Η Ουκρανια εχει 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες στο έδαφος της – Τι θα συμβεί αν γίνει πολεμος;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να αναζητήσει διπλωματική λύση στην ένταση με τη Ρωσία, δήλωσε την Τετάρτη (26 Ιανουαρίου) ο πρεσβευτής της στην Ιαπωνία, Σεργκέι Κορσούνσκι. Πρόσθεσε μάλιστα ότι βλέπει λίγες πιθανότητες ενός ολοκληρωτικού πολέμου, αν και μπορεί να υπάρξουν μικρότερες συγκρούσεις.

Ο Κορσούνσκι προειδοποίησε ότι τυχόν επίθεση σε μια χώρα με περισσότερους από δώδεκα πυρηνικούς αντιδραστήρες θα επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να συμβεί, αλλά μπορεί να δούμε τοπικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Κορσούνσκι σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο.

«Αν γίνει πόλεμος, αυτός θα είναι ο πρώτος στην ιστορία της ανθρωπότητας εναντίον μιας χώρας που έχει στο έδαφός της 15 πυρηνικούς αντιδραστήρες, με 30.000 χιλιόμετρα αγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, γεμάτους με φυσικό αέριο και πετρέλαιο», δήλωσε ο Κορσούνσκι.

«Εάν καταστραφούν όλες αυτές οι υποδομές, δεν θα υπάρχει πια Ουκρανία. Αλλά αυτή είναι μόνο μία συνέπεια. Δεν θα υπάρχει πλέον κεντρική Ευρώπη και πιθανότατα να επηρεαστεί και η δυτική Ευρώπη».

Ένα ατύχημα στον αντιδραστήρα του Τσερνόμπιλ, που βρίσκεται στη σημερινή Ουκρανία, εκτόξευσε τόνους πυρηνικών αποβλήτων στην ατμόσφαιρα το 1986, εξαπλώνοντας τη ραδιενέργεια σε μεγάλες εκτάσεις της ηπείρου και προκαλώντας έξαρση των καρκίνων στην γύρω περιοχή.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Αυστραλία, Αλεξέι Παβλόφσκι, δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ρωσία δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία.

«Τα στρατεύματά μας στα σύνορα… Αυτά τα στρατεύματα δεν αποτελούν απειλή, αλλά προειδοποίηση. Μια προειδοποίηση προς τους ηγέτες της Ουκρανίας να μην επιχειρήσουν καμία απερίσκεπτη στρατιωτική περιπέτεια», είπε.

«Όσον αφορά τις κυρώσεις, νομίζω ότι πλέον όλοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι για τη Ρωσία οι κυρώσεις απλώς δεν λειτουργούν».

Με πληροφορίες απο το euractiv.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ