Ο Θοδωρής Κολυδάς με άρθρο του, αναλύει πώς θα είχε αποφευχθεί το φιάσκο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ακόμα μία «σκληρή» απάντηση έδωσε ο μετεωρολόγος και διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Θοδωρής Κολυδάς στην κυβέρνηση, η οποία από την αρχή της εβδομάδας μεταθέτει τις ευθύνες για το πρωτοφανές χάος που προκάλεσε η κακοκαιρία στη χώρα στην υποτιθέμενη μη έγκαιρη πρόβλεψη της ΕΜΥ.

«Να πάρουμε ως παράδειγμα την έκδοση ανακοινώσεων σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων, όπου ο μετεωρολόγος τηρεί όλα τα κριτήρια της επιστήμης του σχετικά με την επικινδυνότητα ενός φαινομένου και εκδίδει κάποιες ανακοινώσεις. Ομως, επειδή ο τελικός φορέας και εκδότης του τελικού μηνύματος προειδοποίησης προς το κοινό είναι άλλος (η Πολιτική Προστασία), αυτός θα λάβει υπόψη του και λοιπές παραμέτρους που ίσως δεν τις γνωρίζει ο μετεωρολόγος, όπως είναι η τοπογραφία της περιοχής, τα μπαζωμένα ρέματα κ.ά. Μόνο τότε και αν ληφθούν αυτά τα στοιχεία υπόψη του θα μπορεί να έχει ένα καλό αποτέλεσμα, ώστε να μεταφέρει στη δημοσιότητα τις σωστές, έγκυρες και τελικές υποδείξεις προς τους πολίτες» έγραψε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στο άρθρο του με τίτλο «Δρόμοι της επιστήμης και πολιτικής – Δρόμοι παράλληλοι ή ασύμβατοι;», το οποίο ανέβασε αρχικά στην προσωπική του ιστοσελίδα και στη συνέχεια στα κοινωνικά δίκτυα.

Η κόντρα μεταξύ της κυβέρνησης και του κ. Κολυδά άρχισε πριν από λίγα 24ωρα, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έριξε τα βέλη του προς την ΕΜΥ, ότι ναι μεν προειδοποίησε για τον χιονιά, αλλά όχι για τόσο πυκνή χιονόπτωση. Μάλιστα, ο κ. Οικονόμου ισχυρίστηκε ότι η ΕΜΥ έπεσε έξω ως προς την ώρα έναρξης και την ένταση του φαινομένου, και γι’ αυτό δεν απαγορεύτηκε η κυκλοφορία των φορτηγών στην Αττική Οδό και στην εθνική οδό από το πρωί της Δευτέρας.

«Η κυβέρνηση λέει την αλήθεια και αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Και σας λέω ότι δεν υπήρχε καμία πρόγνωση για τέτοιας έντασης φαινόμενο και ταχύτητα. Δεν υπήρχε καμία πρόγνωση που θα μας επιβάλει την σκέψη μιας απόφασης καθολικής αργίας από Δευτέρα. Η εξέλιξη του φαινομένου ξεπέρασε τις προγνώσεις» είπε μεταξύ άλλων.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ είχε «απαντήσει» με ακόμα ένα άρθρο του, στο οποίο είχε επισημάνει πως «η συγκεκριμένη κακοκαιρία χαρακτηρίστηκε εξαρχής και έγκαιρα ένα επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο, δόθηκε κόκκινος συναγερμός και από πλευράς της ΕΜΥ προσδιορίστηκε χρονικά με μεγάλη ακρίβεια», ενώ είχε τονίσει πως «όλοι είχαν εικόνα του τι θα επακολουθούσε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ