Μας μπλέκουν και με την Ρωσία: Ο Λαβρόφ απαιτεί απάντηση από τον Δένδια για την στάση της Ελλάδας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μία σοβαρότατη εξέλιξη για τα εθνικά μας θέματα διαδραματίζεται τις τελευταίες ώρες μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Μία επιστολή με μορφή τελεσιγράφου, καθώς αποτελεί αίτηση με περιορισμένο χρονικό ορίζοντα δυνατότητας απάντησης, παραδόθηκε στον Νίκο Δένδια με αποστολέα τον Σεργκέι Λαβρόφ. Η παράδοση της έγινε από την ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα, στο ελληνικό υπουργείο εξωτερικών.

Η επιστολή – αίτημα εστάλη σε όλα τα κράτη – μέλη τόσο του ΝΑΤΟ όσο και του ΟΑΣΕ ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με το αν αυτά τα κράτη σκοπεύουν να εφαρμόσουν βασικές δεσμεύσεις ασφαλείας. Για την Ελλάδα όμως η εξέλιξη αυτή είναι άκρως επικίνδυνη. Διότι η ρωσική πλευρά έχει διαμηνύσει στη χώρα μας πως οι κινήσεις που γίνονται ειδικά στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με την διέλευση όπλων και προσωπικού, το οποίο κατευθύνεται σε τοποθεσίες από τις οποίες μπορεί να απειλήσει την ασφάλεια της Ρωσίας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Πρακτικά, η Ρωσία στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα απαιτώντας μία απάντηση για το εάν θα συνεχίσει να διαθέτει εγκαταστάσεις εντός του εδάφους της, για ενέργειες που μπορούν να θεωρηθούν εχθρικές για την Ρωσία. Εάν η Ελλάδα δεν διαβεβαιώσει την Ρωσία ότι δεν θα επιτρέψει πλέον το έδαφος της να συνεχίσει να λειτουργεί ως πέρασμα εχθρικών για την Ρωσία δυνάμεων και υλικοτεχνικής υποστήριξης ή ακόμα χειρότερα εάν δεν απαντήσει, καθίσταται πλέον αντίπαλος για τη Μόσχα.

Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών άλλωστε έχει αναφερθεί με σαφήνεια για το θέμα της Αλεξανδρούπολης. Δείτε το βίντεο:

https://youtu.be/AM8JZLynb1Q

Ο Λαβρόφ μιλώντας σε μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο είπε σχετικά με το αίτημα που εστάλη: «Σήμερα, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, στέλνουμε επίσημο αίτημα στους συναδέλφους μας στη Συμμαχία και στις χώρες του ΟΑΣΕ, καλώντας τους να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους εις βάρος της ασφάλειας των άλλων. Εάν δεν προτίθενται να το πράξουν, εξηγήστε γιατί όχι. Αυτό θα αποτελέσει βασικό ζήτημα για τον καθορισμό των περαιτέρω προτάσεών μας, τις οποίες θα αναφέρουμε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

Καθίσταται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ τις επόμενες κινήσεις της. Πρέπει να σταθμίσει πολύ προσεκτικά την στάση της. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο να έρθουμε σε αντιπαράθεση με μία χώρα που δεν μας απειλεί. Κυρίως όμως, δεν έχουμε καμιά δουλειά να απειλήσουμε κάποιον που δεν είναι εχθρός μας. Η Ρωσία δεν είναι εχθρός. Αντίθετα, μπορεί να γίνει στρατηγικός εταίρος. Και για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ