Πόλεμος στην Ουκρανία: Φυσικό αέριο μόλις για 10 μέρες απόθεμα αν κλείσει η στρόφιγγα των αγωγών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

netakias.com: Να μάθετε να ζείτε με λάμπες και μαγκάλια

Η Ελλάδα αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και σήμερα Δευτέρα (28/2) αποφασίστηκε να κλείσει ο εναέριος χώρος με την Ρωσία.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που σφίγγουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης τίθεται εν αμφιβόλω, καθώς ουδείς μπορεί να προβλέπει με ασφάλεια πώς θα εξελιχθεί η σύγκρουση Ρωσίας – Ουκρανίας και το κυριότερο, ποια θα είναι η διάρκειά της.

Σημειώνεται, πως, το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται όχι μόνο για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των εγχώριων βιομηχανιών και χιλιάδων νοικοκυριών, αλλά και για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τους σταθμούς της ΔΕΗ και των ιδιωτών παραγωγών ρεύματος.

Αυτό σημαίνει πως αν, για κάποιο λόγο, διακοπεί σήμερα ο εφοδιασμός της χώρας με φυσικό αέριο είτε μέσω των αγωγών είτε μέσω των πλοίων που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο, η Ελλάδα θα επιβιώσει ενεργειακά μόλις για ένα δεκαήμερο.

Η επάρκεια που επικαλείται ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στηρίζεται σε υποσχέσεις σύναψης συμφωνιών που ακόμη δεν έχουν επιτευχθεί και σε εκκλήσεις προς την Ιταλία, να «τραβάει» λιγότερο αέριο από τον αγωγό TAP.

Ακόμη στην κυβέρνηση ελπίζουν στη βελτίωση του καιρού, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι οι μικροί αποθηκευτικοί χώροι φυσικού αερίου και η απουσία συμφωνιών για την προμήθεια ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου LNG.

Οι αποθηκευτικοί χώροι της Ρεβυθούσας, όπου αποθηκεύεται το υγροποιημένο φυσικό αέριο και στη συνέχεια αεριοποιείται και διατίθεται στο δίκτυο διανομής, ην κατανάλωση, καλύπτουν την κατανάλωση μόλις 10 ημερών.

Οι αποθηκευτικοί χώροι επαναγεμίζουν με τις ποσότητες που μεταφέρονται με πλοία, αλλά το ζήτημα είναι πως σε μία κρίση, που θα διακοπεί η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέσω αγωγών, θα υπάρξουν ανακατατάξεις και περιορισμοί των ποσοτήτων που μεταφέρονται μέσω πλοίων.

Αιτία θα είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κρατών για η εξασφάλιση της ενεργειακής επάρκειά τους, που σημαίνει πως είναι άλλη η βαρύτητα των συμφωνιών της Γερμανίας της Γαλλίας και της Ιταλίας, και διαφορετική της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, μέσα στον Μάρτιο αναμένονται πέντε φορτία LNG στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας και συγκεκριμένα:

  • Στις 7 Μαρτίου αναμένεται φορτίο 147.710 κυβικά μέτρα που προορίζεται για τη Mytilineos και την Elpedison.
  • Στις 11 Μαρτίου θα φτάσει φορτίο 73.855 κυβικών μέτρων LNG της ΔΕΠΑ Εμπορίας,
  • Στις 13 Μαρτίου καταφτάνει φορτίο 39.882 κυβικών μέτρων για λογαριασμό της Elpedison.
  • Στις 25 Μαρτίου φτάνει φορτίο 37.313 κυβικών μέτρων της  Mytilineos.

Όλα αυτά τα φορτία LNG ήταν προγραμματισμένα και καλύπτουν τις τρέχουσες και φυσιολογικές ανάγκες της χώρας, υπό την προϋπόθεση ότι συνεχίζεται η ροή φυσικού αερίου μέσω των αγωγών.

Δεν υπήρξε συμφωνία για την προμήθεια έκτακτων ποσοτήτων LNG, τις ημέρες της κλιμάκωσης της Ρωσο-Ουκρανικής κρίσης. Πηγές του υπουργείου Ενέργειας δηλώνουν, τώρα, πως είναι σε διαπραγματεύσεις για την προμήθεια και άλλων έκτακτων φορτίων φυσικού αερίου, αλλά οι συμφωνίες αυτές τελούν την αίρεση του ανταγωνισμού μεγάλων κρατών.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας του αζέρικου φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, το οποίο το 2021 αντιστοιχούσε περίπου στο 18% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΣΦΑ. Όμως οι διαπραγματεύσεις μόλις τώρα ξεκίνησαν, ενώ αντίστοιχες διαπραγματεύσεις κάνουν φυσικά και άλλα κράτη.

Επίσης, για να αυξηθούν οι ποσότητες του φυσικού αερίου από τον TAP, θα πρέπει να συμφωνήσει η Ιταλία, να θυσιάσει ποσότητες που σήμερα προμηθεύεται, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησης της Ιταλίας από το ρωσικό αέριο, το οποίο αν μειωθεί ή διακοπεί θα της δημιουργήσει ενεργειακό πρόβλημα.

Παράλληλα, σε περίπτωση προβλημάτων εφοδιασμού με φυσικό αέριο, ορισμένες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που στηρίζονται στο αέριο, όπως η  «Κομοτηνή» και «Λαύριο 4» της ΔΕΗ, της Elpedison σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη και μονάδες του ΗΡΩΝμπορούν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικά, ντίζελ για τη συνέχιση της παραγωγής ρεύματος.

Τέλος σχεδιάζεται η επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, τις οποίες, σημειώνεται, η κυβέρνηση βιάστηκε να κλείσει.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ