Παραδίδεται η εθνική μας κυριαρχία στους Τούρκους; 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

του Γιώργου Βενετσάνου

Στα δύο χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, έχουμε μάθει ότι έγιναν επανειλημμένως μυστικές συνομιλίες για τα ελληνοτουρκικά και το χειρότερο τα μαθαίναμε από τον τουρκικό τύπο, το ΝΑΤΟ, και όχι αυτούς που έπρεπε να ενημερώσουν το λαό μας. Παράλληλα προχώρησαν σε υλοποίηση μιας πολιτικής εθνικά κρίσιμων και μεγάλων σφαλμάτων. Με αυτή την πολιτική ενίσχυσαν (άθελα θέλω να πιστεύω) τις απαιτήσεις της μόνιμα κατακτητικής Τουρκίας σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Δυστυχώς όμως ενώ το έθνος μας θα πρέπει σε τέτοια θέματα να είναι σε εγρήγορση, η εγχώρια καλοπληρωμένη προπαγάνδα το κρατά σε ύπνωση, παρουσιάζοντας μια ανεστραμμένη εικόνα της εξωτερικής πολιτικής, σαν διεθνή θρίαμβο. Ας δούμε αυτές τις «επιτυχίες».

  1. Όλο το 2020 οι Τούρκοι κινήθηκαν με την άνεση τους στο Αιγαίο και Κύπρο, με τα ερευνητικά και πολεμικά τους πλοία να εισέρχονταν μέχρι και στα έξη (6) ν. μ., κάνοντας κόσκινο την ΑΟΖ. Τα πολεμικά τους αεροσκάφη έκαναν ούτε μια, ούτε δύο, αλλά χιλιάδες παραβιάσεις πολλές μάλιστα πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Ενώ βάσει δημοσιευμένων φωτογραφιών από δορυφόρους, βλέπουμε ότι τα ψαροκάικά της αλιεύουν ακόμη και μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα, φτάνοντας μέχρι Κρήτη και Εύβοια, αδειάζοντας τον θαλάσσιο πλούτο και στερώντας αλιεύματα από Έλληνες ψαράδες. Αν το καλοσκεφτουμε, βλέπουμε ότι η Τουρκία έχει κάνει στην πράξη κατοχή στο μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού.
  2. Η πολιτική μας ηγεσία αντιμετώπισε με ένα παράξενο ηττοπαθή τρόπο μια σειρά θεμάτων, με πρώτο το τουρκολιβυκό σύμφωνο, με αποτέλεσμα να θεωρεί η Τουρκία ότι το έχει κατακτήσει οριστικά, άσχετα αν παραβιάζει τα δικαιώματα Κρήτης και νησιών του αιγαίου, αλλά αυτό για τους γείτονες είναι ψιλά γράμματα.
  3. Οι συμφωνίες  για τις ΑΟΖ, που οδηγούν σε παράδοση ελληνικής εθνικής κυριαρχίας στην Τουρκία:

α. ΑΟΖ με την Ιταλία, έγινε μια συμφωνία, η οποία ενώ θα έπρεπε να βασίζεται στο Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS III, 1982 βασίζεται σε προηγούμενο Δίκαιο περί Υφαλοκρηπίδας, το οποίο το μόνο που κάνει, είναι να ευνοεί έμμεσα την Τουρκία. β. ΑΟΖ με την Αίγυπτο, με αυτήν την συμφωνία εγκαταλείπεται στο έλεος του τουρκικού επεκτατισμού η μισή Ρόδος, το Καστελόριζο και οτιδήποτε άλλο ελληνικό ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο είναι το ότι ο Ουζουγκεργκίν πρέσβης στην Αθήνα της γείτονας, καθώς και ο τούρκος πρόεδρος δέχτηκαν με ικανοποίηση, για να μην πω με ανοιχτές αγκάλες αυτές τις συμφωνίες: «Αρκεί η συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ Ελλάδος–Τουρκίας να διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία πού διαπνέονταν οι συμφωνίες Ελλάδος-Ιταλίας και Ελλάδος-Αιγύπτου.» και βέβαια δεν παρέλειψαν να τονίσουν τα δικά τους αιτήματα, απαιτώντας από την Ελλάδα, ΑΟΖ 60% στο Αιγαίο και 100% δική της επήρειας στο Καστελόριζο και το πιο τρελό από όλα, αλιευτικά δικαιώματα στο ΙΟΝΙΟ, αλλά έτσι είναι, άμα τους δίνεις έδαφος προχωρούν.

  1. Ενώ θα έπρεπε να φροντίζουν με όλες τους τις δυνάμεις να προτείνουν για την λύση της θαλάσσιας διαφοράς το Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου, το οποίο δικάζει βάσει του Δικαίου της Θάλασσας, 1982, που ευνοεί την Ελλάδα. Προωθούν κάτι ακατανόητο, την προσφυγή στη Χάγη, όπου σαφώς ευνοείται η Τουρκία.
  2. Επέτρεψαν μυστικές συνομιλίες στο Βερολίνο με την Τουρκία, υπό την αιγίδα της Μερκέλ, κάτι που αποκαλύφθηκε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
  3. Ο Γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δημοσιοποίησε της μυστικές συνομιλίες με την επωνυμία: «Μηχανισμός Αποσυμπίεσης» (Deconfliction Mechanism), συνομιλίες που αποσκοπούσαν στην μη ανάσχεση τουρκικών αεροπλάνων πάνω από το Αιγαίο. Αυτό δεν το κατάλαβα, συνομιλεί η πολιτική μας ηγεσία για την μετατροπή του Αιγαίου σε τουρκική θάλασσα;.
  4. Αν θυμάμαι καλά, αρχές του 2021 συμμετέχουν στις «Διερευνητικές Συνομιλίες», που κάθε άλλο πάρα υπέρ των εθνικών συμφερόντων στρέφονται, μια και μέσω αυτών οι Τούρκοι απαίτησαν: αποστρατικοποίηση των νησιών μας (για να μπορούν να τα καταπιούν πιο εύκολα), ΑΟΖ στο μισό Αιγαίο, και να τους παραδοθούν εκατοντάδες ελληνικά νησιά. Ειρωνεία, την ίδια ώρα των συνομιλιών γινόντουσαν από την πολεμική αεροπορία της γείτονας δεκάδες υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά μας, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, ότι γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, τις οποίες διερευνητικές.

Με τέτοιες πολιτικές αστοχίες, δίνεται η εντύπωση ότι παραδίδεται μεθοδικά η εθνική μας κυριαρχία στους Τούρκους είναι έτσι;

Τα υπόλοιπα όμως ας τα αφήσουμε για το Β’ μέρος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ