Το μυστηριώδες σπήλαιο της Πεντέλης η αλλιώς σπηλιά του Νταβέλη – The Cave of Daveli Greece

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η σπηλιά αρχικά δεν είχε κάποια δίοδο προς τον εξωτερικό χώρο του βουνού. Το εσωτερικό της σπηλιάς ανακαλύφθηκε από τους αρχαίους Έλληνες όταν λάξευσαν το βουνό για την παραγωγή του πεντελικού μαρμάρου.

Στην αρχαιότητα υπήρξε ιερό του Πανός, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους αποτέλεσε ησυχαστήριο μοναχών που είχαν εγκατασταθεί σχεδόν σε όλη την Πεντέλη, των λεγομένων “Αμώμων” απ’ όπου και έλαβε το όνομά του.

Στους νεότερους χρόνους κατά την παράδοση φέρεται να αποτελούσε κρησφύγετο του λήσταρχου Νταβέλη απ’ όπου και το επικρατέστερο όνομα του σπηλαίου, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε κάτι τέτοιο.

Στη σημερινή είσοδο της σπηλιάς, βρίσκονται δύο ναΰδρια. Το νότιο εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Άγιο Σπυρίδωνα, είναι λαξευμένο κυριολεκτικά μέσα στο βράχο, ενώ στην αριστερή και εξωτερική πλευρά, το βόρειο παρεκκλήσιο τιμάται στο όνομα του Αγίου Νικολάου. Οι δύο είσοδοι στη βόρεια πλευρά δείχνουν ότι επρόκειτο για πέρασμα …… Αναλυτική περιγραφή θα βρείτε στο ling μαζί με νεότερα στοιχεία για την σπηλιά όπως και φωτογραφίες.

Ενδιαφέρον έχουν οι προσωπικές μου εμπειρίες με μυστηριώδη φαινόμενα όσες φορές επισκέφτηκα το σπήλαιο. http://www.nikost.gr/the-cave-of-dave…

Βιντεοσκόπηση, φωτογράφιση, εναέρια πλάνα, από τον ΝίκοsΤ Video recording, photography, aerial footage, by NikosT (www.nikost.gr) #travel,#4Kvideo,#TravelGreece,#Greece 

Παραγωγή: “Περπατώντας στην Ελλάδα” – “Walking in Hellas” production e-Mail : [email protected]

ΔΗΜΟΦΙΛΗ