Κατερρευσε η Sberbank Europe AG, θυγατρική της ρωσικής Sberbank of Russia

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με μια σύντομη ανακοίνωση τα ξημερώματα της Δευτέρας, η ΕΚΤ γνωστοποίησε πως βαζουν λουκέτο η Sberbank Europe AG, με έδρα την Αυστρία και οι δύο θυγατρικές της στην Κροατία και τη Σλοβενία.

Η Sberbank Europe AG είναι θυγατρική της Sberbank of Russia, της οποίας το πλειοψηφικό πακέτο ελέγχεται από τη Ρωσική Ομοσπονδία και η κατάρρευση της προήλθε λόγω των μαζικών αναλήψεων, που προκάλεσε η γεωπολιτική κρίση.

Η ΕΚΤ αξιολόγησε ότι Sberbank Europe AG και τα δύο παρακλάδια της δεν είναι, πλέον, βιώσιμες λόγω προβλήματος ρευστότητας. Στην ανακοίνωση της η ΕΚΤ σημειώνει ότι έλαβε την απόφαση, καθώς στο άμεσο μέλλον η τράπεζα δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη ή άλλες υποχρεώσεις. Με δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικά μέτρα για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, οι τράπεζες πάνε για εκκαθάριση. Οι πελάτες των τραπεζών προστατεύονται από το όριο των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη κι αυτή η εγγύηση καλύπτει τη «μαμά» τράπεζα στην Αυστρία, το παρακλάδι στη Γερμανία και τις δύο θυγατρικές σε Κροατία και Σλοβενία.

Υ.Γ. Η Sberbank Europe AG έχει, επίσης, θυγατρικές στη Βοσνία, την Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σερβία. Στο τέλος του 2021 η τράπεζα είχε στοιχεία ενεργητικού 13,6 δισ ε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ