Άφωνος έμεινε ο Μητσοτακης στη συνάντηση με τον Βουτσιτς οταν του αποκάλυψε πως η Σερβία αγοράζει τέσσερις φορές φθηνότερο το φυσικο αεριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε πολύ καλό κλίμα εγινε η συνάντηση του Κυριακου Μητσοτακη με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, στο Βελιγράδι.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μάλιστα υπογράμμισε πως η Ελλάδα στέκεται αρωγός στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και σημείωσε πως στηρίζει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην ΕΕ.

Βέβαια κατα τη διάρκεια της συνάντησης συνέβη ένα απρόοπτο γεγονός που άφησε αφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κάποια στιγμή οι δυο ηγέτες καθως μιλούσαν για τις εξελίξεις στην Ουκρανια και την κρίση στις τιμές του φυσικού αερίου, ο Σέρβος πρόεδρος φάνηκε πολύ άνετος και καθόλου ανήσυχος.

Οταν τον ρώτησε διακριτικά ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο Σέρβος του θύμισε την πρόσφατη συμφωνία της Σερβίας με τον πρόεδρο Πούτιν στις 25 Νοεμβρίου 2021, οταν Πούτιν και Βουτσιτς έδωσαν τα χέρια ωστε η Ρωσία να συνεχίσει να παρέχει φυσικό αέριο στην Σερβία σε προνομιακή τιμή η οποία θα είναι έως και τέσσερις φορές χαμηλότερη από την τιμή που ισχύει στην διεθνή αγορά.

Την χρυσή συμφωνία μάλιστα είχε ανακοινώσει ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς μετά από την συνάντηση που είχε στο Σότσι με τον ομόλογό του της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν αλλα οπως φαινεται ο Μητσοτακης ή δεν ενημερώθηκε για αυτο ή το είχε ξεχάσει.

725EA683 9F4F 4211 8246 9BB52F70D8E6
Οταν οι δυο ηγέτες είχαν δώσει τα χέρια για το Φυσικο αεριο – Η Σερβία θα το αγοράζει 4 φορές φτηνότερο απο την υπόλοιπη Ευρώπη

Τότε (στις 25-11-2021) ο Βούτσιτς ανέφερε ότι ο Πούτιν ενέκρινε την τιμή των 270 δολαρίων ανά 1000 κυβικά μέτρα για το αέριο που θα προμηθεύεται η Σερβία από την ρωσική Gazprom.

Η τιμή του φυσικού αερίου εκεινη την στιγμή στις διεθνείς αγορές έφτανε μέχρι και τα 1.000 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα και επίσης συμφωνήθηκε να αυξηθεί η ποσότητα αερίου που θα χορηγηθεί στην Σερβία ώστε να καλύψει όλες τις ανάγκες της τον χειμώνα ενώ θα γίνουν και διευκολύνσεις για την πληρωμή.

Υ.Γ. Η συμφωνία αυτή ισχύει για ένα εξάμηνο και στην συνέχεια θα γίνει νέα διαπραγμάτευση για την τιμή του ρωσικού αερίου.

Καταλάβατε; Ο Μητσοτακης υπόσχεται στους Σέρβους βοήθεια για να μπουν στην Ευρωπαικη Ενωση και να μην μπορούν να κάνουν ξεχωριστες συμφωνίες με τον Πούτιν……

ΔΗΜΟΦΙΛΗ