Η Κίνα θα ενισχύσει το Πακιστάν στον διαστημικό τομέα – Επηρεάζεται άμεσα η Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυξάνεται ο κίνδυνος για την πατρίδα μας ενώ η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας παραμένει απαθής
Η Κίνα ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδια για την ενίσχυση της διαστημικής συνεργασίας με το Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης ενός διαστημικού κέντρου και της εκτόξευσης περισσότερων δορυφόρων.

Αποκαλύπτει ο Ανδρέας Μουντζουρούλιας

Το Πακιστάν εμφανίζεται πολλές φορές σε μια λευκή βίβλο με τίτλο “China’s Space Programme: A 2021 Perspective”, που κυκλοφόρησε από το Κρατικό Συμβούλιο της Κίνας ή το Κεντρικό Υπουργικό Συμβούλιο, που περιγράφει μελλοντικά σχέδια επέκτασης για την αναπτυσσόμενη διαστημική βιομηχανία της Κίνας, η οποία έχει εκτοξεύσει με επιτυχία αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη.

Η Κίνα «θα δώσει προτεραιότητα στην ανάπτυξη δορυφόρων επικοινωνιών για το Πακιστάν και στη συνεργασία για την κατασκευή του Διαστημικού Κέντρου του Πακιστάν», ανέφερε η Λευκή Βίβλος. Η Κίνα κατασκευάζει επί του παρόντος τον δικό της διαστημικό σταθμό, ο οποίος αναμένεται να είναι έτοιμος μέχρι φέτος.

Το 2018, η Κίνα είχε βοηθήσει το Πακιστάν να εκτοξεύσει δύο δορυφόρους — τον πρώτο δορυφόρο οπτικής τηλεπισκόπησης του Πακιστάν PRSS-1 και ένα μικρότερο σκάφος παρατήρησης, τον PakTES-1A. Το 2019, οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία για την εξερεύνηση του διαστήματος, σηματοδοτώντας μια νέα φάση στη διαστημική επιστημονική συνεργασία μεταξύ των στενών συμμάχων.

Όπως ανέφερα χθες σε σχετικό ποστ, Τουρκία και Πακιστάν προχώρησαν σε μία συμφωνία-κίνδυνο για τα ελληνικά και ινδικά συμφέροντα. Η Turkish Aerospace και το Πακιστάν θα αναπτύξουν από κοινού έργα στον τομέα των δορυφορικών επικοινωνιών.

«Υπογράψαμε συμφωνία συνεργασίας με την SUPARCO για την ανάπτυξη δορυφορικών έργων. Ευχόμαστε καλή τύχη στις δύο χώρες», ανέφερε η TAI σε δήλωση στο Twitter.

Μιλώντας στην Εβδομάδα Δορυφορικών Τεχνολογιών που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της TAI, Temel Kotil, είπε ότι αναζητούν νέους πελάτες για τον δορυφόρο SmallGEO, μια τηλεπικοινωνιακή δορυφορική πλατφόρμα που λειτουργεί με σύστημα ηλεκτρικής πρόωσης. Αυτή τη στιγμή, οι δορυφόροι του τουρκικού στρατού, είναι προσανατολισμένοι, σε αποστολές (ISR) «Intelligence, surveillance and reconnaissance missions», δηλαδή σε απλά ελληνικά «στρατιωτική κατασκοπεία».

Με απλά λόγια ο τουρκικός στόλος σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι δικτυωμένος και διασυνδεμένος με το σύνολο των τουρκικών δορυφόρων που έχουν τεθεί σε τροχιά στο διάστημα, παρέχοντας πρωτόγνωρες δυνατότητες, ειδικά σε μελλοντικές ναυτικές επιχειρήσεις σε Αιγαίο-Μεσόγειο.

Πρόκειται αρχικά για επικοινωνία μέσω αναμεταδοτών Χ-BAND ζώνης συχνοτήτων με τους δορυφόρους TÜRKSAT-2A, οι οποίοι είναι κατασκοπευτικοί δορυφόροι, όπως και ο GOTURK.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ