάρχει επίσης περιορισμένη ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων εντός της Κίνας, και για ένα παγκόσμιο δίκτυο η Κίνα θα πρέπει επίσης να αναπτύξει επίγειους σταθμούς σε όλο τον κόσμο. Αυτό αποτελεί μέρος ενός πενταετούς σχεδίου, που θα διαρκέσει έως το 2026, το οποίο απαιτεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο επικοινωνιών, παρατήρησης της Γης και δορυφόρων πλοήγησης.
Η Κίνα έχει ήδη εκτοξεύσει δορυφόρους παρατήρησης της Γης, συμπεριλαμβανομένων δύο που ονομάζονται Gaofen, τους οποίους η Κίνα ισχυρίζεται ότι θα παρακολουθούν τις θαλάσσιες καταστροφές, το θαλάσσιο περιβάλλον και τη διατήρηση του νερού.
Το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια επιχειρεί να μεταφράσει την οικονομική του ισχύ σε πολιτική και στρατιωτική διείσδυση. Ο Νέος Δρόμος του Μεταξιού, συνιστά ένα πρωτοφανές σε έκταση επενδυτικό πρόγραμμα που ενώνει εμπορικά την Ασία, Αφρική και την Ευρώπη προς όφελος φυσικά της Κίνας.
Επιπροσθέτως, το Πεκίνο ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ σε επίπεδο τεχνολογίας, καθώς έχει αποκτήσει την τεχνογνωσία να το πράξει σε αναρίθμητους τομείς (χαρακτηριστικός είναι ο ανταγωνισμός για τα δίκτυα 5G), συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής. Πράγματι, η Κίνα υλοποιεί ένα εκτεταμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα ενίσχυσης κι εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της, ώστε να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ με αξιώσεις, ακόμα και στον τομέα που είναι αδιαμφισβήτητα κυρίαρχες.
Το Πεκίνο διαθέτει πλέον το δικό του ανεξάρτητο σύστημα πλοήγησης πυραύλων, αεροσκαφών και υποβρυχίων. Η Δύση πρέπει να πλέον να βρίσκεται σε εγρήγορση, διότι τα σχέδια της Κίνας απειλούν την παγκόσμια σταθερότητα.