Μιχάλης Κατρίνης: Μία και μόνη η διαφορά μας με την Τουρκία!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Να συγκαλέσει άμεσα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το ουκρανικό κάλεσε τον πρωθυπουργό ο ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, μιλώντας στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που έχει στην Ελλάδα.
Αίσθηση όμως προκάλεσε η αναφορά του Μιχάλη Κατρίνη αναφορικά με την «διαφορά» μας με την Τουρκία. Ο Μιχάλης Κατρίνης στάθηκε ενάντια στην γραμμή Σημίτη – Μητσοτάκη, υιοθετώντας την εθνική γραμμή όπως αυτή σφυρηλατήθηκε από τον Κώστα Καραμανλή και την υπεραμύνεται εως και σήμερα ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.
Ο Μιχάλης Κατρίνης μίλησε ευθέως για «μία και μόνη διαφορά» με την Τουρκία, που δεν είναι άλλη από τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας. Σε αντίθεση για παράδειγμα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία κάνει λόγο γενικώς και αορίστως για «διαφορές» και «θαλάσσιες ζώνες», γεγονός που φυσικά περιλαμβάνει και τα χωρικά ύδατα, που δεν μπορούν να συμπεριληφθούν σε κανενός είδους «διαπραγμάτευση».

«Κανείς δεν θα πρέπει να μένει αμέτοχος μπροστά στο δράμα των προσφύγων της Ουκρανίας. Θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος προστασίας. Σήμερα τίποτα πια δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ούτε αυτά που ίσχυαν μέχρι σήμερα για τη διεθνή ασφάλεια. Ο κ. Πούτιν επιχειρεί να επιβάλει το δίκιο του ισχυρού καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς Δικαίου. Κι όλα αυτά από μια χώρα που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» τόνισε ο κ. Κατρίνης

Πρόσθεσε δε, ότι «η Ρωσία λειτουργεί ως αναθεωρητική δύναμη και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τώρα οι απειλές απευθύνονται και σε γειτονικές προς αυτήν χώρες. Πρέπει να πιεστεί ο Πούτιν ώστε να βρεθεί διπλωματική λύση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την άλλη πλευρά, θα πρέπει να κινείται με κοινή δύναμη αποτροπής, με δημιουργία ευρωστρατού και με την παύση κάθε απειλής από τρίτες χώρες προς κράτη – μέλη της Ε.Ε. με πόλεμο, όπως κάνει η Τουρκία έναντι της Ελλάδας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αντιμετωπίζουμε απειλές από έναν γείτονα που έχει κι αυτός αναθεωρητικές σκέψεις, αμφισβητώντας την κυριαρχία στα νησιά μας. Είναι σωστό να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, γι’ αυτό και το ΚΙΝΑ ψήφισε τις συμβάσεις για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών και φρεγατών».

Απαιτείται ενεργή διπλωματία με σωστή προετοιμασία, με ισχυρό εθνικό μέτωπο και αξιοποίηση των θεσμικών δυνατοτήτων που προσφέρει το Σύνταγμά μας για ειλικρινή πολιτικό διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Ο πρωθυπουργός όμως συνεχίζει να μην επιδιώκει την εθνική συνεννόηση. Έχει την ψευδαίσθηση ότι όλα μπορεί να τα χειριστεί μόνος του, ακριβώς την ίδια λογική που είχε ακολουθήσει και ο κ. Τσίπρας. Μία κυβέρνηση σε τόσο κρίσιμες ώρες θα πρέπει να συγκαλεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, θα πρέπει να υπάρχει ένα πλαίσιο συνεννόησης. Εάν δεν το κάνει τώρα, τότε πότε θα το πράξει;» αναρωτήθηκε.

Πληροφορίες από το newsbeast.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ