Ο Τσίπρας είπε αυτό που δεν τόλμησαν να πουν Μητσοτάκης – Σακελλαροπούλου: Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις για την πολύπαθη Κύπρο;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνούνται να ταυτίσουν τις ρωσικές αναθεωρητικές πρωτοβουλίες δια των όπλων στην Ουκρανία με την εισβολή της Τουρκίας το 1974 στην Κύπρο, ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ξεκάθαρη θέση, συνδέοντας τις δύο επιθετικές πρακτικές και στηλιτεύοντας την παθητική στάση της ΕΕ, η οποία παραμέρισε όσα ορίζει το διεθνές δίκαιο και αρνείται να επιβάλλει τις ανάλογες κυρώσεις στη γειτονική χώρα.

Κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τη στάση της χώρας μας και τον επικείμενο αντίκτυπο που θα έχει η Ελλάδα από την πολεμική σύρραξη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε πως πρέπει να αναγνωριστούν τα λάθη που έχει διαπράξει η ΕΕ, κάνοντας λόγο για αδυναμία της να διαδραματίσει ισχυρό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ επέκρινε την παθητικότητά της σε μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο παρελθόν.

«Ή μήπως δεν έγιναν όλα αυτά;» διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να επικαλείται το διεθνές δίκαιο α λα καρτ. «Όσα έχουν γίνει στην Ευρώπη και στον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησαν στην έκπτωση του διεθνούς δικαίου και άνοιξαν κερκόπορτες στους ισχυρούς να επιβάλλουν τη θέλησή τους στους λιγότερους ισχυρούς. Πολύ συχνά με τα όπλα. Πού είναι το διεθνές δίκαιο και οι κυρώσεις επί 48 χρόνια για την πολύπαθη Κύπρο;» διερωτήθηκε, με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να τον χειροκροτούν.

«Ή μήπως το ξεχάσαμε αυτό;» αναρωτήθηκε με νόημα, υπογραμμίζοντας ότι άκουσε «κάποιους να μιλάνε για πρωτοφανές γεγονός» σε σχέση με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Λες και δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε εισβολή» σχολίασε. Και συμπέρανε: «Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες, λοιπόν, τόσο στην ΕΕ, όσο και στο ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τις Δυτικές δυνάμεις συνολικά, για τη διαρκή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Με διεθνείς στρατιωτικές επεμβάσεις, στο Ιρακ, στο Αφγανιστάν, στη Γιουγκοσλαβία. Όπως και για το γεγονός ότι δεν οικοδομήθηκε κατά την περίοδο 1999-2008, ένα σταθερό πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφαλείας και ελέγχου εξοπλισμών, που να περιλαμβάνει και τη Ρωσία».

Μάλιστα, εκτίμησε πως είναι λάθος της κυβέρνησης να επιμένει στο «ψευδο-αφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας» για να δικαιολογήσει «την αναβλητική της διπλωματία». «Είναι λάθος να προεξοφλείτε εσείς και όλα τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία θα εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις για να δημιουργήσει κρίση με την Ελλάδα, αντί να επιδιώκουμε ως χώρα να θέσουμε εμείς την ατζέντα στην γείτονα. Μην λειτουργούμε ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία συγκρούσεων στο Αιγαίο» προέτρεψε.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα τη ρωσική εισβολή»

Στην αρχή της τοποθέτησής του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως η Ρωσικη εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή την Ουκρανία και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Οφείλουμε όλοι χωρίς αστερίσκους να καταδικάσουμε απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της Ουκρανίας και την απαράδεκτη αναθεωρητική πολιτική που βασίζεται η Ρωσία. Να εκφράσουμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας» είπε, προβλέποντας πως οι ενέργειες του Πούτιν θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του ρωσικού λαού.

«Επιστροφή στο δόγμα Παπάγου»

Αναφερόμενος στη στάση που πρέπει να τηρήσει η Ελλάδα στη συγκεκριμένη συνθήκη, σημείωσε αρχικά ότι οφείλουμε να «πρωτοστατήσουμε για μόνιμες διόδους για τους πρόσφυγες». Ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστηρίζει την εν λόγω θέση αλά καρτ, αφού ανάλογη στάση τήρησε και για τους πρόσφυγες από Συρία και Αφγανιστάν. «Είναι ντροπή να ακούγεται ότι όσοι έρχονται από την Ουκρανία είναι πρόσφυγες, αλλά όταν έχουν μελαμψό χρώμα δεν είναι» σημείωσε με αφορμή τις δηλώσεις του Νότη Μηταράκη, τις οποίες αποκάλεσε ρατσιστικές.

https://twitter.com/marka2_/status/1498647998657699850?s=21

Εν συνεχεία, εκτίμησε ότι ο χειρισμός του Πούτιν θα επαναφέρει έναν διπολικό κόσμο Δύσης και Ανατολής, ο οποίος θα οδηγήσει σε έναν σκληρό ψυχρό πόλεμο μεταξύ δύο μπλοκ κρατών και θα οδηγήσει σε οικονομικό ανταγωνισμό και βαθιά ενεργειακή και οικονομική κρίση. «Η Ελλάδα θα επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες ή θα είναι μια σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα επισπεύδουσα στη πρώτη γραμμή;», ήταν το δίλημμα που έθεσε, ενώ συμπλήρωσε και τα εξής: «Πρέπει να επιμείνει στον παραδοσιακό της ρόλο της ως γέφυρας ειρήνης και συνεννόησης των χωρών ή πρέπει να αλλάξει δόγμα και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης; Πρέπει στην παγκόσμια αστάθεια να συνεχίσει να επιδιώκει να είναι μέρος της λύσης; Ή να γίνει μέρος της κρίσης; Μέρος του πολέμου, αντί για μέρος της ειρήνης;».

https://twitter.com/marka2_/status/1498645429159874561?s=21

Δίνοντας τη δική του εκδοχή με φόντο τα διλήμματα που διατύπωσε, εξέφρασε την ανησυχία του για ορισμένες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, στηλίτευσε το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ, χωρίς συνεννόηση ή έστω ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να στείλει όπλα στην Ουκρανία. «Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων και κοινών δράσεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ, αλλά μονομερώς διευκρίνισε και ρώτησε τον πρωθυπουργό: «Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα από εμπλεκόμενη σε πρωτοβουλίες ειρήνης, να μετατρέπεται σήμερα σε εμπλεκόμενη του πολέμου;».

Επ΄ αυτού, χαρακτήρισε επιπόλαιη την εν λόγω απόφαση του κ. Μητσοτάκη, ενώ επέκρινε ότι ο πρωθυπουργός ανέλαβε από μόνος του τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. «Δεν επιτρέπεται να αποφασίζετε μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Σε άλλες χώρες υπάρχει και είδαμε πού οδήγησε» είπε και προειδοποίησε: «Την ώρα που η Ευρώπη κινδυνεύει με ιστορικό πισωγύρισμα, θα ήταν ιστορικό λάθος η χώρα να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να αποφασίσει ότι μιας και γυρνάμε στο ψυχρό πόλεμο της δεκαετίας του 50, να επανέλθει και η Ελλάδα στις παρωχημένες στρατηγικές της δεκαετίας του 50. Να υιοθετούμε ξανά το δόγμα Παπάγου, ούτε καν το δόγμα Καραμανλή».

«Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα, αλλά όχι τους υπερεξοπλισμούς»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε, επίσης, «τεράστιο λάθος και ανευθυνότητα» την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης εν συνόλω να μετατρέψουν «την κρίση σε ευκαιρία για μικροκομματικές επιδιώξεις». «Να θέλετε μέσω της ουκρανικής κρίσης να επιβεβαιώσετε την επιλογή σας για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Και να μας ζητάτε εκ νέου και λευκή επιταγή στα εξοπλιστικά» εξήγησε, αποσαφηνίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει την επαρκή άμυνα της χώρας, αλλά θα κρίνει ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε να δημιουργήσετε ένα κλίμα υπερεξοπλισμών, χωρίς διαφάνεια και προγραμματισμό, πέρα από τη λογική της επαρκούς άμυνας που έχει ανάγκη η χώρα» τόνισε.

«Μην κρύβεται πίσω από τον πόλεμο τις ευθύνες σας για τις αυξήσεις στην ενέργεια»

Περνώντας στο ζήτημα της ενεργειακής ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας συνέστησε στον πρωθυπουργό να σταματήσει την προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες του για τις «τρομακτικές αυξήσεις στην ενέργεια», οι οποίες είναι απόρροια -κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης- των επιλογών του και «έχουν οδηγήσει τη χώρα σε μια πρωτοφανή κοινωνική κρίση πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειας στην ΕΕ εξαιτίας των άστοχων κυβερνητικών επιλογών, της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων και των εσφαλμένων δημοσιονομικών προτεραιοτήτων» εξήγησε και πρόσθεσε πως «δεν χωρά δικαιολογία για την ακριβότερη τιμή προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή μας, για τη βίαιη απολιγνιτοποίηση, για τις υψηλότερες τιμές χονδρεμπορικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των ηλεκτρικών δικτύων εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Αυτά ήταν πολιτικές επιλογές σας κ. Μητσοτάκη».

«Απαιτείται πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής»

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως, μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα πρέπει να συντελεστεί πλήρης ανασχεδιασμός της ενεργειακής στρατηγικής της χώρας, με στόχο την αποκατάσταση της ενεργειακής ασφάλειας και επάρκειας και τη ριζική μείωση των τιμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Μας είπατε ότι θα συνεχιστεί η ακρίβεια» είπε με βάση τη σχετική αποστροφή του πρωθυπουργού, εκτιμώντας πως ο συνδυασμός ακρίβειας, πανδημίας, και κλιματικής κρίσης, οδηγεί σε πρωτοφανή κοινωνική κρίση. «Η κατάσταση απαιτεί γενναίες αποφάσεις, που αν δεν θέλει και δεν μπορεί να τις πάρει η σημερινή κυβέρνηση, οφείλει να δώσει την ευκαιρία να τις πάρει ο λαός προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας» κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ