«Λουκέτο» στα δικαστήρια λόγω της 24ωρης απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κοινή διεκδίκηση επίλυσης των προβλημάτων από την Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας και την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων

Άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων ζητούν οι δικαστικοί υπάλληλοι οι οποίοι απεργούν στα δικαστήρια όλης της χώρας, οι οποίοι μαζί με την Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων διεκδικούν την επίλυση προβλημάτων που αφορούν στη στέγαση των δικαστηρίων καθώς και την αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν σε υλικοτεχνική υποδομή.

Η από κοινού διεκδίκηση αιτημάτων αποφασίστηκε στην χθεσινή συνάντηση που είχαν ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δημήτρης Βερβεσός με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος Γιώργο Διαμάντη και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας Γιώργο Ντερζή, με την ευκαιρία της σημερινής 24ωρης απεργίας των υπαλλήλων στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) έχει προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, καθώς επί 8.769 οργανικών θέσεων δικαστικών υπαλλήλων, υπηρετούν σήμερα 5.966 υπάλληλοι, δηλαδή υπάρχουν 2.803 οργανικά κενά, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 31,69%.

Όπως επισημαίνουν, διαγωνισμοί πρόσληψης του ΑΣΕΠ, που ξεκίνησαν το 2017, δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί οι διοριζόμενοι δεν αποδέχονται τις θέσεις, καθώς οι αμοιβές των δικαστικών υπαλλήλων έχουν υποστεί μειώσεις κατά 35% από την πρώτη εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών.

Η αναλογία δικαστικών υπαλλήλων προς δικαστικούς λειτουργούς είναι 1,34:1 (5.966 υπηρετούντες δικαστικοί υπάλληλοι προς 4.429 υπηρετούντες δικαστικούς λειτουργούς), ενώ σε πάρα πολλά δικαστήρια της χώρας η αναλογία αυτή ανατρέπεται δραματικά και γίνεται 1:3.

Σύμφωνα με την ΟΔΥΕ, η επίλυση μιας διαφοράς στα πολιτικά δικαστήρια χρειάζεται περίπου 3 – 4,5 χρόνια μέχρι την οριστική εκτέλεση της απόφασης, ενώ η ολοκλήρωση μιας υπόθεσης στα ποινικά δικαστήρια 4 έως 5 χρόνια.

Στην γνωστοποίηση της απεργίας προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας, επισημαίνουν πως πρόκειται για προειδοποιητική κινητοποίηση των περίπου 6.000 δικαστικών υπαλλήλων της χώρας που υπηρετούν στις Γραμματείες των Πολιτικών και Ποινικών Δικαστηρίων και Εισαγγελιών της χώρας, της Γενικής Επιτροπείας και των Διοικητικών Δικαστηρίων, του Συμβουλίου της Επικρατείας, των Εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων της χώρας και των Κτηματολογικών Γραφείων Ρόδου, Κω και Λέρου.

Η ανακοίνωση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων

Με την ευκαιρία της απεργίας των δικαστικών υπαλλήλων, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων:

«Η Ολομέλεια έχει, κατ’ επανάληψη, υποβάλει στους αρμόδιους φορείς (Υπουργείο Δικαιοσύνης, Δικαστικές Αρχές) συγκεκριμένες προτάσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που παρατηρούνται στη λειτουργία των Δικαστηρίων και των Δικαστικών εν γένει Υπηρεσιών και τα οποία επιδρούν αρνητικά τόσο στην απονομή της Δικαιοσύνης όσο και στην άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος.

Δικηγόροι και Δικαστικοί υπάλληλοι αναγνωρίζουν ότι οι δυσλειτουργίες που παρατηρούνται οφείλονται σε ένα ικανό βαθμό στην έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού δικαστικών υπαλλήλων, λόγω των κενών που δημιουργήθηκαν από την αθρόα συνταξιοδότησή τους και τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν καλυφθεί αλλά και στην έλλειψη κτιριακών υποδομών και εξοπλισμού.

Στα πλαίσια αυτά, δικηγόροι και δικαστικοί υπάλληλοι, θεσμικά και από κοινού, διατυπώνουν προς την Πολιτεία τα κάτωθι αιτήματα:

• Άμεση κάλυψη των υφιστάμενων οργανικών κενών δικαστικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα.

Η κάλυψη των κενών πρέπει να γίνει χωρίς καμία χρονοτριβή με τη διενέργεια πανελλήνιου γραπτού διαγωνισμού, με την ευθύνη των Ανωτάτων Δικαστηρίων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Κώδικα Δικαστικών Υπαλλήλων, δεδομένου ότι οποιαδήποτε άλλη διαδικασία, ως έχει αποδειχθεί, είναι αναποτελεσματική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

• Άμεση επίλυση των σοβαρών κτιριολογικών προβλημάτων και κάλυψη των ελλείψεων στην υλικοτεχνική υποδομή των δικαστικών κτιρίων όλης της χώρας, ώστε να καταστούν ασφαλή και λειτουργικά. Για το σκοπό αυτό, θα επιδιωχθεί άμεσα κοινή συνάντηση με το ΤΑΧΔΙΚ και την ΚΤΥΠ ΑΕ.

Η επίλυση των προβλημάτων απαιτεί έργα και όχι λόγια. Κάθε μέρα καθυστέρησης διαιωνίζει μία κατάσταση, που δεν τιμά κανένα και δεν προσιδιάζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος».

Οι εκπρόσωποι των δικηγόρων και των δικαστικών υπαλλήλων συμφώνησαν σε νέα συνάντηση να συζητήσουν το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ακούσει την κραυγή αγωνίας των δικαστικών υπαλλήλων

Με αφορμή την απεργία των δικαστικών υπαλλήλων, ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Ξανθόπουλος επισημαίνει πως αναδεικνύεται με εμφατικό τρόπο η πρωτοφανής «αδιαφορία της κυβέρνησης απέναντι στα μείζονα προβλήματα που συνεχίζουν να ταλανίζουν την λειτουργία της δικαιοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία στις τρεις οργανικές θέσεις δικαστικών υπαλλήλων παραμένει κενή, με αποτέλεσμα την σοβαρή υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών και την υπολειτουργία των δικαστηρίων».

Και συμπληρώνει σε γραπτή του δήλωση:

«Παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις και υποσχέσεις, το υπουργείο Δικαιοσύνης τα δυόμιση τελευταία χρόνια, δεν έχει προχωρήσει ακόμη στη πρόσληψη ικανού αριθμού υπαλλήλων, η επιχείρηση κινητικότητας απέτυχε παταγωδώς ενώ οι διαδικασίες τεχνολογικού και κτιριακού εκσυγχρονισμού αργοπορούν απελπιστικά.

Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση που ταλαιπωρεί τους πολίτες και όλους τους θεσμικούς παράγοντες της δικαιοσύνης, προκαλώντας μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της, πρέπει και μπορεί να αλλάξει άμεσα. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει την κραυγή αγωνίας των δικαστικών υπαλλήλων και να δώσει λύσεις στα καίρια προβλήματα λειτουργίας των δικαστηρίων. Οφείλει επίσης να συνεργαστεί θεσμικά με τις δικαστικές ενώσεις τις οποίες συστηματικά αγνοεί σε θεμελιώδη νομοθετήματα της δικαιοσύνης».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ