Η άγνωστη συμβιωτική σχέση που εχουν τα μυρμήγκια με τις μελίγκρες

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

💥 Το ΣΟΚ της ημέρας – έμαθα πως τα μυρμήγκια γίνονται τσοπάνηδες και ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ολόκληρα κοπάδια με άλλα μικρότερα εντομάκια! 💥

🐑🐑🐑 Που λέτε, ορισμένα είδη μυρμηγκιών έχουν μία συμβιωτική σχέση με τις μελίγκρες (κάτι μικρά έντομα, που γυρίζουν και στο “αφίδες”) που πρακτικά μοιάζει ΦΟΥΛ με τη σχέση τσοπάνη-προβάτων!

EF47FFE8 178B 45D6 BDBE D1D3CDB14A14

🐜 Τα μυρμήγκια προστατεύουν τις μελίγκρες και τις καθοδηγούν, τους βρίσκουν δηλαδή φυτά και χορταράκια για να φάνε! Όταν κατά το βραδάκι οι μελίγκρες τελειώσουν το φαγητό τους, τα μυρμήγκια ΤΙΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΜΑΝΤΡ..ΕΕΕΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΦΩΛΙΑ ΤΟΥΣ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ για να σιγουρευτούν ότι θα είναι ασφαλείς!

🤯 Πολλές φορές μάλιστα τα μυρμήγκια μπορεί μέσα στην ίδια τους τη φωλιά να έχουν ειδικά διαμορφωμένο χώρο για να ζουν εκεί οι μελίγκρες και τις ταίζουν στο στόμα!

⁉️ Καλά και τι σχέση είναι αυτή;; Τα μυρμήγκια όλο δίνουν, δίνουν, δίνουν και δεν παίρνουν τίποτα από τις μελίγκρες;; Όχι βέβαια!

🍯 Οι μελίγκρες-αφίδες βγάζουν ένα ζουμάκι, το μελίτωμα, που είναι πολύ γλυκό και είναι φάση ΣΟΥΠΕΡΦΟΥΝΤ για τα μυρμήγκια που όλη μέρα δουλεύουν τόσο σκληρά! Το μόνο που έχουν να κάνουν τα μυρμήγκια για να πάρουν από τις μελίγκρες αυτό το ζουμί είναι ΝΑ ΤΙΣ ΑΡΜΕΞΟΥΝ! Και περίπου ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ!

🪣 Τα μυρμήγκια ακουμπάνε τις μελίγκρες με τις κεραίες τους, κάνουν κάτι κινήσεις και ΤΣΟΥΠ, μαζεύουν όλο το μελίτωμα από όλες τις μελίγκρες!

✨ ΕΞΤΡΑ ΦΑΚΤ ✨

🥚 Πολλές φορές τα μυρμήγκια μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν αποικία, να εγκαταλείψουν δηλαδή τη φωλιά τους και να φτιάξουν μία άλλη. Όταν συμβαίνει αυτό, κάποιο μυρμήγκι-εργάτης, που η δουλειά του στην προηγούμενη φωλιά ήταν να φροντίζει τις μελίγκρες, παίρνει μαζί του ένα ή περισσότερα αυγά μελίγκρας!

💞 Αυτό συμβαίνει ώστε να μπορέσουν στη νέα τους φωλιά να φτιάξουν ξανά από την αρχή ολόκληρο κοπάδι με μελίγκρες για να συνεχιστεί αυτός ο κύκλος της συμβιωτικής τους σχέσης!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ