Είναι δυνατόν; Οι ΗΠΑ «πουλάνε» και την Αίγυπτο!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ακυρώνουν στρατιωτική βοήθεια 130 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο λόγω υποκριτικών ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την κίνηση να έρχεται λίγες μόλις ημέρες αφότου η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε πώληση όπλων 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη χώρα. Μιλάμε για παρόμοια «προδοσία» με αυτή που έκαναν στην Ελλάδα, όταν μετά την Λεόντειο αμυντική συμφωνία που υπέγραψε η χώρα μας με την υπερδύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν την στήριξή τους από τον υψίστης γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο, αγωγό east Med.

«Το Κάιρο δεν έχει εκπληρώσει όλους τους όρους ανθρωπίνων δικαιωμάτων που όρισε η Ουάσιγκτον», ανακοίνωσε την Παρασκευή το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Μετά τις 30 Ιανουαρίου, ο υπουργός σκοπεύει να επαναπρογραμματίσει τα 130 εκατομμύρια δολάρια σε άλλες προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας», χωρίς να διευκρινιστεί  ποιες μπορεί να είναι αυτές οι προτεραιότητες.

Τον Σεπτέμβριο, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έδωσε το πράσινο φως για στρατιωτική βοήθεια 300 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αίγυπτο, αλλά παρακράτησε άλλα 130 εκατομμύρια δολάρια με την απαράδεκτη δικαιολογία ότι η χώρα δεν εκπλήρωσε «συγκεκριμένους όρους που σχετίζονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα» μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

nb keimeno estia252
Εξαιρετικά επίκαιρο το αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Εστία

Η κυβέρνηση του προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι κατηγορείται από τις ΗΠΑ ότι έχει επιβάλει μεγάλης κλίμακας καταστολή τα τελευταία χρόνια σε ισλαμιστές που συνεργάζονται ανοιχτά με την Τουρκία και συμμετείχαν στην εξέγερση της Αραβικής Άνοιξης το 2011 που ανέτρεψε τον μακροχρόνιο ηγέτη Χόσνι Μουμπάρακ.

Η σύλληψη και η δίωξη αντιφρονούντων πιστεύεται ότι διευκολύνθηκε από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που επιβλήθηκε στην Αίγυπτο τον Απρίλιο του 2017, μετά από βομβαρδισμούς εκκλησιών και θανατηφόρες επιθέσεις σε Κόπτες Χριστιανούς. Είχε παραταθεί πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια, με τον Σίσι να άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μόλις τον περασμένο Οκτώβριο.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Sameh Shoukry την Πέμπτη, ο Blinken «επιβεβαίωσε τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διμερή σχέση», σύμφωνα με το State Department.

Ωστόσο, οι διαφωνίες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν εμπόδισαν την κυβέρνηση Μπάιντεν να εγκρίνει την πώληση 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων 12 μεταφορικών αεροσκαφών Super Hercules C-130J και συστημάτων ραντάρ αεράμυνας στην Αίγυπτο λίγες ημέρες πριν!

Η συμφωνία θα «υποστηρίξει την εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, βοηθώντας στη βελτίωση της ασφάλειας μιας σημαντικής μη συμμάχου χώρας του ΝΑΤΟ που συνεχίζει να είναι σημαντικός στρατηγικός εταίρος στη Μέση Ανατολή», εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν ανέφερε όμως όταν ανακοίνωσε την συμφωνία, ότι η στρατιωτική βοήθεια προς το Κάιρο θα διακοπεί!

«Οι Αιγύπτιοι δεν ενθουσιάζονται» που θα στερηθούν 130 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε στο CNN ανώνυμος ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επέμεινε ότι η απόφαση για στρατιωτική βοήθεια και η πώληση όπλων δεν είχαν σχέση. Δεν υπήρχε ασυνέπεια στις ενέργειες της Ουάσιγκτον επειδή «την αφήνουμε [την Αίγυπτο] να αγοράσει πράγματα που είναι προς το συμφέρον μας», σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις είπε αργότερα ότι οι δηλώσεις του ανώνυμου αξιωματούχου δεν αντικατοπτρίζουν την επίσημη θέση της Ουάσιγκτον, περιγράφοντας την Αίγυπτο ως «πολύτιμο εταίρο σε πολλά μέτωπα».

Τρίχες κατσαρές. Το ίδιο δούλεμα που έριξαν στην Ελλάδα, ρίχνουν τώρα και στην Αίγυπτο, αμέσως μετά την υπογραφή μίας τεράστιας συμφωνίας που εξυπηρετεί τα αμερικανικά συμφέροντα. Και όμως δεν έχουν κανένα πρόβλημα να προδίδουν όσους τους εμπιστεύονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ