Εμίρ Κουστουρίτσα: Χωρίς τη Ρωσία, στο Ντονμπάς θα γίνονταν τα ίδια με τη Γιουγκοσλαβία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συνέντευξη έδωσε στην ρωσική εφημερίδα Izvestia, ο Εμίρ Κουστουρίτσα, εκφράζοντας την δική του άποψη, σχετικά, με την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Σέρβος σκηνοθέτης υποστήριξε πως αν δεν είχε παρέμβει η Ρωσία, τότε, οι Ουκρανοί, μαζί με τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς θα είχαν προχωρήσει σε γενοκτονία και αφανισμό χιλιάδων ανθρώπων. Ο Κουστουρίτσα συγκρίνει αυτό που συμβαίνει τώρα με το 1999, στη Γιουγκοσλαβία, όταν το ΝΑΤΟ παρενέβη με, δήθεν, «ειρηνικά στρατεύματα» διώχνοντας χιλιάδες Σέρβους από την Κροατία.

Συνεχίζοντας, ο δύο φορές βραβευμένος με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών (για τις ταινίες του «Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές» και «Underground») επιμένει πως αυτός είναι ο λόγος που ο Πούτιν αναγνώρισε την ανεξαρτησία αυτών των περιοχών, έτσι ώστε να μπορεί να τους προστατεύει ως ανεξάρτητους πολίτες σε μη ρωσικό έδαφος, από το μένος των Ουκρανών και Αμερικανων.

Παράλληλα, κατηγόρησε τους Αμερικανούς για χρηματοδότηση πολιτικών πραξικοπημάτων, ως πάγια τακτικής τους και ως χώρα που «δεν ζει χωρίς πόλεμο».

«Με το Ντονμπάς, θα μπορούσε να γίνει αυτό που έκαναν οι Αμερικανοί στην Κροατία: Γενοκτονία και αφανισμό ανθρώπων. Έδιωξαν χιλιάδες Σέρβους από την Κροατία. Εάν δεν είχατε κάνει αυτό που κάνατε χθες, τότε οι Ουκρανοί μαχητές, οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί θα έκαναν τα ίδια που έκαναν στη Γιουγκοσλαβία».

«Μας βομβάρδισαν. Χωρίς πόλεμο δεν έχουν βιομηχανία, δεν έχουν καμία πρόοδο. Η Ρωσία δεν βομβάρδισε το Κίεβο, δεν βομβάρδισε κανέναν. Η Ρωσία πολέμησε τους Γερμανούς δύο φορές. Και οι Αγγλοσάξονες έβγαλαν χρήματα από αυτούς τους πολέμους. Ο πόλεμος για την Αμερική είναι σαν το νερό για έναν διψασμένο. Δεν ζει χωρίς πόλεμο»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ