Σχοινάς: Άγνοια για αυξανόμενη επιρροή του Πακιστάν στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άγνοια της Κομισιόν και έλλειψη πληροφοριών, για την νόμιμη ή και παράνομη δράση πακιστανικών οργανώσεων στην Ελλάδα, επικαλείται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, σε απάντηση του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών Εμμανουήλ Φράγκο!

Ωστόσο, με ερώτηση του από την 1η Νοεμβρίου 2021, ο Έλληνας ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, συγκεκριμένα, ότι:

– Αν και η πακιστανική γιορτή της «γέννησης του Μωάμεθ» δεν είχε γνωστοποιηθεί στην Ελλάδα, η πακιστανική τηλεόραση προανήγγειλε τον εορτασμό της στο κέντρο της Αθήνας το πρωί της Κυριακής 17 Οκτωβρίου.

-Το γεγονός ότι η πακιστανική τηλεόραση κάλεσε στην εν λόγω συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας και υπήρξε μαζική ανταπόκριση από τους Πακιστανούς που ζουν παράνομα στη χώρα μας αποδεικνύει την αυξανόμενη ισχύ ενός τρίτου, ισλαμικού κράτους εντός της Ελλάδας, προκαλώντας φόβο για τη συνέχεια.

Ρωτούσε δε την Κομισιόν, αν αναγνωρίζει κίνδυνο στην αυξανόμενη επιρροή του Πακιστάν στην Ελλάδα.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν,σ την οποία επκαλείται έλλειψη πληροφοριών για την επιρροή του Πακιστάν στο εσωτερικό της χώρας.

Απάντηση του αντιπροέδρου κ. Σχοινά, εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2.2.2022)

Η Επιτροπή δεσμεύεται, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, να διασφαλίζει τον σεβασμό της ελευθερίας της θρησκείας και της απαγόρευσης των διακρίσεων, οι οποίες προστατεύονται από τα άρθρα 10 και 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη, οι διατάξεις του Χάρτη απευθύνονται στα κράτη μέλη μόνον όταν αυτά εφαρμόζουν το δίκαιο της Ένωσης.

Με βάση τις πληροφορίες που παρέχει ο κ. βουλευτής, δεν προκύπτει ότι οι ενέργειες που περιγράφονται πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της εφαρμογής του δικαίου της ΕΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 17 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «η Ένωση σέβεται και δεν θίγει το καθεστώς που έχουν σύμφωνα με το εθνικό δίκαιο οι εκκλησίες και οι θρησκευτικές ενώσεις ή κοινότητες στα κράτη μέλη». Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν έχει αρμοδιότητα να ρυθμίζει τις θρησκευτικές τελετές σε εθνικό επίπεδο, και σέβεται πλήρως την εθνική αρμοδιότητα στον τομέα αυτόν.

Σε θέματα που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του δικαίου της Ένωσης, εναπόκειται στις εθνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τηρούνται οι υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα —οι οποίες απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες και από την εθνική νομοθεσία.

Η Επιτροπή δεν διαθέτει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με την εικαζόμενη αυξανόμενη επιρροή του Πακιστάν στην Ελλάδα.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο reporter.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ