Μεγάλη έκρηξη στο Ντονέτσκ κοντά σε κυβερνητικό κτίριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύ ισχυρή έκρηξη πριν από λίγο στο Ντονέτσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ και πρακτορεία ειδήσεων. Εκπρόσωπος του στρατού ανέφερε ότι ένα αυτοκίνητο ανατινάχθηκε σε ένα πάρκινγκ κοντά στο κτίριο.

Το Sputnik μετέδωσε ότι η έκρηξη σημειώθηκε σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από το κτίριο. Ξέσπασε πυρκαγιά, αλλά τα γειτονικά κτίρια δεν υπέστησαν ζημιές.

Από επίσημες πηγές δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα, ωστόσο το πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε. Σύμφωνα με το πρακτορείο Tass, ένα αυτοκίνητο εξερράγη στο πάρκινγκ του κτιρίου.

Η μεγάλη έκρηξη τάραξε το Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν πως επλήγη η περιοχή όπου βρίσκεται το κτίριο που έχει τη βάση του η κυβέρνηση του Ντένις Πούσιλιν, του αυτονομιστή ηγέτη που υποστηρίζεται από τη Ρωσία!

Σύμφωνα με πηγές των αυτονομιστών, η έκρηξη οφείλεται σε ανατίναξη παγιδευμένου οχήματος στο κέντρο της πόλης, ακριβώς έξω από το αρχηγείο της αποσχισθείσας κυβέρνησης.

Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως πραγματοποιήθηκε επιχείρηση εκκένωσης των κατοίκων της αποσχισθείσας περιοχής του προς τη νοτιοανατολική Ρωσία, μετά τους εκτεταμένους βομβαρδισμούς στην περιοχή. «Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, έχει οργανωθεί μια μαζική εκκένωση του πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πούσιλιν. «Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα φύγουν πρώτοι», είπε.

Όπως, επίσης, ανέφερε ο ίδιος, η Ρωσία έχει προετοιμάσει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να φιλοξενήσει τους ανθρώπους που αποχωρούν. Σύμφωνα, πάντως, με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, υπό τον τίτλο «ο ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση από κατοίκους», δεν υπήρξε άμεση τοποθέτηση από Ρώσους αξιωματούχους ή από το Κίεβο, ενώ ένας μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο από την πρωτεύουσα της περιοχής, το Ντόνετσκ, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις εκκένωσης.

Έκκληση για διαπραγματεύσεις από τον Πούτιν

Έκκληση στο Κίεβο να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με το Ντονμπάς έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, τονίζοντας πως, όσο νωρίτερα γίνει αυτό, τόσο το καλύτερο θα είναι για όλους.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο, μετά το πέρας των συνομιλιών που είχαν στη Μόσχα, ο Πούτιν επισήμανε ότι η εγγύηση για την αποκατάσταση της ειρήνης στην Ουκρανία και την άρση της έντασης, είναι η υλοποίηση των συμφωνιών του Μινσκ. «Αυτό που πρέπει να κάνει το Κίεβο είναι να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών με τους εκπροσώπους του Ντονμπάς και να συμφωνήσει τα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά μέτρα για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς, αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι, αντίθετα, η όξυνση της κατάστασης στο Ντονμπάς».

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει φόβους ότι η έξαρση της βίας στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός ρωσικού προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία. Οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές λόγω της ρωσικής στρατιωτικής ενίσχυσης στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας. Η Ρωσία, από την πλευρά της, εξακολουθεί να αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, ενώ εξέφρασε ανησυχία για την απότομη αύξηση των βομβαρδισμών στο Ντονμπάς, περιγράφοντας την κατάσταση ως «δυνητικά πολύ επικίνδυνη».

Σύμφωνα με το Reuters, σχεδόν 600 εκρήξεις καταγράφηκαν το πρωί της Παρασκευής, 100 περισσότερες από ό,τι την Πέμπτη, μερικές από τις οποίες αφορούσαν πυροβολικό και μεγάλους όλμους, δήλωσε η πηγή. Τουλάχιστον τέσσερα βλήματα είχαν εκτοξευθεί από άρματα μάχης. «Πυροβολούν – τους πάντες και τα πάντα», δήλωσε η πηγή. «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο από το 2014-15», συμπλήρωσε η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Reuters.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ