100 χρόνια από την έκδοση της «Οδύσσειας» του Ιρλανδού φιλέλληνα συγγραφέα Τζ. Τζόυς, που πρωτοεκδόθηκε στα χρώματα της ελληνικής σημαίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Γιώργου Λεκάκη απο το arxeion-politismou.gr

Σήμερα συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έκδοση της «Οδύσσειας» / «Ulysses» από τον Ιρλανδό συγγραφέα Τζέιμς Τζόυς / James Joyce. Ο Τζόυς, ένας αφοσιωμένος φιλέλληνας, επέμεινε ότι το εξώφυλλο έπρεπε να ταιριάζει με το μπλε της ελληνικής σημαίας (η οποία ήταν μονίμως αναρτημένη στο διαμέρισμά του, στην πόλη των Παρισίων).

Καθώς ο τυπογράφος ήταν σχεδόν αδύνατον να βρει το μπλε μελάνι που να ταιριάζει με την ελληνική σημαία, μόνο δύο αντίτυπα της «Οδύσσειας» ήταν έτοιμα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσής  του, 2 Φεβρουαρίου 1922…

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ για την ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΕΔΩ.

Από τα δύο αντίτυπα που ήταν έτοιμα μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης, ο Joyce επήρε το ένα, χωρίς να το ανοίξει, έως τους εορτασμούς των 40ών γενεθλίων του. Όταν ο Τζόυς το άνοιξε και τελικά είδε την «Οδύσσειά» του δεμένη με ελληνικά χρώματα (λευκά γράμματα σε ένα μπλε φόντο) συγκινήθηκε βαθειά…

Ο Τζόυς, βυθισμένος στον θαυμασμό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, κατασκεύασε το μυθιστόρημά του ως παράλληλο με την «Οδύσσεια» του Ομήρου

Ο Τζόυς άρχισε επίσης να μαθαίνει ελληνικά, ενώ έγραφε την «Οδύσσεια». «Μίλησα… όχι πολύ άσχημα τα νέα ελληνικά και έχω περάσει πολύ χρόνο με Έλληνες όλων των ειδών, από ευγενείς μέχρι κρεμμυδοπώλες, κυρίως με τους τελευταίους. Είμαι προληπτικός μ’ αυτούς. Μου φέρνουν τύχη», είπε.

Σε έκδοση του 1928 εις Παρισίους.

Μέχρι την τελευταία μέρα της ζωής του, ο Joyce διατήρησε ενδιαφέρον για τις ελληνικές υποθέσεις και ήταν γνωστόν ότι έκλεινε τους εορτασμούς των γενεθλίων του τραγουδώντας τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο!

Στα γενέθλιά του έπαιζε και τραγουδούσε τον ελληνικό Εθνικό Ύμνο!

Η «Οδύσσεια»  του Τζόυς αναγνωρίζεται πλέον ευρέως ως ένα αριστούργημα της μοντέρνας γραφής σε όλον τον κόσμο…

Η Ιρλανδία γιορτάζει το 2022 ως έτος «Ulysses 100»…

ΠΗΓΕΣ: Ιρλανδική Πρεσβεία στην Αθήνα, MoLI Museum, 2.2.2022. Γ. Λεκάκης «Ελληνική Βιβλιογραφία». ΑΡΧΕΙΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, 2.2.2022.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ