The Economist: Πόσο μεγάλη είναι η συσσώρευση στρατευμάτων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι η μεγαλύτερη συγκέντρωση ισχύος πυρός στην Ευρώπη από τον Ψυχρό Πόλεμο

Η κρίση στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης. Στις 27 Ιανουαρίου, ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος της Αμερικής, είπε στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον Ουκρανό ομόλογό του, ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο είναι μια «ευδιάκριτη πιθανότητα». Στις 31 Ιανουαρίου η Ρωσία συνάντησε την Αμερική σε μια ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Τα ρωσικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης γεμίζουν με βίντεο με στρατεύματα που κινούνται σιδηροδρομικώς και οδικώς. Αλλά πόσο μεγάλη και ασυνήθιστη είναι η συσσώρευση;

Για να κατανοήσουμε την κλίμακα, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε την κλίμακα των σύγχρονων ρωσικών αναπτύξεων: Ένα τάγμα ή BTG , είναι ένας μαχητικός σχηματισμός 600 έως 1.000 ατόμων, που είναι εξοπλισμένοι με το δικό τους πυροβολικό, αεράμυνα και υλικοτεχνική υποστήριξη. Κατά τη διάρκεια των χειρότερων μαχών του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας το 2015, η Ρωσία δεν έστειλε πάνω από δώδεκα BTGs. Σήμερα έχει 74 έως 76 ανεπτυγμένα στις παραμεθόριες περιοχές, σύμφωνα με τον Konrad Muzyka της Rochan Consulting, ο οποίος παρακολουθεί τις ρωσικές στρατιωτικές κινήσεις. Περίπου το ένα πέμπτο από αυτά βρίσκονται στη Λευκορωσία. Στις 30 Ιανουαρίου, ένας Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι «έως και 30.000» στρατιώτες βρίσκονται εκεί.

Συνολικά, λέει ο Muzyka, στοιχεία των δέκα από τις έντεκα Συνδυασμένες Στρατιές της χώρας —ένας σχηματισμός υψηλού επιπέδου που συνήθως περιλαμβάνει πολλές μεραρχίες— βρίσκονται τώρα κοντά στην Ουκρανία. Η καταμέτρηση εξαιρεί τις αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, καθώς και ειδικές μονάδες ή αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι είναι πλέον διαθέσιμοι μετά από μια σύντομη αποστολή στο Καζακστάν νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Προσθέστε τα όλα μαζί και θα δείτε πως η Ρωσία μπορεί να έχει περισσότερους από 130.000 στρατιώτες.

Αυτό δεν είναι ακόμη στο ύψος των πολύ μεγάλων κινητοποιήσεων του Ψυχρού Πολέμου. Όταν η Σοβιετική Ένωση και οι σύμμαχοί της στο Σύμφωνο της Βαρσοβίας εισέβαλαν στην Τσεχοσλοβακία το 1968, έστειλαν 250 χιλ. στρατιώτες, με δέκα ακόμη μεραρχίες στα μετόπισθεν. Αλλά δεν απέχει πολύ από τη μεγαλύτερη σοβιετική άσκηση που έγινε ποτέ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το “Zapad-81” το 1981, στην οποία συμμετείχαν έως και 150.000 στρατιώτες και έχει ξεπεράσει τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ , “Reforger” το 1988, η οποία συγκέντρωσε 125.000. Η συσσώρευση δυνάμεων της Ρωσίας σήμερα είναι επίσης μεγαλύτερη από αυτή της Αμερικής στην Ευρώπη, πριν από τον πρώτο πόλεμο του Κόλπου το 1991 ή την αεροπορική εκστρατεία του ΝΑΤΟ κατά της Σερβίας το 1999. Ξεπερνά κατά πολύ τον πρώτο και τον δεύτερο πόλεμο της Τσετσενίας, που ξεκίνησαν το 1994 και το 1999 αντίστοιχα και αφορούσε λιγότερους από 50.000 Ρώσους στρατιώτες.

Η τελευταία κινητοποίηση αυτού του μεγέθους ήταν η Επιχείρηση Καταιγίδα, μια επίθεση της Κροατίας κατά της Σερβίας το 1995, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων, κατά την οποία έως και 130.000 Κροάτες στρατιώτες ρίχτηκαν στη μάχη. Ωστόσο, οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας είναι καλύτερα οπλισμένες και εξοπλισμένες από εκείνες της Κροατίας, με πολύ πιο ικανές αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις στη διάθεσή τους. Με άλλα λόγια, αυτή είναι ίσως η μεγαλύτερη δύναμη πυρός που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη εδώ και 40 χρόνια.

Ούτε περιορίζεται στις επίγειες δυνάμεις. Στις 20 Ιανουαρίου, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι και οι τέσσερις ναυτικοί της στόλοι—οι στόλοι της Βαλτικής, της Μαύρης Θάλασσας, του Βορρά και του Ειρηνικού—θα πραγματοποιούσαν ασκήσεις τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στις οποίες θα συμμετάσχουν περισσότερα από 140 πολεμικά πλοία και πλοία υποστήριξης και 10.000 προσωπικό, συμπεριλαμβανομένων πυραυλακάτων ανοιχτά των Δυτικών ακτών της Ιρλανδίας. Πολεμικά πλοία από τους στόλους της Βαλτικής και του Βορρά της Ρωσίας πλέουν ήδη προς τη Μαύρη Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων αποβατικών σκαφών που θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια αμφίβια επίθεση ή επιδρομές στα ουκρανικά λιμάνια. Πλοία από τον Στόλο του Ειρηνικού κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Μερικά πλοία μετακινούνται ακόμη νότια,  συμπεριλαμβανομένου του προεδρικού σκάφους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πιο ανησυχητική πτυχή της συσσώρευσης ωστόσο, μπορεί να είναι η λιγότερο εντυπωσιακή από όλες. Οι στρατιωτικοί αναλυτές χωρίζουν τις δυνάμεις μάχης σε «δόντια» (οπλισμός) και «ουρά» (τα πράγματα που τους υποστηρίζουν). Οι στρατιώτες και τα τανκς δεν είναι χρήσιμα εάν δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν με καύσιμα, οπλισμένα και εν κινήσει. Ο Petri Mäkelä, ένας Φινλανδός στρατιωτικός αναλυτής, επισημαίνει παραδείγματα πολλών τέτοιων μηχανισμών που προετοιμάζονται ή μετακινούνται, συμπεριλαμβανομένων πολλών που συνήθως ελέγχονται από σχηματισμούς υψηλού επιπέδου και σπάνια αναπτύσσονται σε ασκήσεις. Αυτά περιλαμβάνουν σετ ραντάρ μεγάλης εμβέλειας, συστήματα ραδιοκυμάτων και εφεδρικά πυραυλικά συστήματα και συστήματα αεράμυνας.

Έχουν επίσης εντοπιστεί μονάδες, logistics και ιατρικές εγκαταστάσεις. Ρωσικά «συστήματα αγωγών», τα οποία ανεφοδιάζουν γρήγορα μηχανοποιημένες δυνάμεις και μπορούν να τοποθετήσουν έως και 80 χιλιόμετρα αγωγού την ημέρα, έχουν παρατηρηθεί στο Κρασνοντάρ, κοντά στην Κριμαία. Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει τις αποθέματα αίματος πιο κοντά στα ουκρανικά σύνορα, σύμφωνα με το Reuters και το CNN .  «Νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σημάδια ότι μετακινούνται σε μικρότερες τοποθεσίες κοντά στα ουκρανικά σύνορα», λέει η Dara Massicot της RAND Corporation, μιας δεξαμενής σκέψης. «Αυτό γενικά δεν είναι καλό. Μόλις οι μονάδες αναπτυχθούν έτσι, είναι συνήθως ένας από τους τελευταίους σηματοδότες.”

Δεν είναι όλα στη θέση τους ακόμα. Πολλές από τις αναπτυσσόμενες μονάδες είναι υποστελεχωμένες, αν και τα στρατεύματα θα μπορούσαν να στελεχωθούν πλήρως μέσα σε τρεις ημέρες. Το περιοδικό Janes, λέει ότι οι «τελικοί δείκτες» μιας επίθεσης θα περιλαμβάνουν πιθανώς την ενεργοποίηση αλεξιπτωτιστών, μεταφορικά αεροπλάνα για τη μετακίνηση στρατευμάτων και τη μεγάλης κλίμακας μετακίνηση πολεμικών αεροσκαφών σε αεροπορικές βάσεις κοντά στα σύνορα (μερικά έχουν αρχίσει να μετακινούνται). Εάν επρόκειτο σοβαρά για μια μεγάλη επίθεση, η Ρωσία θα αναμενόταν επίσης να κινητοποιήσει εφεδρεία σε μεγάλη κλίμακα, καθώς και δυνάμεις από την ΟΜΟΝ , μια μονάδα τύπου χωροφυλακής και άλλες παραστρατιωτικές δυνάμεις, για να δημιουργήσει το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για να κρατήσει οποιοδήποτε έδαφος κατακτηθεί.

Ακόμα και η ιδέα ότι η συσσώρευση της Ρωσίας μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια «ένα απλό rotation δυνάμεων», όπως πρότεινε ο Ζελένσκι, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, στις 28 Ιανουαρίου, είναι παράλογη. Ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Ρωσία έχει ενεργοποιήσει μονάδες από κάθε γωνιά της επικράτειάς της. Ακόμη και η Ανατολική Στρατιωτική Περιοχή, μια διοικητική ζώνη που εκτείνεται μέχρι τα σύνορα της Βόρειας Κορέας, έχει ουσιαστικά εκκενωθεί, με τις περισσότερες δυνάμεις της να στέλνονται στη Λευκορωσία. «Δεν υπήρχαν τόσο λίγες δυνάμεις από το 1922 στα σύνορα με τη Μογγολία και την Κίνα», παρατηρεί ο Alexei Karpychev, ένας Ρώσος στρατιωτικός αναλυτής, ούτε καν σημειώνει στη «δυσκολότερη χρονιά» του 1941, όταν η ναζιστική Γερμανία επιτέθηκε στη Σοβιετική Ένωση

economist.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ