Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για πρώτη φορά, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF) έχει ενεργοποιηθεί ως αμυντικό μέτρο ως απάντηση στη συνεχιζόμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ, Στρατηγός Τοντ Γούλτερς, ενεργοποίησε την πολυεθνική δύναμη που αποτελείται από χερσαίες, εναέριες, θαλάσσιες και ειδικές δυνάμεις επιχειρήσεων από τους συμμάχους που μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα για να υποστηρίξουν τη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Η ενεργοποίηση των στρατευμάτων δεν σημαίνει ότι στρατεύματα των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ θα εισέλθουν στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι μέλος της συμμαχίας. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν ξεκάθαρος ότι τα αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται στην Ανατολική Ευρώπη για να βοηθήσουν να ενισχύσουν τις χώρες του ΝΑΤΟ από τις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας και ότι δεν θα πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Ο Βόλτερς το χαρακτήρισε «ιστορική στιγμή» στη δήλωσή του. “Αντιπροσωπεύουν μια ευέλικτη, αξιόπιστη μάχιμη δύναμη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς τρόπους και χρησιμοποιούμε πλήρως την εγγενή ευελιξία τους”, πρόσθεσε. πολίτες που ορκιστήκαμε να προστατεύσουμε». Η δύναμη δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη, αλλά βρίσκεται σε ετοιμότητα. 

Το CNN ανέφερε νωρίς την Παρασκευή ότι, οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής ήχησαν στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, η οποία απέχει λιγότερο από 50 μίλια από τα σύνορα της Πολωνίας, μέλους του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την Πέμπτη ότι 7.000 Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν στην Ευρώπη. 

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι είχε εξουσιοδοτήσει «την ανάπτυξη χερσαίων και αεροπορικών δυνάμεων που είναι ήδη σταθμευμένες στην Ευρώπη», στην Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία και τη Ρουμανία. Είπε επίσης ότι είχε εξουσιοδοτήσει να σταλούν «πρόσθετες δυνάμεις των ΗΠΑ» στη Γερμανία ως μέρος της απάντησης του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων δυνάμεων που είχαν τεθεί σε ετοιμότητα πριν από αρκετές εβδομάδες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ