Αχέντ Ταμίμι, η Παλαιστίνια που το Internet έκανε Ουκρανή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πηγή: Middle East EyeNur Ayoubi

Παλαιά πλάνα της Αχέντ Ταμίμι, μιας Παλαιστίνιας ακτιβίστριας που συνελήφθη το 2017 από το Ισραήλ, κοινοποιήθηκαν ευρέως στο διαδίκτυο με τον ψευδή ισχυρισμό ότι είναι μια Ουκρανή που στέκεται απέναντι σε έναν Ρώσο στρατιώτη.

Εικόνες από ένα περιστατικό του 2012 δείχνουν την Ταμίμι, τότε 11 ετών, να αντιμετωπίζει έναν Ισραηλινό στρατιώτη, κάνοντας χειρονομίες σαν να τον γρονθοκοπούσε.

Ωστόσο, πολλοί στο Twitter μοιράστηκαν τις φωτογραφίες αυτές, με τις ψευδείς πληροφορίες ότι είναι από την Ουκρανία.

https://twitter.com/thedailynewsngr/status/1497901011675095046?s=21

Στην πλατφόρμα βίντεο μικρού μήκους TikTok, ένα κλιπ της ίδιας αντιπαράθεσης μεταξύ της Ταμίμι και του στρατιώτη ζητά από τους θεατές να προσευχηθούν για την Ουκρανία. Μέχρι στιγμής, το κλιπ έχει προβληθεί πάνω από 12 εκατομμύρια φορές και έχει συγκεντρώσει κάτι παραπάνω από 800.000 likes.

Η Ταμίμι αναφέρεται συχνά ως σύμβολο της παλαιστινιακής αντίστασης. Κέρδισε την ευρεία προσοχή των μέσων ενημέρωσης το 2017 όταν συνελήφθη μετά από μια διαμάχη με Ισραηλινούς στρατιώτες που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν το σπίτι της στο Ναμπί Σαλέχ, ένα χωριό στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Η Ταμίμι, η οποία τότε ήταν 16 ετών, καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες σε ισραηλινή φυλακή ως ανήλικη, εμφανιζόμενη σε πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Τη στιγμή της απελευθέρωσής της, η Ταμίμι απέτισε φόρο τιμής στις γυναίκες που ήταν φυλακισμένες στις ισραηλινές φυλακές και είπε ότι σχεδίαζε να γίνει δικηγόρος για να βοηθήσει στην προώθηση της παλαιστινιακής υπόθεσης.

Οι ψευδείς πληροφορίες που διαδόθηκαν μαζί με το βίντεο της Ταμίμι εξόργισαν πολλούς χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που παρατήρησαν ότι επικρατούν δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά την αποδοχή του εν λόγω βίντεο από το κοινό.

«Υποθέτω ότι τα παιδιά της Παλαιστίνης είναι ηρωικά μόνο όταν μπερδεύονται ως Ευρωπαίοι;» ρώτησε ένας χρήστης του Twitter.

div class=”tweet-wrapper” data-reader-tweet-id=”1498117586415927300″>

Η κάλυψη των δυτικών μέσων ενημέρωσης της εισβολής της Ρωσίας έχει κατακριθεί από πολλούς στο διαδίκτυο για χρήση ρατσιστικών καταλοίπων, εκφράζοντας συχνά τη λύπη για τους «πολιτισμένους» Ευρωπαίους και συγκρίνοντάς τους με πρόσφυγες από τη Μέση Ανατολή.

Πολλοί στο διαδίκτυο είπαν ότι το βίντεο της Ταμίμι έχει γίνει ξανά viral κάτω από αυτό το νέο – αν όχι ψευδές – πλαίσιο, επειδή παρουσιάστηκε ως «λευκή».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Ντέιβιντ Σακβαρελίτζε, πρώην αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, προκάλεσε οργή όταν μίλησε στο BBC για την εισβολή της Ρωσίας λέγοντας «είναι πολύ συναισθηματικό για μένα γιατί βλέπω Ευρωπαίους με μπλε μάτια και ξανθά μαλλιά να σκοτώνονται».

Δεν είναι η πρώτη φορά που παλιό, άσχετο υλικό συγχέεται με τη ρωσική εισβολή από την έναρξη της σύγκρουσης.

Πολλά παραπλανητικά πλάνα που συνδέονται με τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Πολλά βίντεο και εικόνες από τη Συρία, τον Λίβανο, τη Λιβύη και την Παλαιστίνη έχουν αποδοθεί ψευδώς στη ρωσική εισβολή.

info-war.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ