Βουλευτές στη Βουλγαρία απειλούν δημοσιογράφους με αυστηρές ποινές

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι προτάσεις για αυστηρότερη ποινική ευθύνη των δημοσιογράφων για τις δημοσιεύσεις τους, που διατυπώθηκαν από βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, επικρίθηκαν έντονα από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Η οργάνωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τις προτάσεις των βουλευτών των κομμάτων «Η Αλλαγή Συνεχίζεται» και «Υπάρχει και τέτοιος λαός» Antonia Dimitrova και Toshko Yordanov, αλλά και του Toma Bikov από το πρώην κυβερνών κόμμα GERB.

Η Βουλγαρία κατέχει την 112η θέση στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τη χαμηλότερη θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Η οργάνωση των δημοσιογράφων επέμεινε ότι οι τρεις βουλευτές πρέπει να δηλώσουν με σαφήνεια ποια προβλήματα σκοπεύουν να λύσουν και πώς.

Η συκοφαντική δυσφήμιση και η εξύβριση αποτελούν επί του παρόντος εγκλήματα σύμφωνα με τον βουλγαρικό ποινικό κώδικα, αλλά ο νόμος δεν προβλέπει φυλάκιση ή συμμετοχή της εισαγγελίας σε αυτές τις ποινικές υποθέσεις.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης στις 19 Ιανουαρίου, η Antonia Dimitrova, βουλευτής του κόμματος «Η Αλλαγή Συνεχίζεται», πρότεινε την ποινικοποίηση των δημοσιογραφικών δημοσιεύσεων.

Αυτό ερμηνεύτηκε ως πρόταση για την εισαγωγή της προοπτικής ποινών φυλάκισης για τους δημοσιογράφους, επειδή η ποινική ευθύνη εξακολουθεί να υφίσταται στον Ποινικό Κώδικα. Όλα αυτά συνέβησαν με φόντο τα προβλήματα με τις υποθέσεις SLAPP κατά των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

«Δεν είναι σαφές τι ακριβώς εννοεί η βουλευτής, αν η συκοφαντική δυσφήμιση και η εξύβριση θα πρέπει να γίνουν και πάλι εγκλήματα, τα οποία θα πρέπει να διώκονται και πάλι από την εισαγγελία, αν θα πρέπει να τιμωρούνται και πάλι με φυλάκιση ή αναστολή», σημείωσε η δημοσιογραφική οργάνωση.

Σύμφωνα με τους ίδιους, όταν συζητείται η ιδέα της αναζήτησης προσωπικής ευθύνης από τους δημοσιογράφους, θα πρέπει να παρέχονται εγγυήσεις ότι οι δημοσιογράφοι δεν θα πέσουν θύματα των λεγόμενων SLAPP υποθέσεων που αποσκοπούν στον περιορισμό των δραστηριοτήτων τους.

euractiv.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ