H Neuer Zürcher Zeitung δημοσιεύει ένα εκτενές άρθρο για τη διαχείριση της κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών με τις ισχυρές χιονοπτώσεις και γράφει: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ισχυρό κράτος και αποτελεσματικές αρχές. Όμως κρίσεις όπως οι έντονες χιονοπτώσεις των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη να γίνουν».
Και το δημοσίευμα αναφέρει: «Πώς μπορεί κανείς χωρίς δορυφορικό τηλέφωνο, ξηρά τροφή, με μισό μόνο ρεζερβουάρ βενζίνης και χωρίς εκπαίδευση επιβίωσης στην Αρκτική, να τολμήσει να βρεθεί στον πιο σύγχρονο αυτοκινητόδρομο της Ελλάδας; Ειρωνικά σχόλια αυτού του είδους και οργή για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης για το χάος που προκάλεσε ο χιονιάς στη χώρα είναι διαδεδομένα αυτή τη στιγμή στα κοινωνικά δίκτυα. Την περασμένη εβδομάδα, σφοδρές χιονοπτώσεις που είχαν προβλέψει επακριβώς οι μετεωρολόγοι παρέλυσαν μεγάλα τμήματα της Αθήνας και έπληξαν ιδιαίτερα τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού. Χιλιάδες αυτοκινητιστές κόλλησαν, ορισμένοι πέρασαν πάνω από 22 ώρες στα οχήματά τους πριν έρθουν οι διασώστες το πρωί της Τρίτης. Οι πληγέντες παραπονέθηκαν στα μέσα ενημέρωσης ότι κανείς δεν είχε έρθει να βοηθήσει, τουλάχιστον να φέρει κουβέρτες ή ζεστό τσάι ή να στήσει μια τουαλέτα».
To άρθρο αναφέρεται στη συνέχεια στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση, στην πρόταση μομφής που τελικά ξεπέρασε η κυβέρνηση και σημειώνει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο που επλήγη. ‘Υπήρξαν λάθη και παραλλείψεις που πρέπει να διορθωθούν’, είπε. Αναγνώρισε ότι πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κεντρικών και των τοπικών υπηρεσιών και άλλων παραγόντων. Η συγγνώμη όμως ακούγεται λίγη στα αυτιά πολλών πολιτών γιατί ο Μητσοτάκης είπε τα ίδια πράγματα και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα γης και εκατοντάδες σπίτια μεταξύ άνοιξης και φθινοπώρου. Από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, ο Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να καταστήσει τη διοίκηση πιο αποτελεσματική και υπόλογη στους πολίτες…. Ωστόσο, ειδικά σε καταστάσεις κρίσης, λείπουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα για το τι πρέπει να γίνει. Υπάρχει σύγχυση ευθυνών και αρμοδιοτήτων που σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί στο να μην αναλαμβάνει κανείς ευθύνες. Στην περίπτωση του χάους του χιονιού, τα ΜΜΕ επέκριναν και τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, οι οποίες διακρίνονταν από την απουσία τους… Τέτοιες παραλείψεις δεν έχουν σχεδόν ποτέ προσωπικές συνέπειες. Μέχρι στιγμής, ο μόνος που έχει παραιτηθεί είναι ο επικεφαλής της ιδιωτικής εταιρείας που εκμεταλλεύεται τον αυτοκινητόδρομο».
Πηγη: dw.com periodista.gr