Ερώτηση του Νικήτα Κακλαμάνη στην κυβέρνηση για την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ν. Κακλαμάνης: «Ανησυχία για την κατάσταση  του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Αφορμή για την ερώτηση στάθηκε πρόσφατο δημοσίευμα της έγκριτης Γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro», που αναδημοσιεύθηκε στην Ελλάδα από αρκετές ενημερωτικές ιστοσελίδες και το οποίο θέτει με επιτακτικό τρόπο το εθνικό ζήτημα της προστασίας του ναού της Αγίας Σοφίας.

Συγκεκριμένα, η Γαλλίδα ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Τουρκία τονίζει πως υπάρχει έντονη ανησυχία για την κατάσταση που έχει περιέλθει σήμερα η Αγιά Σοφία, μετά την μετατροπή της σε τζαμί τον Ιούλιο του 2020, αλλά και τη λήξη της διορίας, που η UNESCOείχε θέσει προς τους Τούρκους, για την υποβολή της σχετικής έκθεσης.

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ ερωτά τις ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων με ποιο τρόπο θα θέσει η κυβέρνηση στην UNESCO την άρνηση της Τουρκίας να υποβάλλει τη σχετική έκθεση για την κατάσταση της Αγίας Σοφίας καθώς και ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την προστασία του ιερού ναού, συμβόλου της Ορθοδοξίας.

Παράλληλα, ο Νικήτας Κακλαμάνης ζητά να ενημερωθεί εάν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις, σε διμερές επίπεδο, προς την τουρκική κυβέρνηση για το ζήτημα κι αν θα ενημερωθούν τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία για να σταματήσουν οι φθορές στην Αγιά Σοφία.

Τέλος, διερωτάται ποιες πρωτοβουλίες θα λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να πιεστεί διεθνώς η Τουρκία, ώστε να καταργήσει την απόφασή της για την μετατροπή του ναού σε τζαμί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ